Relaties Relaties

Relaties

Gezeverzeur buren

even de kwestie kort en dan ben ik benieuwd wat jullie adviseren/zouden doen.

Hier tussen de 2 huizen loopt op pad, op de kadastrale tekening is duidelijk te zien dat het pad over meer dan de helft van de breedte van ons is. Nu hebben de buren zonder overleg een schutting iets over het midden (zo'n 20 cm vermoedelijk) op onze grond gezet. Wij kijken nu ook tegen de achterkant van een in onze ogen lelijk bouwsel aan.

kadastraal laten uitmeten kost circa E 500.

Ik heb eens een advocaat gebeld die hier in gespecialiseerd is (op aanranden van vriendin die jurist is). En deze advocaat zegt dat ik een aangetekende brief moet versturen aan de buren waarin ik stel dat de schade (Die 500 euro) verhaal op hen als de schutting inderdaad op onze grond blijkt te staan en dat zij deze dienen weg te halen als de meting heeft uitgewezen dat wij in ons recht staan.

Ik heb het helemaal gehad met de buren, we zeggen nu nog dag tegen elkaar en onze dochter speelt wel eens met het buurmeisje. Mijn vriend daarentegen ziet een aangetekende brief niet zitten en heeft geen zin in nog slechtere relatie/sfeer.

Eerder een gesprek proberen te voeren voordat de schutting er kwam wat resulteerde dat ik binnen 1 minuut uitgemaakt werd voor bekrompen. Fijn detail is nog eens dat zij geen vergunning hebben voor de uitbouw die zij gedaan hebben en ook de buren aan hun andere kant dus het zat zijn.

Wat vinden jullie, eerst nog eens proberen te praten met hget risico weer beledigd te worden of meteen die brief maar ?

Excuses voor typefouten

mijn vriendin rand mij niet aan die raad mij iets aan ;-)

Toch brief doen

anders ben jij straks je stukje grond kwijt. Hun laten het er gewoon op aankomen als jij niet zeurt hebben hun hun zin. Dus toch zeuren!

Het gaat

trouwens om meer dan 20 meter en dan 20cm breed.

Nu of nooit

Daar moet je nu wat aan doen. Als je het laat zitten dan komt het nooit meer goed, of bereik je hooguit dat de buren je een schadevergoeding voor de door hen ingenomen grond moeten betalen.
Doe het zoals het hoort, met aangetekende brief.
Groet,
Miriam Lavell

Overigens

staat die schutting er nu een maand of 3. En tot nu toe dus geen communicatie meer geweest. In die zin is het wel raar om nu opeens met die brief te komen. Aan de andere kant hebben zij in die 3 maanden nooit gevraagd of die schutting wel ok was.

Een en ander word nu belangrijk omdat we in het voorjaar onze tuin verder willen afmaken.

3 maanden kan nog...

3 jaar wordt lastiger. Gewoon doen dus, of je er voor eeuwig bij neerleggen om de lieve vrede. Dat moet je dan natuurlijk ook aan eventuele kopers van jullie huis uitleggen.
Groet,
Miriam Lavell

ik heb het kadaster vanmmiddag gebeld, en verzocht om de veldwerktekeningen van weleer. Als er een en ander duidelijk op vermeld staat gaat dat samen mee met de aangetekende brief.

In ieder geval hebben we nu eind van het jaar geld om zelf een lange schutting te gaan plaatsen. Die nieuwe schutting laten we dan tot een paar meter voor de poort lopen, dat scheelt 2 nieuwe deuren (duur!) en kan de oude deur (aan onze kant) blijven zitten. Dan past dochters fietsje nog mooi daar onder het afdakje.

Oh blubber

ik heb er geen zin in, stom gedoe, oh bluhhh. Morgen ga ik dan maar een brief in elkaar typen, iemand nog een suggestie om een en ander te verwoorden ? Komt erop neer dat alle kosten verhaald worden als zij die schutting niet weghalen.

Jose van Polanen

Jose van Polanen

30-09-2008 om 23:06

Beleefd he

Type een zo beleefd mogelijke doch heldere brief. Leg vooral ook uit dat grond inleveren op deze manier voor jullie schade betekent (grond kwijt, kosten, enz. enz.). Leg aan je vriend nog een keer uit waarom dit moet en zorg dat jullie op 1 lijn zitten.
Wat ik mis in het verhaal: ik neem aan dat er mondeling het één en ander is uitgewisseld over deze schutting. Wat hebben de buren toen gezegd? Dat het hun grond is? Dat ze het recht hebben om een schutting op jullie grond te plaatsen? Nou ja. De brief zal de verhoudingen inderdaad niet verbeteren, dat is wel zo.
sterkte ermee,

Ardnax

Ardnax

01-10-2008 om 00:08

Erfscheiding

Voor zover ik weet mag een schutting op de erfscheiding alleen met wederzijds goedvinden. Is één van de buren niet akkoord dan moet deze een meter van de erfafscheiding staan. (ik ben niet 100% zeker, zou je even na kunnen zoeken)

Gooi het niet gelijk op het kadaster of kom met mijn en dijn aanzetten, inderdaad niet echt goed voor de onderlinge verstandhouding.
Schrijf inderdaad en brief waarin je meld dat je kan begrijpen dat ze een schutting geplaatst hebben ivm de privacy ed en dat je inmiddels 3 maanden heb gepoogd te wennen aan het zicht daarop. Inmiddels ben je er nog niet aan gewend en vind je het niet mooi en verzoek je ze om de schutting een meter naar hun eigen grond te verplaatsen.
Kleed dit een beetje aan.
Gaan ze er alsnog tegenin, kan je altijd nog met kadastertekeningen aankomen.

Grtz,
Ardnax

Sancy

Sancy

01-10-2008 om 08:03

Ardnax, kleine opmerking

Ik zou in de brief wél ook schrijven dat de schutting op de grond van Manda geplaatst is. Ik denk dat je niet eerst met het ene (ondergeschikte) argument moet komen om pas later, als er niet naar tevredenheid op gereageerd wordt, een ander belangrijker argument op te voeren.

Gewoon officieel

niks geen gemier over dat je 'm niet mooi vindt. gewoon zoals de advocaat zei en niet teveel uitweiden dat maakt het voor sommige mensen juist moeilijker om tussen de regels door te lezen wat je écht bedoeld....
en vergeet niet er een datum op te zetten waarvoor je antwoord wil hebben.

ik persoonlijk zou voor de brief wel proberen mondeling (met tekening erbij) e.a. op te lossen. maar als je mensen al amper spreekt b.v. ligt dat wat lastiger denk ik.
groeten albana

rosa

rosa

01-10-2008 om 08:40

Mag niet

Volgens mij mogen de buren zelfs geen schutting plaatsen op de erfafscheiding zonder overleg met jullie (laat staan op jullie grond). Zo'n schutting kan alleen in overleg geplaatst en dan zijn jullie samen eigenaar.

Willen buren een eigen schutting, dan moet die op hun grond geplaatst.

Blijft de schutting op jullie grond staan, dan vervalt over 10 (of 20 of zo) jaar de door buren 'ingepikte grond' aan de buren.

zie ook http://www.bouwhelp.nl/vraag/8754_schutting_plaatsen

Dus inderdaad maar die brief sturen.

Rosa

Tot 2 meter hoog

op eigen grond. Als je iets op de erfgrens wil zetten moet dat in overleg met de buren, dan is er mandeling en ben je beide verantwoordelijk voor aankoop (samen uitzoeken) en onderhoud.

Het ding staat op onze grond !

De enige communicatie die vooraf ging was dat er nog geen schutting stond en het pad voor over de helft (dus ook op onze grond) vol stond met troep (waaronder een cirkelzaag en ander gevaarlijk spul), ik suggereerde dat wij die dan wel eentje gingen plaatsen tot aan de poort zodat we niet hoefde uit te kijken op elkaars spullen, toen was ik "bekrompen" en ik moest er "maar iets moois van maken, je zoekt het maar uit". Een paar weken later stond dus zonder verdere communicatie die schutting op onze grond.

Ik wil dus nu een schutting gaan plaatsen die een stuk verder loopt dan het ding wat er nu staat en die zal TOT de erfgrens lopen, hoef daar geen toestemming voor te vragen aan de buren en die schutting is dus ook van ons.

Overigens

vriend en ik hebben er gisteren over gepraat en zitten nu op 1 lijn. Geen gepraat meer, hup die brief, schutting weg en wij laten dan zelf eentje plaatsen zo snel mogelijk. Ik hoop dat we daarna af zijn van dit gezever, heb er vannacht wakker van gelegen.

Die datum

de advocaat heeft daar niets over gezegd, die had het puur over het schade verhaal en dat die schutting weg moet. Wat zal ik ze geven aan tijd ? Een maand of 2 weken ofzo ?

Als ze namelijk niet willen of niets doen, dan moet er wel kadastraal uitgemeten worden en wordt er dus ook een schadevergoeding (500 meten en kosten advocaat) opgemaakt. Dan gaat de teller van de advocaat tikken.

Tipje

Eerst nog eens praten kan geen kwaad overigens, als je die brief er dan maar binnen een week achteraan stuurt. Je kan dat in het gesprek aankondigen, dat je dit voor alle zekerheid nog schriftelijk gaat bevestigen.

Een aangetekende brief werkt vaak als een rode lap op een stier, dus wat je kan doen is diezelfde brief ook even bij ze in de bus doen, en erin zetten dat die voor de zekerheid, of om e.e.a. duidelijk vast te leggen (formuleer het zo vriendelijk mogelijk) ten overvloede ook nog aangetekend wordt gestuurd. Die aangetekende brief komt dan minstens een dag later aan, dan weten ze dat alvast en dat vermindert de schok en de mogelijke schade aan de verhoudingen. Jij hebt ondertussen je rechten veilig gesteld door die aangetekende brief te sturen.

Vervelend, dit. Maar Miriam heeft vziw gelijk: als je dit laat zitten krijg je op een gegeven moment het probleem van de 'verkrijgende verjaring' en dan is er niks meer aan te doen. Dat duurt geloof ik wel vrij lang, maar goed, dat weet die advocaat die jullie gesproken hebben beter dan ik.

Sterkte ermee

Temet

Met temet eens

qua 'praten' en brief ben ik met temet eens....als ik opeens een officiele brief zou krijgen van mijn buren (waar ik prima verhouding mee heb) zou het ook op mij zo werken....ik zou denken: 'als ze zo beginnen, kan ik het ook....' snap je? terwijl ik best een redelijk tot overleg bereid iemand ben.....maar de manier doet er zeker ook toe.
dus eerst praten, brief er meteen achteraan.
ik zou het praten ook 'officieel' houden. geen gekoetjes of kalfjes....
en die datum? tsja, ik weet niet (ben geen advocaat) maar een termijn waarop je uitsluitsel wil lijkt me wel handig....anders kan je eeuwig wachten op reactie. mmm, 5 weken? zoiets?

volgens mij zijn de rechten van verkrijgende verjaring niet meer zo als vroeger (weet het ook niet zeker) hier 'moesten' allemaal mensen stukken grond (ingepikt van gemeente) toch écht duur betalen. en die stukken hadden ze al jaren...
groeten albana

Praten met als doel

het aan te kondigen ? Ik kan wel aangeven van te voren dat we denken dat die schutting op onze grond staat en dat we daar niet blij mee zijn.

Ik zou niet zo weten hoe ik zo'n gesprek zou moeten opstarten aangezien het vorige en enige gesprek hierover ook zeer onaangenaam verlopen is.

Jose van Polanen

Jose van Polanen

01-10-2008 om 13:50

Gesprek

"Buurvrouw/Buurman wij hebben informatie met betrekking tot de nieuwe schutting waar ik even met u over wil spreken. Zoals u weet wonen wij hier nog niet zo lang. Drie maanden geleden hebben jullie de schutting geplaatst op het pad. Inmiddels hebben wij de meeste verhuisklussen achter de rug en kunnen wij ons met de tuin gaan bezig houden. Nu blijkt bij het nakijken en opmeten van onze tuin, dat jullie de schutting op ons perceel hebben geplaatst. Dit levert bij ons natuurlijk schade op, grond is duur en wij zijn nu een stuk kwijt. Wij hebben inmiddels geïnformeerd en plaatsen van een schutting op het terrein van buren blijkt inderdaad niet toegestaan. Wij willen dan ook graag dat deze fout wordt hersteld.
Omdat wij een en ander graag in een goede verstandhouding willen laten verlopen, informeer ik u nu even persoonlijk hierover. Het is misschien goed als ik nu alvast vertel dat wij om het ook formeel goed af te kunnen handelen, u nog een schriftelijk bezwaar zullen geven. Misschien is daar nog iets mee te doen richting een verzekering of zo, dachten wij en dan staat het precieze probleem ook nog duidelijk op schrift."
Klaar.
Niet in discussie gaan tenzij ze constructief willen overleggen. Nooit iets toezeggen altijd op alles antwoorden dat je er even over moet nadenken en dat je met je man wilt overleggen. Ze zullen heus wel kwaad worden, maar als jij nu maar rustig en vriendelijk blijft, is er niks aan de hand.
En daar zit dan ook nog mijn vraag: kunnen zulke dingen lopen via aansprakelijkheids- en of rechtshulpverzekeringen? Dat scheelt soms een boel kwaadheid, dan zitten de 'instanties' er als het ware tussen en kunnen die het uitzoeken. Maar dat weet een jurist onder ons misschien? En als die advocatenkosten straks toch gaan tikken, dan kan dat ook nog helpen.
groet,

Jose van Polanen

Jose van Polanen

01-10-2008 om 13:54

Aanvulling

en dan zie ik bij nalezing dat het ook nog een tandje vriendelijker kan. Met wat tussenwoorden. Een bedankje dat ze even de tijd nemen om het probleem tot zich te nemen dat soort dingen.
enz. enz.

Snel en simpel

om er dan vanaf te zijn heb ik net aangebeld bij de buurvrouw en gezegd dat ik mij afvraag hoe dat nu met die schutting verder moet. Meer kon ik niet zeggen. Ze vind dat wij "moeilijk doen" en "wil niet meer met ons praten" omdat "sinds jullie hier wonen alleen maar vervelend zijn". Ik heb nog gezegd dat ze een brief kunnen verwachten waarop ze zei dat we dat vooral moesten doen.

Nou dat is mooi, dan zal ik deze week de brief op de bus doen en ook aangetekend versturen. Heb nog even overlegd met die vriendin (jurist) die nog even de brief na loopt.

Sterkte

Wel heel vervelend, eerst helemaal blij met de verhuizing en dan dit. Een slechte verstandhouding met de buren is gewoon niet leuk, lijkt me.
Nou ja, misschien heb je mazzel en verhuizen ze over een jaar ofzo...

Groeten,

Temet

Verjaring versus belang

Temet:"de \'verkrijgende verjaring\' en dan is er niks meer aan te doen."
Dat duurt wel twintig jaar. Voor die tijd komt er iets heel anders om de hoek en dat is dat gezever over 20 cm niet in verhouding staat tot de kosten van het afbreken van het bouwsel (afhankelijk van de kosten natuurlijk).
Dat is anders als die 20 cm het verschil uitmaakt tussen wel of niet er met je auto door kunnen. Kortom: Om 20 cm 'eigendom' alleen is het lastig strijden. Daar moet je als een bok op de haverkist.
Groet,
Miriam Lavell

Wat wel irritant is

dat zij natuurlijk mijn brief naast zich neer kunnen leggen en dan moet ik dus met advocaat een rechtszaak starten, wat geld en vooral veel spanning geeft.

Bijkomstig element is dat het pad ook door andere buren gebruikt wordt als overpad.

Eerst eens vanavond afwachten, kijken of de buurman nog verhaal komt halen, zie ik hem wel voor aan namelijk. Als hij nou wijs is dan gaat hij hier binnen rustig met ons praten en kunnen we een rechtszaak voorkomen.

Jose van Polanen

Jose van Polanen

01-10-2008 om 16:45

Heb je in je hoofd wat je wilt?

Wat wil je van de buren heb je dat helder? Schutting verplaatsen? Schadevergoeding? Gezamenlijke schutting op erfgrens oprichten alsnog?
groet,

Wat doet het...

Manda, wat doet die 20 cm voor dat overpad? Kun je er nog steeds met een kruiwagen, fiets of brommer aan de hand, of kliko door? Kon je eerst wel met een auto, kleine happer of aanhangwagen over dat pad naar de achtertuin en nu niet?
Dat zijn belangen die geld waard zijn. De grond zelf (20 cm grond waarop recht van overpad rust) is niet genoeg.
Overigens moet het kadaster nog langs komen, toch? Waarop baseer jij dat ze 20 cm hebben gepikt? Heb je al een tekening van het veldwerk gezien?
Ik denk dat de buurman niet onder de indruk zal zijn van alleen maar een aangetekende brief.
Groet,
Miriam Lavell

Jose

ik wil dat de buren iet iets op onze grond plaatsen. We willen wel een schutting zodat de tuinen afgescheiden is en het pad afgeschermd is. Schadevergoeding wil ik als het zo ver komt dat de boel kadastraal moet worden uitgemeten en we kosten maken aan advocaat etc. Dit is ook overigens standaard, wie fout zit betaald.

Gezamenlijke schutting op erfgrens is een optie geweest. Ik wil dit nu niet meer, ik wil mijn eigen schutting op mijn eigen grond (kan nu niet want hun schutting staat al op onze grond).

Miriam

ik baseer dat het in ieder geval op onze grond staat uit de kadastrale kaart die vrij op te vragen is. Hierop staat niet wat de feitelijke maten zijn maar is duidelijk dus te zien dat het pad niet over het midden loopt laat staan meer in hun voordeel.

Er komen in feite 2 afscheidingen, 1 tussen onze 2 percelen met die nieuwe schutting die wij willen en nog eentje tussen ons perceel en het (recht van) overpad van de buren aan de andere zijde. Als wij onze schuur/schutting gaan plaatsen volgend jaar voldoen wij (door hun schutting op onze grond) niet meer aan de 1,2 meter breedte die we aan de andere buren moeten bieden voor dat recht van overpad.

Maar bovenal vind ik dat niemand zonder overleg op onze grond moet bouwen.

Morgen belt de advocaat, ik zal ook gaan uitzoeken hoe we verzekerd zijn.

Ik vrees....

Manda:"ik wil mijn eigen schutting op mijn eigen grond (kan nu niet want hun schutting staat al op onze grond)."
Dus je wilt de door hen gebouwde schutting vervangen door eentje die door jullie gebouwd is? Er verandert niets behalve dan dat jullie de schutting betaald en uitgekozen hebben? Dan heb je geen zaak vrees ik.
De rechter kan hooguit voorstellen dat jullie de rekening voor de al bestaande schutting betalen en het ding voortaan als 'van jullie' kunnen beschouwen.
Ik snap de emotie wel (wie is hij dat hij met zijn poten in _mijn_ grond...), maar het recht zit nu eenmaal niet zo in elkaar dat er zoveel respect is voor bezit. Als helder is en niet betwist wordt door de buren dat die schutting op jullie grond staat, dan is dat eigenlijk genoeg.
Groet,
Miriam Lavell

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.