Home » Forum » In hoeverre kan je je broerzus aanspreken over zijnhaar kinderen

In hoeverre kan je je broer/zus aanspreken over zijn/haar kinderen?

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

37 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Kikki39
In hoeverre kan je je broer/zus aanspreken over zijn/haar kinderen?

Ik vraag me af of ik iets waar ik mee zit over zijn kinderen tegen mijn broer kan zeggen. Hij is gescheiden en kinderen komen paar dagen per week bij hem. Het gaat iets over het uiterlijk van het kind waar ik me druk om maak, waarmee hij eventueel zou worden gepest en ook waar ik denk dat het kind hinder van heeft en over iets over de verzorging van de kinderen (tandarts).
Zouden jullie wel in gesprek gaan of denk je dat zijn mijn zaken niet?

Watervrouw
Niet

Waarom? Is er iets mis met het verstand van je broer? En er zijn 2 ouders, als de ene ouder iets doet of juist niet doet dan kan de andere ouder toch in actie komen als het in belang van de kinderen is? Je kan hooguit gewoon een keer vragen waarom hij zoiets doet. Mijn broer met kinderen in dezelfde leeftijd als mijn kinderen doet en ziet zaken soms ook heel anders, dat is zijn ding, prima.

Lilian1
Je hebt t er al vaker over gehad

Over hoe hij met zijn kinderen omgaat en wat jij er van vindt......Nee dus. Niet doen. Nu niet en straks niet. Ook niet als je ze vaak ziet.

40er
Niet

Mijn kind ziet er ook niet"standaard" uit en ja, daar werd hij (op de basisschool) mee gepest. Maar ik heb hem altijd gesteund in zijn keuzes, juist omdat het ZIJN keuzes zijn. Misschien wil het kind van je broer er wel zo bij lopen. Lekker laten doen.
En ik weet natuurlijk niet hoe oud hij/zij is maar pubers Mogen hun eigen fouten maken hè. Als ik op sommige foto's van vroeger mezelf terug zie denk ik ook wel eens, hoe heb ik dat kunnen doen...

Kikki39
Ik

Snap jullie hoor,maar ook als deze kinderen al een aantal jaren niet naar de tandarts zijn geweest.
Het is wel in het belang van de kinderen.

Kikki39
Ik

Weet dit vd kinderen zelf. Ik denk dat het komt doordat moeder zelf bang is en vader weet dit niet eens denk ik. Als er niemand iets van zegt gaan ze dadelijk jaren niet. Ik vind dat dan toch wel zorgelijk en in hun belang wil ik er toch graag iets van zeggen. Desnoods wil ik wel met ze gaan.
Maar ook hiervan zouden jullie niks zeggen?

Mijntje
Dan

gewoon doen. Je merkt het vanzelf wel als het ongewenst is. Ik vind het ook niet goed als je niks meer mag zeggen tegen elkaar omdat iedereen zere tenen kan hebben over zijn kinderen. Kijk hoe je het brengt (zonder oordeel) en hoe het valt en houd er er tijdig over op :-) Weet je broer wel dat kinderen tot 18 jaar gratis zijn bij de tandarts?

Dendy Pearson
Melden

Dat tandarts-verhaal kan je natuurlijk melden bij vader als je denkt dat hij daar niet van op de hoogte is. En het daar dan bij laten. Verantwoordelijkheid vd ouders verder.
Voor de rest niet mee bemoeien.

Kikki39
Gratis

Ja dat weet hij wel dat het gratis is en anders zou dat ook geen probleem zijn.
Ik merk nog altijd dat ik het lastig vind, ik kan veel dingen niet loslaten, maak me enorm veel zorgen en wil ze graag helpen. Maar ben ook wel altijd onzeker en probeer me zo min mogelijk met dingen te bemoeien.

Anemone
Hmm

Waarom zou je je enorm veel zorgen maken als kinderen niet naar de tandarts gaan of er niet zo uit zien als jij zou willen? Lijkt me een overdreven reactie, of spelen er andere echt zorgwekkende dingen?

Kikki39
Dus

Jij vind dat niet zorgelijk als kinderen niet naar de tandarts gaan, ik wel. Een heeft er zeker een beugel nodig anders krijgt hij denk ik last van zijn gebit en de ander heeft al wat gekleurde tanden.

Sydney
Maar kikki39

'Ik denk dat het komt doordat moeder zelf bang is en vader weet dit niet eens denk ik. '

De vader weet niet dat we in Nederland twee keer per jaar de tandarts gaan voor controle? Onder welke steen heeft hij gelegen dan?

Pennestreek
Duidelijk

Waarom vraag je niet gewoon aan je broer hoe het zit met de tandarts? Als je al zo omzichtig moet doen dat je er eerst hier een vraag aan wijdt heb ik toch wel erge vraagtekens over de relatie met je broer hoor. Dat is toch een gewoon gespreksonderwerp?
Over het uiterlijk: niet over hebben. Dat is helemaal aan het kind zelf.

Kikki39
Uiterlijk

Natuurlijk weet vader dat wel, maar moeder regelt dat soort dingen en hij hoort daar dan verder niks van. Bij gescheiden ouders zal de ene ouder toch niet bij iedere controle tandarts dat gaan melden?
Pennenstreek, ik twijfel daar dan dus over dat het gewoon gesprek onderwerp is, over het uiterlijk moet ik het ook niet hebben, dus je weet ook niet hoe iemand het opvangt als ik over de tandarts begin.Wat wel en wat niet? Ik ben daar heel erg onzeker in.

Pirata
Timing

Geen goede timing. Geen tandarts is momenteel open voor dit soort gevallen.
Sowieso niet verder mee bemoeien dan een goed bedoelde opmerking maken.

Kikki39
Ik

Denk dus eerder dat het mijn eigen onzekerheid is wat ik wel of niet kan zeggen. Als ik mijn man vraag zegt hij dat ik het allemaal moet zeggen, daarbij zegt mijn zus weer dat ik niks moet zeggen. Dus weer zoveel meningen.

Kikki39
Pirata en pennenstreek

Nee, ga ik nu ook niet zeggen, zou pas na corona zijn.

Pennenstreek, hier zie je ook weer dat pirata zegt het niet te doen. Dus was heeft het dan nog met de relatie met mijn broer te maken.

Sydney
Misschien

Kun je na de coronacrisis eens geinteresseerd informeren of de kinderen 'binnenkort' ook aan een beugel moeten ... Onder het mom van 'het schijnt dat kinderen tegenwoordig veel vaker een beugel krijgen dan vroeger' of zo. Dan ga je in ieder geval het gesprek aan zonder je broer tot de orde te roepen.

Kikki39
Ja

Dat vind ik een goed idee, dank je!

Kikki39
Vraag aan 40er

Maar hoe vind je het dan dat hij gepest wordt? Ik zou dan liever zeggen van ; dit is ook leuk om aan te doen...ik zou er niet tegen kunnen dat mijn kind gepest werd. Als mijn dochter van 14 morgen met konijnenoren haarband op naar school wilt zeg ik toch echt wel dat ze dat niet zou mogen.
Je mag ze toch wel ergens voor beschermen?

Dit heeft trouwens niks met de kinderen van broer te maken, is wel een heel ander punt.

Kikki39
Daarbij

Vind ik het ook wel heel knap hoor dat iemand zijn eigen keuze's daarin maakt, maar toch, je weet hoe de buitenwereld is..

tsjor
Eigen boodschap

'ik kan veel dingen niet loslaten, maak me enorm veel zorgen en wil ze graag helpen.' Ik denk dat je het moet omdraaien: vraag hulp voor jezelf: jij gaat gebukt onder de zorgen die je jezelf maakt, jij gaat gebukt onder de onzekerheid over de vraag of je er wel of niets over moet zeggen, jij wil ze graag helpen, terwijl niemand vraagt om je hulp.
Dat is lastig. Misschien moet je je broer vragen om je daarbij te helpen. Dan zou je van hem antwoord moeten krijgen op vragen als:
- wil je dat ik je vertel als ik me ergens zorgen over maak? Ja/nee?
- wat kan ik doen met mijn zorgen? Het antwoord kan zijn: niets, dat moet je zelf oplossen, ik kan je daar niet bij helpen. Het antwoord kan ook zijn: zeg het dan.
- ik wil graag helpen, maar wil jij dat ik je help en durf je dat dan ook te vragen?

Als voorbeeld kun je de tandarts noemen.

Op voorhand kun je jezelf goed voor ogen houden, dat geen enkele ouder 'hulp' wil als die in feite betekent dat je een deel van het ouderschap over gaat nemen.

Ondertussen lijkt het probleem ergens anders te liggen. 'moeder regelt dat soort dingen en hij hoort daar dan verder niks van.'
Dan gaat het gesprek ergens anders over, namelijk over de relatie broer-ex. Dan kun je eerst praten over de vraag hoe je broer zich daarbij voelt, wat hij ziet van de kinderen, hoe het met de kinderen gaat, of hij zich zorgen maakt over bijvoorbeeld de tandarts. Je kunt dan ook wel duidelijk maken wat jij ziet en denkt over die tandarts. Herkent hij dat? of niet?
Het kan zijn dat hij zich deels teruggetrokken heeft, omdat hij niet verzeild wil raken in een ruzie met zijn ex. als hij zich geen zorgen maakt, dan heb je geen poot om op te staan. als hij zich wel zorgen maakt, maar niet durft, dan kun je hem erop wijzen dat hij wel de verantwoordelijkheid heeft voor het welzijn van zijn kinderen.
Je kunt zo'n gesprek beginnen met een heel algemene vraag: hoe gaat het nu na de scheiding tussen jou en je ex?

Tsjor

Niki73
Konijnenoren

Dat mag mijn 14-jarige van mij juist wel! Het is goed om te leren hun eigen stijl te ontwikkelen en te leren omgaan met positieve en negatieve reacties daarop. Mijn dochter mag ook haar haar blauw verven (uitwasbaar, dat wel). Dit is de leeftijd om te experimenteren en dit is onschuldig.

Ben je angstig aangelegd Kikki ? Want zo klink je wel een beetje.

Kikki39
Dank je

Wel Tsjor. Je hebt gelijk, maar wel lastig, ik ben niet zo van mijn gevoelens uiten en op welke manier ik dat dan moet doen. Ik ga hier eens over nadenken of ik een keer deze vragen aan hem kan stellen...

40er
Kiki

Ik leer hem dat het prima is om geen Gaastra trui aan te doen, omdat iedereen dat doet. Dat hij moet aan doen wat hij leuk vind. En ja, we hebben wel een gesprekken gehad, toen hij op de basisschool zat en zijn haar lang wilde laten groeien. Ik kon hem dan ook zeggen dat hij wist dat het zou gebeuren omdat hij er anders uit zag dan de rest. Wil jij er ook zo uit zien? Dan was altijd het antwoord nee. Nou, dan moet je er maar aan wennen. Inmiddels zit hij in zijn examenjaar en heeft een dikke huid gekweekt. Dus als ze er nu iets over zeggen dan interesseert het hem niet. Maar gelukkig word hij geaccepteerd zo hij is, zichzelf en dat is het mooiste wat je kunt zijn!

40er
Kiki , nog een keer

Je laat je kinderen nu opgroeien met het idee dat het niet goed is om jezelf te zijn. En volgens mij vind jij dat ook moeilijk, voor jezelf. Hoe vind jij het dat je je eigen "moeilijkheden" doorgeeft aan je eigen kinderen?

Zonne
Hoe oud

Hoe oud zijn die kinderen dat ze niet zelf kunnen bedenken waar ze mee gepest kunnen gaan worden? Of hoe komt het dat jij het wel denkt en zij niet? Vinden ze het dan wel erg als er iemand iets van zou zeggen? Hoe realistisch is het? Je hebt bijvoorbeeld ook mensen die denken dat een kind gepest gaat worden in een broek van de zeeman.

Dendy Pearson
Pesten

Volgens mij is pesten om uiterlijk meer iets van vroeger.
Ik zie juist dat er verschillend uitzien mag. Op de bs èn op het vo.
Mijn zoon koos vorige week leren sandalen uit. Omdat ze lekker zitten. Ik vind ze helemaal niet hip, had eigenlijk liever teva’s oid gekocht. Toen ik zei dat hij er misschien opmerkingen over zal krijgen keek hij mij heel raar aan. Hij draagt deze zomer jeruzalem-Nike’s🤔

In ‘mijn tijd’ droeg iedereen een levi 501 en Allstars. Die kreeg ik niet en daar heb ik vroeger wel commentaar op gehad. Als je iets bij Zeeman kocht, dan deed je dat in een andere tas, want no way dat je met een Zeemantas ging lopen. Ik denk dat ik er nu gevoeliger voor ben dan mijn kinderen. Mijn puber gaat rustig met konijnenoren op naar school als ze dat wil😁

Leentje
Mede zorgen

Hoi,

Als het om dit soort dingen gaat mag je best een beetje mee zorgen. Vaders zijn in de praktijk vaak niet zo van de tandarts / wat moeten ze aan zaken, en als moeder het ook niet zo oppakt is daar wellicht een schone taak voor jou weggelegd. Een lieve tante kan heel belangrijk zijn in een kinderleven. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn maar kinderen hebben mensen nodig die voor ze zorgen, en dat hoeven niet persé de ouders te zijn. Succes.

Kikki39
Dank je

Leentje.

Ik maak me vaak druk om dingen. Het zijn ook vaak dingen die ook niet goed zijn voor kinderen, net zoals de tandarts, er wordt niet gelet op eetgedrag, gamegedrag, als je zelf mag bepalen dan maar de hele dag. Als je dan 2 jongens de hele dag op de computer hebt zitten lijkt me niet echt gezond, want ze willen verder niks meer. En 1 meisje ligt hele dag in bed filmpjes te kijken.Ik vind ook wel verzorging, allemaal dingen die niet goed zijn voor kinderen... Toch zijn er nog wel meer dingen waar ik dan mee zit, maar ik moet het meer loslaten, ik ben niet hun opvoeder. Maar ik wil de kinderen graag blij zien. Ze zijn toch sneller aan de depressieve kant, nergens zin in hebben. Ik kan daar dan echt wakker van liggen.
Hebben jullie dat dan niet dat je dingen bij familieleden ziet waar je je zorgen om maakt?

wil40
Kiki39

Alleen als de ouders zich ergens zorgen om maken probeer ik mee te denken over een oplossing. Maar misschien komt het ook dat jouw familie zo klein is en je aandacht dus alleen naar de kinderen van je broer gaat? Ik heb een hele grote familie en iedereen leeft anders, doet het anders, heeft een andere manier van opvoeden. Ik heb al jong geleerd dat er geen "goede" of "slechte" manier is. Inclusief een neefje die alleen naar de angsttandarts kan voor een behandeling onder narcose. De beugel is een drama project gebleken van korte duur.
Uiterlijkheden en gedrag heb ik ook in allerlei varianten voorbij zien komen. Veel loste zich vanzelf op in de loop der jaren.

Zelf heb ik ook een zoon waar jij je vast ernstig zorgen over zou maken, wel lief wat medeleven, maar een kant en klare oplossing heb je niet. Dus mensen in mijn omgeving laten dat ook maar achterwege, hij droogt vast wel leuk op hoor ik ze denken...ze hebben ervaring met de verschillende fases waar zoon doorheen gaat.

Wees er voor ze, accepteer ze, gooi er eens een liefdevolle "tantetip" tegenaan en heb wat vertrouwen.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.