Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Relaties Relaties

Relaties

Loes56

Loes56

17-12-2020 om 15:49

Kerst dilemma

Hoe doen jullie dat met kerst en Corona en de nieuwe regels?
Wij hebben twee volwassen kinderen met aanhang. Dus allemaal op 1 dag bij ons kan niet, want er mogen maar 3 personen komen.
Nu merk ik dat dat onderling wrijving geeft. Oudste dochter is heel strikt en zegt, het is niet verantwoord om met 6 mensen bij elkaar te zijn. Dus zij zijn hier eerste kerstdag en haar broer met vriendin kunnen dan tweede kerstdag bij ons komen.
Haar broer zegt, tweede kerstdag is voor ons geen echte kerstdag (zijn vriendin komt uit Spanje en daar vieren ze alleen kerstavond. Ze kunnen dit jaar niet naar haar familie in Spanje vanwege corona, daar zit ze heel erg mee, ze is er knap verdrietig om. Zij willen ook eerste kerstdag graag hier komen, want anders is het zo’n nare saaie dag om met z’n tweetjes thuis te zitten. En zij vinden dat 3 of 4 mensen niet veel uitmaakt. Stiekem vind ik dat 4 wel kan, maar inderdaad het is tegen de regels.
Maar de boel omgooien kan niet, want onze dochter is op eerste kerstdag al bij ons omdat ze ook weer afspraken hebben met de schoonfamilie. Die vieren de kerst verdeeld over vier dagen omdat ze een groter gezin hebben.
En ik weet het niet meer. Ik voel me er echt verdrietig over. Ik dacht dat het goed geregeld was, maar ik wil graag beide kinderen gelukkig zien en nu zit er een stel thuis op eerste kerstdag . Verdrietig omdat ze niet naar haar familie kunnen, maar ook niet bij ons terecht kunnen.
En oudste voelt zich de spelbreker, omdat zij aangeeft niet met z’n zessen bij elkaar te willen zijn. Mijn man zegt, je trekt het je teveel aan, er is nu eenmaal een lockdown en alles is anders dit jaar.


juf Ank

juf Ank

17-12-2020 om 16:02

precies

Je trekt het je te veel aan. Mensen moeten zich aan de regels houden. Dat je oudste dochter er de eerste dag is, betekent dat je zoon dus de tweede dag komt.
Besef goed dat zij ervoor kiezen om daar over te gaan zitten piepen. Daar hoef je niet in mee te gaan. Het kan niet gaan zoals iedereen wil: iedereen moet zich flexibel opstellen.
Het is echt ontzettend zeurderig en ondankbaar om je op te winden over het feit dat het de tweede dag wordt. Ga daar niet in mee en kies voor je zelf om van beide dagen heerlijk te genieten!

Kerstavond

Als ik het goed begrijp kun je je zoon en Spaanse schoondochter ook Kerstavond aanbieden? Dan is hun 1e Kerstdag nog steeds saai maar ze hebben wel een feestelijk moment met familie gehad.

Guera

Guera

17-12-2020 om 16:32

Omwisselen

Je dochter komt 2e en je zoon 1e.

Loes56

Loes56

17-12-2020 om 16:35

AnneJ

Zij vieren kerstavond met z’n tweetjes en dat willen ze zelf ook graag. Dat gaat volgens de Spaanse traditie, uitgebreid koken en eten en veel kerstcadeau’s.

Loes56

Loes56

17-12-2020 om 16:37

Guera

Dat kan niet, omdat dochter ook te maken heeft met haar (grote) schoonfamilie en daar zijn al afspraken mee gemaakt om het over vier dagen te verdelen. Dan zou iedereen daar ook de boel weer om moeten gooien.

Tja

Dat kunnen zij natuurlijk ook verschuiven naar 1e Kerstdag.

Altijd lastig als mensen rigide vasthouden aan data. Maar dat doen ze dan toch echt zelf.

:Misschien zou je die ruil Kerstavond voor 1e Kerstdag aan hen kunnen voorstellen? Mogelijk moeten ze ook even op de gedachte gebracht worden en dan is het alsnog goed/

Loes56

Loes56

17-12-2020 om 16:44

juf Ank

Dank je wel, hier kan ik wel wat mee. Verstandelijk dan hè, m’n gevoel zegt nog wat anders. Ik wil het gewoon iedereen naar de zin maken, ik wil dat iedereen gelukkig is en dat lukt nu niet. Andere jaren zijn wij altijd 1 van de kerstdagen met z’n tweeën, want dan gaan ze twee weken naar haar familie in Spanje. Daar heb ik nooit iets van gezegd, mijn man en ik hebben elkaar en er zijn nog genoeg dagen in het jaar waarop we de kinderen kunnen zien.
Beide kinderen wonen niet bij ons in de buurt, we zien elkaar dus niet zo vaak. Ik was zo blij dat ik dit jaar beide kinderen met de kerst zou zien, maar dit legt er echt een domper op.

Loes56

Loes56

17-12-2020 om 16:46

AnneJ

Dat ruilen gaat dus niet lukken, omdat dochter ook te maken heeft met haar (grote) schoonfamilie en daar zijn al afspraken mee gemaakt om het over vier dagen te verdelen. Dan zou iedereen daar ook de boel weer om moeten gooien.

Koffiekop

Koffiekop

17-12-2020 om 16:47

Als het niet kan zoals het moet...

Hier dus geen kerst met mijn ouders. Die zijn niet van plan nog even op de valreep een besmetting op te lopen. En gelijk hebben ze. Dus dit jaar niet traditiegetrouw met mijn brussen met aanhang en kinderen naar mijn ouders toe.
Zelf heb ik een uitwonend kind met aanhang, en eentje thuis. Kerstavond is kind 1 naar de 'schoonouders'. Eerste kerstdag zijn ze allemaal bij ons. Tweede kerstdag zijn we alleen met het nog thuiswonende kind. Allemaal niet spectaculair, en ik vind het heus wel jammer dat ik mijn brussen alweer niet zie op een feestdag (Sint wordt bij ons ook traditioneel met zijn allen uitgebreid gevierd). Maar het is niet anders. Iedereen (nou ja, bijna iedereen) moet een flinke stap terug doen. Volgend jaar beter.

In jouw geval: kerstavond met zoon en zijn vriendin en 1e kerstdag met je dochter en vriend. Is 2e kerstdag voor jou en je man.

Scrooge hier

Ik ben familiair gezegend met een vrij laconieke houding tov Kerst (mijn ouders zijn hier ook zo makkelijk in, daar heb ik al veel plezier van gehad), dus ik zou in dit geval geneigd zijn te zeggen "nou schatten, dan komen jullie toch lekker niet".

Gewoon niemand op bezoek, en dan plan je in alle rust twee etentjes met de afzonderlijke kinderen in januari. Dat zal ze leren.

Heb je geen zin in een opvoedmomentje, wat ik me voor kan stellen, dan is het denk ik niet zo heel ingewikkeld. Je dochter zit klem, je zoon niet. Dus zoon zou van mij kunnen kiezen uit drie opties: kerstavond, tweede kerstdag, of niet. Aan hem de keus. Graag tijdig door te geven ivm de boodschappen

Groeten,

Temet

Dat niet Loes

MIjn idee is dat je hen voorlegt dat ze 'hun' Kerstavond verplaatsen naar 1e Kerstdag en dan op Kerstavond bij jou komen.

Dat je hen dat voorlegt als idee. Mogelijk is dat net iets acceptabeler dan 2e Kerstdag.

Even op het idee brengen.

Maar verder: je kunt een paard enzovoort.

Huh?

Kerstavond kan niet, want dat vieren je zoon en zijn vriendin samen met z'n tweetjes, maar eerste kerstdag zijn ze dan opeens zielig zonder anderen??
Tsss... Daar ga je je toch niets van aantrekken zeg!

en nog even dit

Laten degenen onder ons met nog niet uitgevlogen kinderen zich voornemen om in de toekomst geen claims te leggen ivm kerstmis. Er zijn nog 363 (soms zelfs 364) andere dagen in het jaar waarop je met elkaar om tafel kan. Gun jezelf en je nageslacht de ontspanning om *geen* vaste afspraken en tradities rond de kerstdagen te maken. Zowel je kinderen als latere schoonkinderen zullen je dankbaar zijn.

Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen!

Temet

Temet

Helemaal eens!

Isella

Isella

17-12-2020 om 16:58

jeetje wat een gezeur

December heeft 31 dagen, moet je per se 25 en 26 december samen eten? Doe het gewoon op een andere dag.
En die Spaanse schoondochter maakt er wel erge drama van: "tweede kerstdag is voor ons geen echte kerstdag".

Ik zou zeggen: nou meid, dit jaar wel want dit jaar is alles anders en anders blijf je maar thuis.

Ik heb weinig geduld met dit soort gezeur.

Koffiekop

Koffiekop

17-12-2020 om 16:59

Temet

Ook helemaal eens. Zooo fijn dat mijn ouders niks eisen, nooit. Geen verplichte dagen. Wel graag samenzijn met Sint, Kerst, oud & nieuw, maar niks is verplicht en er wordt nooit gezeurd. Heerlijk!

Stress

Wij vieren hier al jaren op Kerstavond een gezamenlijk Kerstfeest meestal met vrienden want familie woont ver weg en mijn ouders leven niet meer.
De andere dagen worden per jaar anders ingevuld. Ik ben zelf ook weleens gaan logeren elders, de kinderen gaan soms met vrienden of aanhang mee voor even of een paar dagen.

Maar dat geeft hier inmiddels ook zoveel stress om diverse redenen dat ik het opgegeven heb.

Ik ga lekker koken en de anderen moeten maar zien wat ze doen. Blijven of elders of lekker meeeten, trek je plan, ik ben er klaar mee.

juf Ank

juf Ank

17-12-2020 om 17:01

Loes

Blijf vooral bij jezelf. Het lijkt alsof ze graag gewoon moeilijk doen: maar laat dat JOUW kerst niet verpesten. Besef dat je hun gevoel niet hoeft te internaliseren; zorg dat je je oefent in het gevoel van een ander bij die ander te laten!

juf Ank

juf Ank

17-12-2020 om 17:05

en Loes

Daarbij voel je je ook veel te verantwoordelijk om te zorgen dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft. Bedenk dat het allemaal volwassen mensen zijn: verantwoordelijk voor hun eigen geluk.
En mensen die niet gelukkig gemaakt willen worden (zoals je schoondochter) daar krijg je het toch niet mee voor elkaar.

Lou

Lou

17-12-2020 om 17:07

Laat het daar

Laat het probleem daar waar het is. En dat is in mijn ogen bij je zoon en de Spaanse schoondochter, want kerstavond willen ze samen zijn én tweede kerstdag is geen kerstdag, tja, dan blijft er dus nooit een andere optie over. Ik zou ze de opties aanreiken die er zijn, dan ligt de bal bij hen.

Als ze die niet goed genoeg vinden dan is het ook duidelijker denk ik dat jij je best hebt gedaan. Want dat jij graag wilt dat iedereen gelukkig is, vind ik ook wel weer heel lief. Ik hoop dat je kinderen dat ook waarderen in jou en nu verder niet gaan piepen. Iedereen levert wel iets in dit jaar.

Tijgeroog

Tijgeroog

17-12-2020 om 17:07

Dus

Oudste wil 1e kerstdag en niet met z’n allen. Kan niet op 2e kerstdag.
Jongste wil 1e kerstdag, kerstavond is ook kerst, maar dan al andere plannen. Wil niet op 2e kerstdag.

Iedereen zal wat moeten toegeven. En allemaal moeten ze er rekening mee houden dat dingen nu eenmaal niet gaan zoals je zou willen dit jaar, en dat niemand het kan doen zoals ze het liefst willen. Ze zijn volwassen, dus moeten zich ook maar zo gedragen, en niet jou met de problemen opzadelen.
- Oudste zou op kerstavond (dat kan best de hele dag zijn) kunnen komen.
- jongste kan op kerstavond bij jullie komen en 1e kerstdag thuis z’n etentje plannen.
- ze kunnen ook op een andere dag komen

Loes56

Loes56

17-12-2020 om 17:09

Daarom

Daarom dacht ik ook dat ik het goed geregeld had. Ik was er zo blij mee dat we nu een keer samen konden zijn, vooral in dit rare jaar van kinderen op afstand zien, niet knuffelen, niet samen met hen de verjaardagen gevierd enz. We laten de kinderen altijd heel vrij, zijn anti claimen en de meeste jaren zijn we gewoon met kerst met z’n tweeën . De kinderen hebben immers ook hun eigen leven, Onze ouders lieten ons destijds vrij en wij doen dat nu ook. Maar dat neemt niet weg dat ik het wel heel mooi vond om het nu samen met de kinderen te vieren, we hebben geen ouders meer en alleen een broer in het buitenland. Ik weet niet of het de tijd van het jaar is, maar de tranen zitten hoog en ik merk dat ik het me (te veel) aantrek...

Loes56

Loes56

17-12-2020 om 17:29

Isella

Van mij mogen ze op elke andere dag komen. Wij zijn daar juist heel gemakkelijk in en ook altijd geweest. Dochter bood zelf aan om te komen met de kerst en zoon ook, omdat hij dit jaar niet naar Spanje gaat. Normaal zit onze zoon elk jaar in december twee weken bij zijn schoonfamilie. Ik roep altijd ik vind alles goed, er zijn 365 dagen in een jaar en jullie hebben ook een eigen (druk) leven.
Op kerstavond zijn wij altijd met z’n tweeën en op 1 van beide kerstdagen komt de dochter, de andere dag zijn man en ik ook samen. Met oud en nieuw komen de kinderen nooit, want dat vieren ze met vrienden in de stad waar ze wonen. En ik vind alles goed en vraag nooit, mopper nooit, haal bergen lekkers in huis als ze wel komen, kook wat ze lekker vinden, maak bedden op als ze willen blijven slapen enz. En nu ben ik gewoon verdrietig omdat ik dit niet had verwacht. Ook al hou ik me voor ogen dat als je zo ver van je familie vandaan bent, je er graag de kerst had willen vieren en dat snap ik heel goed. Ik denk dat schoondochter nu ook even niet goed in haar vel zit.

Loes56

Loes56

17-12-2020 om 17:31

juf Ank

Dank je, lieve woorden en je slaat de spijker op z’n kop, ik voel me altijd verantwoordelijk voor het geluk en welzijn van een ander.

Isella

Isella

17-12-2020 om 17:41

Loes56, ik heb een briljant idee

Dat geloof ik ook wel dat de Spaanse schoondochter het ook vervelend vindt dat het niet gaat zoals ze gewend is. Maar dan kan ze zich aanpassen en kijken wat mogelijk is, zonder op haar strepen te gaan staan, want jij hoeft je toch niet in allerlei bochten te wringen als zij onredelijke eisen stelt?

Dat je dochter niet kan wisselen is jammer, maar dat is nu eenmaal zo. Ook zij stelt trouwens eisen, want jij bent bereid van de overheidsregels af te wijken, maar zij bepaalt dat dat in jouw huis niet kan.

Ik heb ineens een nog beter idee! Zoon en schoondochter komen eerste kerstdag, dochter komt 28 of 27 december. Kan zij eerste kerstdag naar haar schoonfamilie en kan jouw zoon eerste kerstdag bij jullie!

Triva

Triva

17-12-2020 om 17:43

Temet

"Laten degenen onder ons met nog niet uitgevlogen kinderen zich voornemen om in de toekomst geen claims te leggen ivm kerstmis."

Inderdaad: ik zal elk jaar in sept roepen: maakt niet uit of je komt of niet maar ivm de boodschappen en planning hoor ik het graag uiterlijk 20 dec...

Zo ook met moederdag en vaderdag. Mijn zonen weten allang dat als ze zelf kinderen hebben ze echt niet meer naar ons hoeven te komen.

vlinder72

vlinder72

17-12-2020 om 18:16

Drie mogelijkheden

Dochter kerstavond
Zoon 1e eerste kerstdag

Zoon kerstavond
Dochter 1e kerstdag

Dochter 1e eerstedag
Zoon 2e kerstdag

Dat zijn de mogelijlheden. Kies er een en geef het door.

En 2e kerstdag is in Nederland wel een feestdag en een echte kerstdag dus ook een prima dag om te komen.

Verplichting

Ik heb er ook nooit een verplichting van gemaakt naar m'n kinderen toe. Maar nu ik gescheiden ben, ben ik er wel achter gekomen dat 1e kerstdag in je eentje doorbrengen toch best vervelend is. Alles is dicht, j ekan nergens heen en iedereen vraagt steeds "wat ga jij doen met kerst". Bweh.

Piep

Piep

17-12-2020 om 21:07

Testen?

Misschien wil je oudste wel met zijn vieren komen als iedereen een test doet van tevoren? Ik kan me goed voorstellen dat je graag met zijn allen wilt zijn

Elledoris

Heb je geen vrienden die ook geen gasten of verplichtingen hebben met kerst? Hoewel iedereen nu inmiddels wel plannen gemaakt zal hebben...

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.