Home » Forum » Relaties » Ineens alleen

Ineens alleen...

40 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
vijftiger
Ineens alleen...

Als alleenstaande moeder heb ik veel geïnvesteerd in een goed sociaal leven. Ik wist dat mijn kinderen op een dag het huis uit zouden zijn en ik wilde dan niet in een gat vallen. Ik had vijf vriendinnen in de buurt waarmee ik regelmatig iets leuks deed (naar de film, terrasje, koffie, shoppen) en ik prees me daarmee rijk.
Nu is begin dit jaar de jongste (als laatste) het huis uitgegaan. Helemaal prima, we waren er aan toe en ik had immers geïnvesteerd in vriendschappen. Maar in een half jaar zijn twee van mijn vriendinnen verhuisd, eentje naar de andere kant van het land (man andere baan) en eentje naar het buitenland (de liefde achterna). Eén vriendin heeft een nieuwe baan en werkt nu 60 uur in de week en heeft daarna geen puf meer voor leuke dingen. Eentje hangt tegen een burn-out aan en heeft zich gestort op allerlei meditatie, yoga en mindfulness en vindt de dingen die wij vroeger deden inmiddels banaal en overbodig. En de laatste heeft een man met een flinke promotie en daar horen nieuwe, rijke vrienden bij. Niet dat ik niet mee mag, maar ik hang daar maar een beetje bij en voor mij alleen heeft ze eigenlijk geen tijd meer (of geen zin natuurlijk).
En toen was ik ineens alleen. Ik heb een bedrijf aan huis en zie overdag weinig mensen, behalve af en toe zakelijke klanten. Het gebeurt regelmatig dat ik in het weekend behalve de cassiere van de supermarkt niemand spreek. Mijn familie woont ver weg (behalve een demente tante) en mijn uitwonende kinderen wil ik niet belasten met mijn dramaatjes.
Ik moet dus iets nieuws, wil ik niet vereenzamen. Maar wat? Mijn favoriete sporten kan ik niet meer doen door een gecompliceerde breuk in mijn voet in het verleden. (Ik fiets en zwem nu, maar daarmee ontmoet ik geen nieuwe mensen.) Ik doe vrijwilligerswerk, maar dat is bij een organisatie waar vooral in de zomer veel te doen is en in de winter weinig.
Ik woon in een dorp waar niet heel veel is, maar wel redelijk dicht bij een middelgrote stad. Misschien moet ik leren hoe ik beter alleen kan zijn, maar hoe doe ik dat?

Pennestreek
Ga online!

Lijkt me een vreselijk moeilijke periode voor je, nu. Denk je alles goed geregeld te hebben, je hebt er energie en tijd in geïnvesteerd, je goed voorbereid, en dan blijkt de realiteit toch weer anders dan je had gedacht. Goed dat je niet bij de pakken neer gaat zitten, maar actie wilt ondernemen!

Ik zou het als ik jou was zoeken in een online community, zoals www.leukedingendoen.nl. Dat is een nationale organisatie die lokaal dingen organiseert met en voor de deelnemers. Het zijn heel verschillende soorten mensen, jong tot oud(er), singles en stellen, met en zonder kinderen. En de activiteiten variëren van samen naar de film of een concert tot sportevenementen en wandelingen.
Verder, als je ervoor openstaat en het kunt regelen, neem een hond. Contacten in de buurt gegarandeerd.

Dorry1
Hobby of ander soort club

Kun je kijken of je een bepaalde hobby kunt oppakken? Bloemschikken, koken, hoeden maken? Dat heeft mij altijd heel veel bijzondere contacten opgeleverd.
Wel jammer hoor. Ik zag hier vriendschappen verwateren toen iedereen in de kleine kinderen zat. Geen tijd of puf meer. Slapen was aanlokkelijker.
Lees ik ook dat je singel bent? N leuke oudere man is ook iets om mee af te spreken. En voor je de juiste hebt gevonden ben je weer heel wat leuke afspraakjes verder.

Sammie
Straat of buurt?

Allereerst, onwijs balen hoe het gelopen is. Had je het goed georganiseerd, gaat het allemaal opeens tegelijk anders dan je wilt. Echt, wat een pech. Maar goed dat je actie neemt en tips hier zoekt.

Je hebt al goede tips gehad.

Ik weet niet hoe goed je je buurt- of wijkgenoten kent, maar misschien zijn daar nog uitbreidingsmogelijkheden. En je weet, beter een goede buur dan een verre vriend.

Tips op dat vlak:
- organiseer een buurtthee/koffie op een zaterdagochtend. Als het weer nog net goed is, zoals vandaag, kan je het buiten doen, anders binnen. Bij ons is iemand zoiets begonnen. Eerst iedereen met kleine flyertjes door de bus uitgenodigd. Dat is het begin geweest van een opleving van de buurtcontacten in onze wijk. Is nu elk jaar of zelfs 2x per jaar. Simpel, koffie, thee, koekjes. Het gaat om het idee
- start een Buurtwachtwhatsappgroep in overleg met de politie (daar komen dus alle officiele meldingen binnen en kunnen mensen verdachte situaties melden). Ook weer, via die flyertjes en buurtvereniging bekend gemaakt.
- daarna is bij ons een keer op vrijdagavond een buurtborrel voor alle vrouwen georganiseerd (inmiddels betaalt iedereen een paar euro per keer voor drank en hapjes). Eerste keer waren er maar 5 of 6 vrouwen. Maar was zo gezellig, dus maand later weer. Toen al meteen 8 of 10. En nu is het een vast gegeven. Soms 5 of 6 , soms 15 vrouwen en het wisselt wie kan. We hebben een apparte apprgroep voor deze buurtborrels en die gebruiken we inmiddels ook voor dingen lenen van elkaar of zegeljes uitwisselen of wat dan ook.

Door al deze activiteiten is de sociale cohesie in de wijk echt enorm gegroeid. Hopelijk zitten er ook leuke mensen zo in jouw buurt en kan je dus nieuwe contacten opdoen. En erg fijn, want dichtbij!

Jutta
Misschien

Lastig voor je. Ik vind het al moeilijk dat mijn kinderen het huis uit zijn sinds afgelopen maand, en ik heb nog een man, familie en enkele vrienden. Mijn advies is om jezelf aan te wennen wat meer te reizen. Natuurlijk is het handig als iedereen in de buurt woont maar ik moet ook behoorlijke afstanden afleggen om mijn zus, mijn moeder, schoonouders en sommige vrienden te spreken. Soms zien we elkaar ergens in het midden van het land. Morgen moeten we naar een familiereünie, anderhalf uur reistijd. En ook weer anderhalf uur terug. Als je toch altijd thuiswerkt is reizen in het weekend minder erg misschien. Kom op, je huis en stad uit!

Kaaskopje
Herken het wel

Ik heb nog een vriendin en die is wat 'ingewikkeld'. We kennen elkaar al 43/42 jaar (mijn hemel!) dus daar blijkt uit dat we genoeg aan elkaar verknocht zijn om de vriendschap te willen blijven voortzetten, maar door haar bezigheden en haar 'ingewikkeldheden' wringt het weleens. Zij zal vast ook vinden dat ik ingewikkeldheden heb overigens :-). Vorig jaar vond ik deze situatie ook wat deprimerend. Er wordt zo gehamerd op 'steek energie in sociale contacten, júist als je ouder wordt' en kijk mij nu eens met maar die ene vriendin! Dus toen iemand van een Facebookgroep voorstelde om samen thee drinken, heb ik me aangemeld, met mij nog een paar vrouwen. Het streven is dat we elkaar een keer in de maand zien, dat lukte in de zomer niet erg, maar binnenkort gaan we weer aan de thee. Ik vind het erg gezellig. We ontmoeten elkaar niet thuis, maar in een openbare gelegenheid. Daarmee voorkomen we de stress van 'oh jee, is mijn huis wel schoon?!' en is niemand gastvrouw. Ideaal. Zit jezelf ook in een Facebookgroep (bijvoorbeeld) neem dan zelf het initiatief en ga ook aan de thee :-).

Ik heb meen ik ergens anders ook al Klup genoemd. Zoek maar eens op en kijk of je daar iets mee kunt.

Ik doe mee met de bankgiroloterij (geen discussie hierover aub) en heb daardoor een vip-kaart, maar ik maak daar nooit gebruik van omdat ik nooit iemand heb om dat mee te doen. Mocht je toevállig ook zo'n vipkaart hebben, dan is het misschien leuk om te kijken of we daar iets mee kunnen doen. Voorlopig even niet, maar tegen december kan het wel weer.

Musica
Koor o.i.d.?

Is er bij jou in de buurt of iets verder weg geen koor waarin je kunt meezingen? Kan erg leuk en fijn zijn en gezelligheid geven. En je leert meteen een hoop nieuwe mensen kennen.
Of, als je een instrument bespeelt, een orkest of fanfare o.i.d.

Emmawee
Bedrijf

Ik weet niet wat voor bedrijf je hebt en of je daarmee echt aan huis gebonden bent, maar je zou misschien af en toe eens kunnen werken in een zogenaamde 'hub werkplek' of een zzp café. Daar werken dan verschillende zzp'er in één ruimte, juist voor de gezelligheid of (ahum) 'collegiaal contact', soms echt voor samenwerking rondom projecten, maar ook voor advies. Misschien is er bij jou in de buurt zoiets. Ik hoor er van verschillende mensen positieve verhalen over.

Triva
Idd

Zoek een nieuwe hobby, taalcursus of een sport die wel kan...

Hanne
probeer

Je schrijft: Mijn favoriete sporten kan ik niet meer doen door een gecompliceerde breuk in mijn voet in het verleden.

De belangrijkste tip die ik ooit kreeg was, gooi geen enkele deur dicht. Probeer dingen uit en oordeel pas na een poosje.

Ik had voor mezelf duidelijk dat ik bepaalde dingen nooit zou gaan doen. En inmiddels is een van die dingen, waanzinnig leuk en haal ik daar ongelofelijk veel energie uit.

JJ
Sporten

Lekker naar de sportschool gaan, genoeg nieuwe gezichten en doorgaans allemaal vriendelijke mensen in alle leeftijden en maten. Daar kun je net zo goed fietsen, crosstrainen en de toestellen voor je armen ontzien je voet ook met gemak.

Concertje bezoeken en via een forum een random persoon meevragen kan ook. Op Facebook heb je bijv. groepen voor concertbuddies voor kleinere tentjes als Rotown in Rotterdam. Je bent vrij om eens mee te gaan hoor, ik ga ook regelmatig on my own ;)

Kyana
Contacten

Je zou een leesclub kunnen proberen?
En via Meetup (app) kijken of er interessante ontmoetingen zijn in jouw omgeving? Heb wel het idee dat Meetup vooral in de grote steden wordt gebruikt maar misschien is er iets soortgelijks.
Verder kan je via een kerk natuurlijk veel mensen ontmoeten en er een flink sociaal leven aan overhouden als je graag wil. En als je niet gelovig bent maar wel geïnteresseerd in filosofie en de mensheid dan heb je nog het humanistisch verbond/humanitas. Ik ken mensen die daar lid van zijn en die hebben regelmatig etentjes/bijeenkomsten/lezingen via de vereniging & leren elkaar daarnaast ook kennen.
Als je een bepaalde interesse hebt kan je kijken of er een facebook pagina is daarover en via die pagina mensen ontmoeten.
Of je kan actief worden in de gemeentepolitiek, daar hebben ze echt vaak mensen nodig en het is ook nog eens heel nuttig.
Je kan kijken of er een buurtvereniging is die activiteiten heeft of vrijwilligerswerk aanbiedt. Een van mijn kennissen schrijft voor de wijkkrant en heeft daardoor veel contacten.
Misschien heeft de zwemvereniging wel mensen nodig in het bestuur?
Een cursus volgen kan ook leuk zijn maar het hangt natuurlijk wel heel erg van de groep af of er daardoor contacten ontstaan. Ik heb ook vaak genoeg een cursus gevolgd en daar nauwelijks met de mensen gesproken. Dus ik zou allereerst een cursus gaan doen omdat de inhoud je aanspreekt.

mijk
Zin in een hond

Levert niet meteen nieuwe vrienden op maar wel contacten en babbeltjes zoals andere bij de koffieautonaat hebben. Voorkomt dat je op een dag niemand gesproken hebt..

Mijk

Kaaskopje
Hond= verbond en wandelen

Met een hond haal je meer in huis dan aanspraak. Het is een hele verantwoordelijkheid en verplichting. Ik geniet enorm van onze hond, maar zelfkennis is een goed ding... ik zou in mijn eentje geen hond nemen. Ik vind dagelijks lang wandelen een "verplichting" en geen automatisch plezier. Soms wel, niet altijd.

Maar het is zeker waar dat je met een hond opeens makkelijker contact kunt maken.

In onze stad organiseren een aantal mensen wandelingen. Er zijn een paar afstanden mogelijk, ieder met eigen begeleiding.

Miss
Hond

Absoluut waar.
Sinds een paar maanden heb ik een pup. En ga daar geregeld mee weg, trainen, het bos in, contacten op straat etc etc. Het verzorgen van haar neemt veel omhanden, ze is bijv net nog in bad geweest. Sinds dat ik haar heb voel ik me een stuk minder eenzaam( alleen) ( en ik heb een man, maar ook al ben je samen dan kun je ook eenzaam voelen)

En het grote voordeel : ze is er ALTIJD. Zit dag en nacht op me te wachten tot ik er weer ben En dat "troost" in vele mate zelfs.

Mia9
Bridgeclub?

Las ontzettend leuk artikel over een dame van 70 die in 2 café's in Amsterdam bridgecursussen geeft die een groot succes zijn en al veel mensen sociale contacten hebben opgeleverd.

mijk
Ik zou hond ook niet zomaar aanraden

Maar als het je wel trekt is dit misschien het moment.. Maar alleen dan!

Mijk

Lilian1
Leenhond

Zou ik dan eerder doen. Een hond uitlaten van vrienden die moeten werken of zo. Bv vaste dag in de week.
Bij de Margriet en Vriendin geloof ik heb je ook een forum waarbij mensen elkaar opzoeken.
Hier in ons dorp zijn er verschillende activiteiten zo is er sinds een paar maanden een haakmiddag in de lokale bakkerij. Daar zitten dan wel 12 mensen bij elkaar te kletsen met een gezamelijke hobby. En een eetclub en een inloopmiddag.
Wie weet is dat bij jou in de buurt ook wel? Ongedwongen maar wel nieuwe contacten leggen.

Vijftiger
Wauw!

Wat een leuke ideeën allemaal!
Ik ben helaas allergisch voor honden, dus dat gaat niet lukken. En de buurt is hier niet zo leuk, dus met de buren aan de koffie gaat 'm niet worden.
Maar ik heb hier een paar heel leuke suggesties gezien waar ik achteraan ga. Ik ben gek op zingen, maar een koor was met de kinderen en hun clubjes eerst qua niet haalbaar en later heb ik er nooit meer aan gedacht. Nu ik alleen ben kan dat juist heel goed! Een leesclub lijkt me ook leuk. Of een schrijfclub. En elke keer dat ik in Italië ben baal ik dat ik de taal niet spreek, dus misschien is een cursus nu ook hét moment. Of een cursus mediterraan koken. Een flexplek om te werken is ook een idee om eens in te duiken.
Ik ga me ook eens verdiepen in de Klup en Facebookpagina's, daar wist ik het bestaan niet van. De gemeentepolitiek zou hier inderdaad ook wel eens wat nieuw bloed kunnen gebruiken.
Bedankt allemaal, dit was echt het zetje dat ik nodig had om me niet zielig te gaan voelen. Ik krijg het nog hartstikke druk :-)

Vijftiger
o ja...

En ik heb me aangemeld bij een life coach. Ik denk dat ik ook wat inzicht moet krijgen in mijn doelen. Doel tot nu toe was: genoeg verdienen om de kinderen groot te krijgen en genoeg tijd met ze doorbrengen om ze het gevoel te geven dat hun moeder er voor ze was. Het werk/eigen bedrijf dat daarvoor heeft gezorgd lijkt nu ook een beetje glansloos. Tijd om bij te gaan sturen dus.

Lilian1
wauw vijftiger

leuk dat je iets aan de tips hebt, fijn!!

Kaaskopje
Vijftiger

Ik kwam erachter dat Loesje ook schrijf-bijeenkomsten heeft. Als je Loesje leuk vindt, zou je eens in je buurt kunnen zoeken.

Vijftiger
o echt?

Leuk! Ik ga zoeken.

William
partner zoeken ?

Wat houdt je tegen om een leuke partner te zoeken ?
Ga wat daten op je gemakje; leuk op zich en wie weet wie je tegenkomt.
Ook op dit vlak is er nog leven voor een vijftiger ...

Vijftiger
man....

Tja, wat houdt me tegen? Een paar mislukte liefdes waar ik flink stuk van ben geweest. Mijn ex-echtgenoot raakte door een ongeluk depressief en toen aan de drank. Heb ik veel te lang mee doorgemodderd. Daarna (her)ontmoette ik een jeugdvriend waarvan de vrouw was opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij was eerlijk: wilde niet scheiden vanwege de kinderen, maar door haar langdurige verblijf in de kliniek was er ook geen sprake meer van een huwelijksleven. Wij hebben een paar jaar lief en vooral veel leed gedeeld. Wel min of meer op de achtergrond, niet heel veel mensen wisten van onze relatie.
Op een dag hadden ze met medicijnen de conditie van de vrouw min of meer stabiel en werd ze naar huis gestuurd. Dat was plompverloren het einde van ons samenzijn. Ik heb hem nooit meer gezien. Ik was er kapot van.
Sindsdien heb ik geen zin meer gehad om te daten. Ik was tevreden met mijn vriendinnen en af en toe een wilde nacht met een passant, waar ik me vooral niet aan wilde hechten.

Kaaskopje
Vijftiger

Dan had je dus pech in de liefde. Als je tevreden bent zonder man, is daar niets mis mee, maar angst voor nieuwe pijn vind ik geen goede reden om je ervoor af te sluiten. Ik zie in mijn directe omgeving dat twee mensen van in de 60, ontzettend gelukkig met elkaar zijn en een ervan dit geluk in het verleden nooit op deze manier heeft ervaren. Ze weet niet wat ze meemaakt, wat een geweldige man! Na haar vorige relatie had ze ook geen puf meer in dat gedoe, maar het kan verkeren. In dit geval "pas" in de 60, maar beter laat dan nooit.

Kaaskopje
Kromme zin

Zie ik nu.

Sammie
Nieuwe liefde

Balen Vijftiger, jouw ervaringen met de liefde. Maar je hebt pech gehad. Het wil niet zeggen dat er niet nog een hele mooie tijd kan komen.

Ik heb een vriendin met een dramatische lange relatie (huwelijk), daarna tijd alleen, een tijdelijke aan-uit relatie wat het ook niet bleek te zijn, weer alleen. En toen na een tijd weer gaan daten (via een of andere datingsite) en echt, de liefde van haar leven gevonden en zooooo gelukkig. Gun ik jou ook.

Wat ik zelf van jouw ervaringen wel zou leren is dat als je iemand ontmoet met veel drama (bijv. zo'n relatie met een vrouw) of iemand die aan de drank blijkt of wat dan ook, om er dan snel mee te kappen. Een relatie moet immers meer lief dan leed zijn. En gezien jou ervaringen met leed, denk ik dat je jezelf dat niet teveel aan moet doen.

Maar je kunt nu zomaar dat lot uit de loterij tegenkomen net als mijn vriendin (was ook een vijftiger toen ze hem ontmoette) en nog tientallen jaren van de liefde kunnen genieten. Zo mooi om te zien.

Verder gelukkig ook allerlei andere leuke ideeën. Blij dat je er dingen tussen ziet staan die je aanspreken. Je gaat het nog druk krijgen :-).

Mari
of dit

https://www.wearepublic.nl/programma/?region=false&genre=false&search=

Ik weet niet waar je woont maar dit is geweldig. Voor 15 Euro per maand kan je naar allerlei voorstellingen. Ik ga elke week wel een of twee keer.
Als je in Zuid-Holland woont, kunnen een keer samengaan. Of in de pauze een kopje koffie drinken. Ik ben jouw leeftijd, iets ouder.

Kenfan
Wereldtip van Mari

Wat een vondst , die club. Ik zie zo al vier dingen waar ik binnenkort wel heen zou willen gaan. Terwijl ik als ik op vrijdagavond de uitagenda van mijn woonplaats in tik ik voor een cultureel uitje moedeloos het hoofd in de schoot leg. Op de een of andere manier is het nooit in me opgekomen mijn zoektocht uit te breiden tot de omringende dorpen.

TS, als je in de buurt van de vijfde stad van Nederland woont,en dit lijkt je ook wel wat, laat het dan maar weten. Ik ben jouw leeftijd en mijn sociale netwerk is na ettelijke verhuizingen ook vrij bescheiden. Buurtapps en verenigingsleven zijn niet zo aan mij besteed. Ik vind het wel leuk om op wat meer vrijblijvende manier nieuwe mensen te ontmoeten. Als er overlap zit in onze belangstelling kunnen we een keer samen gaan.

Mari
Kenfan

ja het is geweldig. Zo feestelijk, je tut je een beetje op, komt in een schouwburg of theater, krijgt er vaak nog een drankje bij en ontmoet mensen. Echt heel leuk. En je gaat ook veel vaker naar voorstellingen waar je anders niet naartoe zou zijn gegaan en ontdekt nieuwe dingen. Jammer dat ik niet in de buurt van de 5e stad woon, anders konden we een keer met zijn drieën.

Pagina's