Relaties Relaties

Relaties

EMDR

Na een aantal gesprekken met de coach/peut over mijn huwelijk, Truus, jeugd heeft zij voorgesteld om een EMDR traject in te gaan.

Nu heb ik in een eerder stadium al wel veel gelezen over EMDR en je leest er toch verschillende standpunten over. Aan de ene kant benoemen ze het al "Postacademische Tovertherapie" aan de andere kant is er toch ook weer een wetenschappelijke interesse om EMDR te kunnen verklaren omdat het resultaat over het algemeen goed zijn.

Wie heeft er ervaring met EMDR? En hoe heeft het jullie geholpen? Of zeg je.... verspilde moeite...

Benieuwd naar jullie ervaringen

Stip

Stip

18-11-2016 om 11:57

Zinvol

als er sprake is van traumatische ervaringen waar je nu nog de gevolgen van meedraagt.
Bijzonder dat het werkt.
Ik heb het een aantal keren gedaan. Ben eerlijk gezegd nogal sceptisch over zulke dingen. Bij mij hielp het.
Voorbeeld: Werkelijk elke keer als ik met truus of haar naam/associatie geconfronteerd werd werd ik kotsmisselijk, kreeg ik hartkloppingen, trillen, bijna flauw vallen. Het werd steeds erger- durfde de straat haast niet meer op.
Emdr sessie gehad over dit beeld. 's avonds keken we naar the voice waar een zangeres was met haar naam- man keek al verschrikt naar mij. Bang dat er weer een avond verpest was. En ik reageerde niet eens. Even later vroeg hij mij hoe het ging. Hoezo? Heb je haar naam niet gehoord? Jawel..oh ik heb t niet eens geregistreerd.
Zo raar, voorheen was m'n lijf en hoofd direct op tilt. (vecht- vluchtreaktie op gevaar).

Als je er niet "in gelooft" kun je het proberen- baat het niet schaadt het niet dacht ik destijds.
Ik zou wel zeker willen weten dat peut er goed in is, geschoold. Ik zie dat tegenwoordig elke peut, coach wel even emdr doet. Ik geloof dat het valt of staat met de expertise van de peut. (ik had een psycholoog die gespecialiseerd was in EMDR)

Toos

Toos

18-11-2016 om 12:36

Inderdaad

Ik vind EMDR een grote tovertruc. Mijn dochter heeft jaren angsten gehad en durfde niet alleen naar winkels of met het openbaar vervoer. Na vijf sessies EMDR is dat helemaal over. Als ze terugdenkt aan haar traumatische ervaring heeft dat een neutrale lading, en het roept niet meer de angst op die ze had.
Ze vond de sessies overigens wel heel vervelend, en wilde er eigenlijk na twee keer mee stoppen. Het doet dus wel wat met je.

mijk

mijk

18-11-2016 om 12:47

Heeft hier heel goed geholpen

Ging over een heel specifiek ding en het grappige was dat een ander issue dat in dezelfde periode speelde ook verdween. Ik vond het ook niet heel belastend,...

mijk

Bennikki

Bennikki

18-11-2016 om 12:51

Ook ervaring

En het heeft fantastisch geholpen, ik had zoiets als stip en kan nu gewoon met de persoon in kwestie door één deur. Ongelofelijk, een traumatische ervaring was gewoon neutraal geworden en ik kon weer verder met mijn leven. Ik zou het wel bij een erkende psycholoog doen, niet bij een coach ofzoiets, en ik vond het niet makkelijk en ook niet leuk om te ondergaan.

Lusithania

Lusithania

18-11-2016 om 12:52

dochter

Dochter heeft emdr gehad. Het heeft haar goed geholpen.

Mosel

Mosel

18-11-2016 om 13:38

Traject?

Ja emdr kan echt helpen. Heb het zelf ook gehad/ gedaan. Maar ik zou zeggen: een heel traject is niet nodig hoor. Doe het een of twee keer met een therapeut, daarna kan je het zelf: schrijf op waar je aan wilt werken, schrijf een cijfer op hoe je je daar over voelt, ga de sessie doen https://www.youtube.com/watch?v=DALbwI7m1vM. Stop tussen door even om te checken hoe je je dan voelt, ga weer door tot de herinnering/ gevoel/ trauma helemaal is geneutraliseerd.

Het is goed om het eerst met een therapeut te doen, dat je weet hoe zorgvuldig je te werk moet gaan en je gevoel de ruimte moet geven. Heb je dat eenmaal door, dan is een 'traject' alleen maar tijd en geldverspilling

even eeen andere nick

even eeen andere nick

18-11-2016 om 14:47

echt wel

Ik heb onlangs enkele sessies doorstaan n.a.v. sexueel misbruik van ruim 40 jaar geleden.
Het heeft zeker een emotionele lading afgehaald!

En dat terwijl ze zeggen dat EMDR het beste helpt als er niet te veel tijd zit tussen trauma en therapie!!

De sessies waren heel erg zwaar. Het is pittig omdat je door het diepste dal van je pijn moet gaan; alles tot in details uit moet vergroten en doorleven en er dan een nieuwe draai aan geven. Dat gebeurt door de therapie zelf. Het is werkelijk zwaar vermoeiend en emotioneel en je moet er echt de tijd en rust voor nemen. Het is absoluut heel naar en ik snap dat iemand wil stoppen er mee. Ik heb door andere redenen eerder moeten stoppen maar later bleek toch dat ik al na drie sessies profijt had van de EMDR.

Ook hier

Hi Mannetje ;-)

Ik heb ook EMDR gedaan, vanwege terugkerende flashbacks van bepaalde gebeurtenissen in mijn jeugd. Ik had echt last van beelden in mijn hoofd die me achtervolgden, plaatjes, foto's zeg maar, en dat was ik na 3 sessies kwijt. Je kent mijn huidige verhaal en de EMDR is een paar maanden geleden geweest. Ik vind het wat ver gaan om te zeggen dat het mijn problemen heeft opgelost (nou nee), maar er zijn wel stappen gezet in het loslaten van angst-associaties en het doorleven van verlatingsangst. Het heeft voor mij het 'nu' en 'toen' beter kunnen loshalen.
Ik vond het wel loodzwaar, moest dwars door herinneringen heen terugbeleven wat ik al meer dan 30 jaar zorgvuldig had weggestopt. Ik was na de sessies gesloopt. Tip: niets afspreken daarna maar je bed in kruipen.

Mijn een-na-oudste kind heeft in groep 7 ook EMDR gedaan voor enkele nare ervaringen en ook dat heeft veel goed gedaan.

Miranda

Miranda

18-11-2016 om 18:46

Ik ook ervaring!

Paar jaar geleden EMDR gehad voor het overlijden van mijn zusje. Die was 10 jaar eerder overleden maar ik kon het niet verwerken. Bleef situaties en plaatsen vermijden, reageerde heel heftig met verdriet en stress als ik haar naam hoorde of als iemand refereerde aan haar ongeluk. Na 3 sessies EMDR was dat volledig over! Tuurlijk blijft het verdriet om haar dood, maar de lading is er afgegaan en daardoor kan ik nu veel makkelijker terugkijken naar het verleden, de leuke èn de moeilijke dingen. Ik was na een sessie trouwens wel redelijk van de kaart. Hoofdpijn, heel moe, slecht slapen etc. maar dat was in een paar daagjes over en het heeft me uiteindelijk enorm geholpen!

het_mannetje

het_mannetje

18-11-2016 om 20:06 Topicstarter

Bedankt ...

... voor jullie positieve reacties.

Hoop dat ik dezelfde positieve ervaring heb als jullie. Ben er wel aan toe ;)

Verhuiswagen

Verhuiswagen

18-11-2016 om 21:56

T hielp maar mag weer

Ik heb emdr gekregen na huiselijk geweld en n bijna doodervaring. Eerst wilden ze me niet behandelden, omdat m'n trauma te heftig was. T was dat of de PAAZ. Toch gestart en na drie behandelingen was ik zo verlost! Nu twee jaar later zou ik wel weer n sessie of drie kunnen gebruiken. De gevolgen van mijn scheiding vreten gewoon teveel aan me. T zeker geen onzin. T verbreekt de lijntjes die in je hersenen liggen. Hierdoor reageer je minder heftig. Doen hoor! Mannen vinden zoiets vaker eng.

het_mannetje

het_mannetje

19-11-2016 om 12:35 Topicstarter

Methoden

Welke van de methoden is bij jullie gebruikt? Er bestaan diverse manieren voor de 'afleiding':

- Vingerwuiven
- Koptelefoon met tikkend geluid
- Tikken op het lichaam (gerelateerd aan EFT)
- ....

mijk

mijk

19-11-2016 om 13:06

tikken op de koptelefoon

Bij een vriendin gebruikte zelfde psych vingerwuiving maar die is aan een oor doof...

het_mannetje

het_mannetje

25-11-2016 om 07:20 Topicstarter

Eerste sessie

Afgelopen week eerste EDMR gehad.
Eerlijkheid dient mij te gebieden dat ik skeptisch tegenover dit soort 'nieuwe' technieken sta. Aan de andere kant zijn er veel positieve ervaringen en ook de wetenschap lijkt het omarmd te hebben.

Na afloop van de sessie had ik niet echt het gevoel dat het iets deed. Veronderstellingen dat ik na deze sessie niet zelf zou kunnen rijden waren niet voor mij van toepassing.

Op de terugweg en nadenken voelde ik wel enige subtiele veranderingen. Ik voelde een vorm van blijheid (of was het enthousiastme). De dag erna voelde ik (het leek om niets) een enorme boosheid opkomen. De aanleiding was niet zodanig dat het in proportie was met de boosheid. Dit gevoel kende ik niet.
Heb behoorlijk mijn gal gespuid waarbij ik van binnen kookte. In de dagen erna merkte in de ritjes in de auto ook dat mijn gevoel ging bewegen. Een lekker nummer op de radio maakte me weer vrolijk en soms moesten mijn mede weggebruikers het ontgelden met een tirade. Gelukkig bleef het binnen de auto.

Is dit een vorm van blijheid dat ik gehoord word en het idee heb dat ik daarmee verder kom, of is het toch de EMDR die sluipend zijn werk doet.

Een volgende sessie dat dit wellicht uitwijzen ....

mijk

mijk

25-11-2016 om 09:07

Een vriendin

Van mij doet emdr met pubers en die zeg: Ze zeggen allemaal consequent die EMDR heeft niks geholpen maar ik heb zo'n toffe week gehad. Ik ben toch naar het schooilfeest geweest, ik voelde me de hele vrijdag vrolijk en ik heb voor de klas iets verteld....

Ik heb van sessie zelf niks gemerkt maar effect was overduidelijk

Mijk

Nee, de sessie zelf deed niet zoveel

Althans, de eerste sessie die ik deed zorgde voor een totale emotionele uitputtingsslag. Het herbeleven van een aantal gebeurtenissen die ik al decennia zorgvuldig had verstopt, was vooral heel erg heftig. Ik was daarna gesloopt en ben mn bed in gekropen.
De 2 sessies daarna verliepen relaxter. Pas, nu maanden later, kan ik merken dat de flashbacks die ik had weg zijn. Ik ben ook een sceptisch mens, kon me niet voorstellen dat wat piepjes en stipjes mijn geheugen zouden beinvloeden. Ik weet ook niet of het blijvend is, maar voor nu is het goed.

Ik denk wel dat er een concrete gebeurtenis moet zijn waaraan het wordt opgehangen.

mijk

mijk

25-11-2016 om 16:33

Dat dacht ik ook

en ik deed het ook voor een specifiek ding met het idee dat we later een andere episode zouden doen (uit het zelfde tijdvak) maar grappig genoeg had ik daar na 1 sessie ook minder last van. Nu was dit niet in de categorie heel heftig leed hoor maar ik had er wèl last van..... Nu nooit meer....

Mijk

het_mannetje

het_mannetje

25-11-2016 om 16:57 Topicstarter

Gebeurtenis

Bij mij speelde het probleem dat ik alle gebeurtenissen had weggestopt en de emoties had geblokkeerd. Er kon niet aan iets concreets worden gewerkt.

Maar toch door een specifiek iets, al is het maar iets wat er te herinneren valt, lijkt het toch dat er iets veranderd is.

We zijn gematigd positief ....

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden