Home » Forum » Hekel aan feestjes

Hekel aan feestjes

White noise helpt je baby slapen!

Lees in dit artikel hoe het werkt én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

82 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Paloma
Hekel aan feestjes

Dit weekend is het weet zover: een vriend van ons aan de andere kant van het land viert een feest en natuurlijk ga ik.
Het probleem is alleen dat ik een gloeiende hekel heb aan feestjes en ik me dagen vantevoren al druk loop te maken. Mijn man is dol op feestjes en zou er het liefste elk weekend een hebben of geven. Dochter is ook een enorm feestbeest.
Ik kan aan hen ook niet zo goed uitleggen waarom ik het zo vervelend vind; het is een combinatie van introvert zijn, verlegen, heel erg bezig zijn met of anderen het wel leuk hebben, kortom het is een enorme opgave in plaats van een leuk uitje.
Ik drink ook niet en iedereen in mijn omgeving verder wel, dus dat maakt het ook niet gemakkelijker.
Mijn vraag is eigenlijk: hebben jullie tips om wat minder op te zien tegen feestjes, en om het toch een beetje leuker te gaan vinden?

Lanza
Waarom ga je mee

terwijl je er een gloeiende hekel aan hebt? Is het een optie om je dochter samen met haar vader te laten gaan en zelf lekker rustig thuis te blijven?

Kaaskopje
Terechte vraag van Lanza

hoewel ik dat toch niet over mijn hart zou kunnen krijgen. Sommige dingen 'doe je gewoon'. Maar ik vraag me wel af waarom jij op zou moeten letten of iedereen het naar zijn zin heeft als je ergens anders bent. Dat is dan de taak van de gastheer/vrouw.

Verlegen zijn, daardoor niet veel 'durven' zeggen, is een probleem als jij er last van hebt. Is dat zo? En (iets uit eigen ervaring) kan het ook zijn dat je wat zwaar op de hand bent?

Lanza
Je hoeft niet alle feestjes

af te gaan als je er niet van houdt. Je zou een stuk selectiever kunnen zijn. Bijvoorbeeld met kerst kun je jezelf er voor twee dagen overheen zetten en met bruiloften van mensen die je echt goed kent ben je er ook bij en zo nog een paar speciale gelegenheden. Maar voor de rest blijf je lekker thuis en besteed je die avond aan iets wat je fijn vindt om te doen.

Mijntje
zin

Niet gaan of minderen. Ik zou ook niemand op mijn feestje willen die daar geen zin in heeft (al geef ik nooit feestjes). Zoiets is toch vrijwillig?
Tip om het prettig uit te zitten: ontspan, neem wat te knabbelen (tenzij je op dieet bent) en ga met iemand praten die je aardig lijkt of luister gesprekken af. Wie weet wordt het toch nog aangenaam.

Paloma
Geen zin

Ik heb ook overwogen om niet te gaan. Maar mijn man is bang, dat ik dan nergens meer naartoe ga. Mijn ouders zeiden dat ook vroeger, dat ik me erover heen moet zetten, “anders kom je nergens meer”.
En ik denk dat ze wel een punt hebben, ik vertoon tenslotte vermijdingsgedrag, en daar moet je over het algemeen niet aan toegeven.
Ik weet niet precies wat je bedoelt met zwaar op de hand zijn, Kaaskopje? In dit verband bedoel ik.
Overigens merkt echt niemand aan me dat ik het niet leuk vind, ik schijn heel leuk gezelschap te zijn. En ik vind praten met andere mensen ook best interessant. Het is denk ik een soort onderliggend gevoel dat ik heel erg mijn best moet doen om er te mogen zijn wat mij zwaar valt.. hé, das dan toch wat zwaar op de hand dan : )
Ik kan ook nooit een hap door mijn keel krijgen op feestjes dus krabbels zijn niet aan me besteed ; )

Libera
Vermijden

Tsja, als je feestjes nodig vindt in je leven, dan is het misschien niet zo handig ze te vermijden.
Maar we vermijden allemaal een hele hoop dingen die we niet leuk vinden.
Kom op zeg, je mag er zijn;) je mag feestjes skippen!

En bedenk wel dat 'er mogen zijn' niets meer of minder is dan er voor jezelf mogen zijn.

Jippox
helpen

Vraag of je ergens mee kunt helpen. Met wat te doen heb je afleiding en ben je minder bezig met je best doen om leuk en gezellig te zijn.

Niki73
Middenweg

"Dan ga je nooit meer" vind ik een dooddoener. Onwaar.

Wat als je feestjes een beetje vermijdt? Maximaal 4 keer per jaar gaan, bijvoorbeeld. Of alleen de feestjes bij X en Y.

wil40
Dat drinken.

Dan bedoel je vast alcohol, de feestmaker:-)

Ik drink ook geen alcohol maar heb het daar niet over. Dus gewoon:"heb je een lekker sapje ofzo", maar niet: "heb je een sapje, ik drink namelijk geen alcohol". Bij mij maakt het geen enkel verschil, heb geen alcohol nodig om er "bij te horen ofzo".
Mensen vinden je aardig en dat ben je ook, zoek een bekende of geef die vreemde vrouw naast je een leuk compliment, ga in de keuken kijken of je de kaasplank kan vullen en de avond vliegt voorbij. Hoop ik voor je:-)

Lanza
Wat een onzin

dat je dan nooit meer gaat. Je kunt toch gewoon een paar gelegenheden kiezen die belangrijk zijn wn de rest overslaan. Je bent een volwassen vrouw en mag je eigen beslissingen nemen.

Hoeveel feestjes per jaar vindt jij ok? Wat is belangrijk voor je? En voor je man en kind dat jij daarbij bent? Dat zou ik laten meespelen, maar wel zeer selectief zijn.

Bijvoorbeeld per jaar: kerst, verjaardag van je man en kind, bruiloft van die goede vriendin, diploma uitreiking kind, feestje van het werk van je man en eentje van je eigen werk, verjaardag van je ouders en schoonouders. Dan zit je al op 11, best al een aardig aantal, veel meer hoeft dan niet.

rode krullenbol
Een uitnodiging is en blijft een uitnodiging.

Zelf een onverbeterlijke feestneus, doe ik je met alle plezier het ultieme excuus aan de hand waarmee je eventuele klagers alsook jezelf vermoedelijk wel kunt overtuigen van het belang om desgewenst ook weg te mogen blijven:

"Ik probeer van elke dag een feestje te maken. Het bijwonen van nodeloos verplichte bijeenkomsten rijmt niet (goed) met dit streven."

Rode krullenbol

Flavia
Drukte

Feestjes zijn best leuk op zijn tijd maar die drukte is het probleem bij mij. Al die prikkels. Doe mij maar een klein feestje met mijn eetclub.

Dat eroverheen zetten is typisch een extraverte reactie, wij introverten hebben andere behoeften. Niet minder of slechter, slechts anders.

zebra
keuzes maken

dus naar sommige feestjes wel gaan omdat die persoon erg belangrijk voor je is en andere feestjes overslaan omdat het anders teveel voor je wordt, dat lijkt me een prima compromis.

Floria
Ik

Ik ga naar veel niet, 's avonds ga ik al nooit.
Bij een kind uit de familie waar veel kinderen zijn, ga ik dan bv even mee naar het speeltuintje om de lange zit/hang te doorbreken.

Helaas kom ik ook niet overal onderuit. De schoonfamilie zien we al vrij weinig, dus een verjaardag of kerst zijn redelijk verplicht. Ik neem mijn telefoon mee en doe een spelletje. (Ja, ik weet het. Maar uren met mensen in een kleine ruimte die echt niets te melden hebben en dan Sky Radio of een suffe film op de achtergrond vind ik extreem slopend.)

Gelegenheden met veel.onbekenden vind ik ook helemaal niet leuk. Ik ben eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd in die onbekenden :-) Of je bent de enige niet-buurtgenoot bij zo'n statafel-in-de-tuin feest. Vreselijk.

Bo
"dan ga je nooit meer"

Wel herkenbaar, zeggen wij namelijk ook tegen onze puber. ;-)

Die ook een angsthaas is en sociale situaties liefst vermijdt. Als wij dus een verjaardag hebben van kinderen van vrienden van ons, wil hij thuisblijven. Ik snap het wel, hij kent ze, maar het zijn niet echt zijn vrienden. Tegelijk vindt hij het ook leuk als zij op zijns verjaardag komen.

Maar als ik hem toesta niet te gaan, weet ik nu al dat hij dan het liefst nooit meer gaat en dat dit stap 1 is van zijn vermijdbare gedrag. Hij gaat al niet naar schoolfeesten, heeft buiten school weinig contact met vrienden, wij zijn bang dat hij dan helemaal een sociaal buitenbeentje wordt (is hij eigenlijk al, maar dat het verergert).

Wij hebben zelf een actief sociaal leven en snappen het daarom ook niet goed.

Feestjes van de nabije familie vindt hij gelukkig wel leuk. Zolang het een klein clubje mensen is, vindt hij het wel leuk.

Ik vind dat je soms je eigen drempels moet overgaan, anders worden die drempels steeds hoger.

@Paloma: ik neem aan dat het feestje van familie/vrienden is waarmee je goed contact hebt, anders reis je er niet naar de andere kant van het land voor. Vraag dan of je ze kunt helpen en zeg gewoon dat je graag bezig bent. Spreek desnoods met je man een tijd af, wanneer jullie weg gaan. Dan is het beter te overzien.

Miekemieke
Een feestje moet leuk zijn

Dat is de bedoeling maar als het voor jou niet leuk is dan is dat toch niet de bedoeling. Mensen zouden daar veel eerlijker in moeten zijn en er zou ook meer respect moeten zijn voor mensen die zich niet prettig voelen op een feestje. Er kunnen heel veel redenen voor zijn zoals; slechthorendheid, niet tegen rook kunnen, niet door donker willen rijden, snel benauwd tussen veel mensen.
De reden gaat een ander niet aan.
Als je als kind al niet van feestjes houdt dan gaat dat later echt niet veranderen, hoe hard je ook aan dat kind trekt. De weerzin zal alleen maar groter worden.

Tijgeroog
Dan ga je toch nooit meer?

Wat is er mis mee om nooit meer te gaan? (Als dat tenminste niet betekent dat je ongelukkig thuis zit te zijn) Ik probeer feestjes te vermijden, maar ben regelmatig de deur uit om met vrienden te sporten. Is toch ook goed?

Tine Winkel
keuken

ik vind het bij feestjes vaak lekker om een deel van de tijd in de keuken te zijn. Vaak een stuk rustiger, dus je hebt wat meer echte gesprekken. Je kunt ondertussen wat doen, zoals iemand hier ook al aangaf, bv. borrelhapjes maken, afwassen, dat soort werk. Of, ook fijn, is er nog een hond die moet worden uitgelaten... die is voor mij :) en dan wandelt er nog iemand van het gezelschap mee. Lekker even buiten en vaak ook weer de mogelijkheid om bij te praten zonder een heel gezelschap erbij.

Maar ik vind feestjes dus ook niet altijd een feest. Hier kijk ik er wat selectief naar. Juist feestjes van mijn werk probeer ik zoveel mogelijk te mijden: grote groep, vaak veel achtergrondgeluid - nee, dank je. En zeker uit eten met een grote groep, met een menukaart - griebels, nee, duurt tot half 9 voor er iets op tafel staat. Dan is mijn bloedsuiker ondertussen zo laag, dat is echt niet gezellig meer.. maar goed, dat is een andere kwestie.

Wilgenkatje
Ha ja Tine

Dat herken ik. Ik ga ook graag naar de keuken, even wat doen, afwassen, hapjes maken, uit de drukte, gelegenheid bij te praten met iemand anders die dan komt helpen.

Volgens mij maakt het best wat uit of je drinkt of niet. Ik drink ook niet, vind alcohol gewoon niet lekker. Maar het zorgt wel voor een wat lossere stemming. Wat schreef Kaaskopje ook alweer, wat ‘ zwaar op de hand’. Als je bedoelt dat je vooral gesprekken zoekt ‘ die ergens over gaan’ dan herken ik dat wel. Is niet altijd handig, gewoon lekker lol maken en de slappe lach krijgen heeft zeker z’n charme !

Lanza
Waarom zou je jezelf dwingen?

Niet iedereen vindt het leuk om te helpen in de keuken of geholpen te worden. Ik vind het zelf soms vervelend dat als ik een feestje geef dat er dan direct drie vrouwen (altijd vrouwen) komen helpen in de keuken, terwijl ik het juist fijn vindt om zelf een rustmoment te hebben.

Hou goed je grenzen in de gaten. Je bent een volwassen vrouw en mag zelf bepalen naar welke feestjes je gaat. Bedenk voor jezelf waar je je prettig bij voelt. Misschien is dat gemiddeld eens per maand een feestje? Of 4x per jaar? Het mag allemaal. Je kunt ook afspreken op een rustiger moment, dat doe ik zelf graag. Samen sporten, een etentje organiseren voor drie goede vriendinnen, of samen iets ondernemen, misschien passen dat soort sociale activiteiten beter bij je, dat mag.

Laat je niks wijsmaken door al die extraverten in je omgeving.

Tine Winkel
@ Lanza, mbt in de keuken

Uiteraard vraag je altijd even aan gastheer of -vrouw of je ergens mee kunt helpen in de keuken. Als dan aangegeven wordt dat ze geen hulp nodig hebben - prima. Maar dat hoor ik eigenlijk maar zelden.

Libera
Ja duh Tine;)

Bij zo'n vraag is de kans dus groot dat het een wens van de vrager is ipv alleen naar lief aanbod.
Er zijn echt wel veel mensen die stiekem niet van feestjes houden...
En als goede gastvrouw trek je je dat natuurlijk aan! Dus....

Paloma
Dank allemaal

Ik voel me dankzij jullie wel iets beter eigenlijk.
Helpen in de keuken gaat hem niet worden, het zijn niet dat soort feestjes waar dat nodig is zeg maar ; )
Inderdaad, een bewuste keuze maken welk feestje wel en welke niet, maar ben dan toch altijd wel een beetje bang dat ik de gemakkelijke weg kies.. dit weekend kom ik niet onderuit helaas.
En ja, wat drinken maakt een feestje echt wat leuker, daar heb ik ruim ervaring mee. Maar dat doe ik nu dus niet meer. En ik ben echt vaak bijna de enige. Vind ik best jammer! Ook omdat ik nu altijd de bob ben en in het donker naar huis moet rijden. Maar das een ander verhaal..
Tijgeroog, nooit meer gaan? Ik denk niet dat ik dat voorbeeld aan mijn kinderen wil geven en mijn man zou dat ook heel erg vinden.. hij vindt het zo gezellig samen met mij te gaan. En onze vrienden wonen zeer verspreid over het land dus dan zou ik ze denk ik bijna nooit meer zien, nee das geen optie.
Bo, ik vind het gedrag van je zoon heel herkenbaar. Mijn ouders dwongen mij dus ook altijd om toch te gaan, vonden ook dat ik te weinig contacten had enzo. Maar het had mij meer geholpen als ze wat begrip opgebracht hadden, zoals hier in dit draadje.
Want hun angst voor mijn “vermijdgedrag” voelde ik haarfijn aan, dat het niet goed was zoals ik was, en dat heeft mij uiteindelijk niet geholpen om het leuker te gaan vinden, integendeel zelfs.

Libera
Feestjes

Ik vind echt dat we feestjes moeten herevalueren.
Ik wil niet weten hoeveel er als zijnde 'verplicht' gevoeld wordt (wat Kaaskopje zegt: dat doe je gewoon) en wat echt gewild is.

Nu ben ik zelf verre van een feestbeest. Maar zo af en toe kan ik er juist erg van genieten en geef ik ze zelfs zelf. En dan hoop ik oprecht dat alleen mensen komen die er echt zin in hebben op dat moment! Ik vind een #feestje# en #verplichting# ook echt haaks op elkaar staan.

rode krullenbol
Beste Paloma,

Lanza schrijft: "Laat je niks wijsmaken door al die extraverten in je omgeving."

Mocht je overwegen je oor te laten hangen naar dit advies van algemene aard? Laat mij dan zo extravert zijn om te stellen dat je er vermoedelijk juist heel goed aan zou doen voor mij een uitzondering te maken.

Ik heb weliswaar niet de wijsheid in pacht, maar weet dat het in #12 gestelde, is gebaseerd op jarenlange, intens beleefde levenservaring.

Rode krullenbol

Tine Winkel
at 23, Libera

Oef, ik weet dat ik inderdaad assertief ben. Maar ik heb dus inderdaad wel eens tegen mensen gezegd dat ze niet hoeven te helpen in de keuken tijdens mijn feestje. Ik wilde op dat moment gewoon echt even daar alleen aan het werk. Maar als ik jou dus goed begrijp had ik als goed gastvrouw hen een toevluchtsoord moeten bieden. ;)

Libera
Precies

Tine!

Libera
Paloma

Maar merk je niet dat je precies hetzelfde (naar jezelf dus) doet als je ouders?

rode krullenbol
Kom, kom, Tine Winkel ...

Zo heet wordt de soep in het geval van een dergelijke belangentegenstelling doorgaans toch ook weer niet gegeten? Juist een introverte persoon die met tegenzin naar een feestje is gegaan, zal er tenslotte alle begrip voor kunnen opbrengen!

Rode krullenbol

Libera
Nog iets

Kijk, het is iets anders als jij voor jezelf besluit dat je toch om een of andere reden die feestjes liever wil aflopen en gaat kijken naar manieren om ze voor jezelf wel leuk te gaan vinden.
Er is natuurlijk ook niets mis met wel jezelf onder de loep gaan nemen en gaan kijken of je iets met die onzekerheid kan.

Maar hé, het kan ook andersom.
Net wat jij wilt hoor.

Pagina's

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.