Home » Forum » Redelijk verdeling autogebruik en reistijden

Redelijk? Verdeling autogebruik en reistijden

138 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Marjolein
Redelijk? Verdeling autogebruik en reistijden

Even een vraag, ik kom er niet uit en ik kan niet meer helemaal zien wat nu redelijk is. Situatie is als volgt. Wij wonen in plaats A, man werkt in plaats B, ik werk in regio plaats A en in plaats C. Wij hebben een auto. Manlief rijdt voor zijn werk van A naar B. Reistijd met auto is 3 kwartier. Ik werk 4 dagen in de week in regio A. Het is erg landelijk, openbaar vervoer is heel lastig, dus ik fiets die 4 dagen alles, dat komt op 100 km per week. Een dag in de week werk ik in plaats C. Dat is op 2 uur rijden. Ik doe dat met onze auto. Hubby kan die dag met het ov, is prima busverbinding tussen A en B, maar wil graag dat ik onderweg naar C een omweg maak om hem in B te brengen. En in de middag terug. Die omweg kost me heen en terug allebei een half uur, dus dat is een uur extra op een toch al lange reis. Ik doe dit nu een kleine 4 jaar en ik ben moe :(
Ik vind het uit verhouding. Wat is nu eigenlijk redelijk? Help me out!

Phryne Fisher
Prima busverbinding

Hoe lang is je man onderweg met die 'prima busverbinding'? Hij is normaal natuurlijk al 3 kwartier onderweg met de auto, en de bus zal niet korter zijn.
Desondanks zou ik die twee keer een half uur niet omrijden. Die ene keer in de week is hij dan maar wat langer onderweg. Jij bent elke dag al de pineut op je fietsje.

Kaaskopje
Redelijk?

Dat het nu jouw beurt is om met de auto te gaan en je man met het OV. En een half uur omrijden om man op te halen is lief, maar of hij het mag 'eisen' vind ik een tweede.

Verhuiswagen
Hij is een man....

Ik vind dat je gelijk hebt, maar een man is een man. Die vind het voorschut dat hij in een bus naar t werk moet. Het feit dat jij hem ophaalt geeft hem minder 'gezichtsverlies' . Ik weet het, heel erg rolbevestigend, maar ik ben erachter dat het nu eenmaal zo werkt. Mannen onder elkaar zijn vaak bezigmet zaken als niet onder de plak willen zitten. Dat is ongeveer het ergste wat er is blijkbaar. Naar de buitebwereld laten zien dat je het hoofd vh gezin bent, iets te zeggen hebt en dat je vrouw iets voor je doet is blijkbaar nog heel belangrijk. Is mijns inziens meer gaan spelen sinds mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben en we ook zijn gaan inzien dat vrouwen hetzelfde kunnen als mannen. Diep van binnen vragen mannen zich af of ze nog wel nodig zijn. Ik schrijf het hier misschien iets te ongenuanceerd, maar diep van binnen zijn dit zaken die bij veel mannen spelen.

Marjolein
reacties

Bedankt alvast voor jullie reacties! Busverbinding is zonder overstap, gaat over busbaan, bushaltes liggen gunstig, reistijd is 50-55 minuten, wel iets langer dus dan de autoreis.
Ik denk dat gezichtsverlies zeker meespeelt. Er is moeilijk over te praten. Geeft mij nu het gevoel dat ik altijd mij in bochten moet wringen, aanpassen.

Miekemieke
fiets achterop

Kun je hem onderweg ergens op je route met z'n fiets droppen, dat hij verder fietst?

Ginny Twijfelvuur
Nee

Hij kon het dak op.
10 minuutjes winst voor hem tegen een half uur extra rijden voor jou. Das niet in verhouding. Zeker niet als je al 2 uur moet rijden.

Wat Verhuiswagen beschrijft zou best kunnen. Herken het niet van mijn man overigens. Wel dat ie een hekel heeft aan de bus, dat wel. Maar hij zou het niet op die manier spelen. Ik vind het: 'Er is moeilijk over te praten' eigenlijk nog veel treffender. Dat klinkt niet als een uitgebalanceerder relatie.

Egel
ongenuanceerd

Even ongenuanceerd.
Wat is jouw man een ontzettende zeur zeg. En wat denkt hij ontzettend alleen aan zichzelf en nogal weinig aan jou. Kan hij niet eens groot worden?

Ginny Twijfelvuur
En eigenlijk

Vind ik wat Kaaskopje zegt wel terecht. Waarom moet jij alles op de fiets doen terwijl hij prima met de bus zou kunnen?
Betekent dit dat je kinderen ook altijd overal en altijd op de fiets naartoe gebracht moeten worden. Of ligt die tijd al achter je?

Anjo
nee

Nee hoor geen denken aan. Alleen als hij ziek zou zijn is dat iets om aan te denken. Hij is een grote jongen toch?

Beertje37
Extra auto

Misschien is het tijd voor een tweede auto. Zo te horen werken jullie er allebei hard voor.
Mijn man vindt de bus ook heel irritant, maar eigenlijk alleen vanwege de extra reistijd en overstaptijden.
Ik zou incidenteel best om willen rijden, maar niet als ik daar eigenlijk te moe voor ben.

Half a twin
Onredelijk!

Kom voor jezelf op! Hij ksn met de bus, wat hem maar 5 tot 10 minuten extra kost en daar moet jij een half uur voor omrijden? Dat zou ik echt niet 4 jaar volgehouden hebben. Wij wonen in H ik werkte in A en man in U. Openbaar vervoer was voor beiden goed te doen alleen had H (in de Bollenstreek) toen nog geen station. Daarvoor moesten we naar N. Allebei onregelmatige werktijden dus steeds opnieuw gepuzzel. Degene die het vroegst moest beginnen ging met de auto naar N. Degene die het laatst thuis zou zijn mocht met de auto vanaf N naar huis.
Soms ging ik alvast een half uurtje vroeger mee om niet in de regen op de bus te hoeven wachten. En alles nog in de tijd dat niet iedereen een mobieltje had.
Redelijke afspraken maken en een half uur omrijden op een reistijd van een uur vind ik niet redelijk.
Als je man een privé chauffeur wil moet hij minister worden of zo.

Marjolein
blij met reacties

Bedankt voor jullie reacties, dat doet mij enorm goed. Voor mezelf opkomen is geen sterk punt, en de manier waarop man zich opstelt/zijn karakter is, is een slechte combi daarmee. Klopt wat Ginny zegt, het 'er is moeilijk over te praten' is eigenlijk nog veel treffender.. Het speelt ook op andere gebieden. Het woord gezichtsverlies zet mij goed aan het denken, zo had ik het nog niet bekeken.

De kinderen zijn 17 en 18 en heel zelfstandig. Wonen nog thuis. De tijd dat ze kleiner waren deed ik inderdaad alles met ze op de fiets. Van zwemles naar muziekles naar sport, vriendjes, etc. Maar toen werkte ik nog niet in C, dus was het hele plaatje anders.

Half a twin
Even denken in oplossingen

Kan je man met ov of fiets naar een volgend dorp en vanaf daar meerijden met een collega? Kan jij hem onderweg ergens afzetten waar hij op de trein kan stappen? (Trein is minder suf dan de bus en buiten de Randstad comfortabeler dan de bus) En dan vanaf een station het laatste stukje lopen of fietsen.
Mijn man heeft in woonplaats en in de stad waar hij werkt nu een fiets voor de verbinding station- huis/werk.
Heb jij flexibele tijden? Dan een paar keer op jouw auto dag extreem vroeg beginnen (desnoods met een smoesje) zodat het voor hem zeer onaantrekkelijk wordt om jouw te laten omrijden. Dat hij bij wijze van spreken een uur voor kantoor moet wachten, omdat er nog niemand is.
Toen ik vroeger eens in de vier weken de vroegste dienst had moest ik om 6.30 met het werk starten, omgekleed in mijn werktenue (kon ik niet mee over straat). Dan zat ik om 5.30 in de auto. Man vond dat echt te vroeg om alvast mee te gaan, dan moest hij echt voor de deur wachten op iemand die het gebouw opende.

Flanagan
Alleen brengen

Is het bespreekbaar dat je hem alleen brengt zodat hij met OV naar huis gaat. Zo hebben jullie allebei de vrijheid om aan het eind van een werkdag nog even na te praten met collega's ipv op tijdstip A kant en klaar te staan. Dat geeft je man ook de ruimte om nog even iets af te maken.
Stel een proeftijd in. Best mogelijk dat hij die vrijheid /collegialiteit boven een ritje naar huis meerijden prijst.

Triva
belachelijk

Ik verbaas me over het feit dat je man maar 5-10 min langer onderweg is met het ov, dat is wel een superverbinding! Mijn man was altijd met de bus gegaan.

Hij heeft al jaren een scooter, dat zou ik in jouw geval ook doen voor je werk in A, eventueel met mooi weer de fiets.

Als je werkt in C en je 2 uur heen en 2 uur terug moet en dan nog een half uur om moet rijden, sorry maar je man mag zich schamen! Wat een oetl*l. Als zijn collega's zo belangrijk zijn regelt hij maar lekker zelf een carpool.

Ad Hombre
Bus

Ik heb een gezonde mannelijke weerzin tegen het ov, maar 10 min. Verschil is wel erg luxe. Bij mij scheelt het zo een half uur. Maar wij hebben natuurlijk twee auto's. Liefst zou ik fietsen maar da's te ver. Door een auto weg te doen bespaar je toch een leuk bedragje.

Maar goed, ik zou je man om te beginnen 1 of 2 dagen per week met de bus laten gaan. Dat moet als compromis toch te bereiken zijn? Dat scheelt voor jou al lekker en zo went je man er aan. Goeie kans dat hij op een dag lekker lezen of neflixen in de bus prefereert boven iedere dag hetzelfde ritje.

Kaplablokje
Redelijk is

Dat jij vijf dagen per week de auto hebt en je man vijf dagen met de bus gaat. Je schrijft dat je in regio A werkt, erg landelijk, en alles fietst, totaal 100 kilometer per week. Dat wekt op mij de indruk dat je die dagen op verschillende plaatsen moet zijn. Ik vind het niet redelijk dat je dat op de fiets moet doen. Ik weet niet of je klanten ziet, maar daar kom je dan eventueel verregend aan. Of je hebt meer reistijd nodig. Dat gaat dan of ten koste van je baas, of jij moet langere dagen maken. Je man heeft alleen woon-werkverkeer werkverkeer en dat kost hem tien minuutjes extra per enkele reis. Hop, de bus in. Op een dag dat je al 12,5 uur van huis bent voor je werk, hoef je daar niet 13,5 van te maken om je man weg te brengen, die een uitstekende busverbinding heeft. In het weekend mag hij rijden.

Marjolein
voorgesteld

Afgelopen jaar heb ik enkele keren voorgesteld dat ik de omweg alleen heen of terug doe, of om de week. Dit heeft niets opgeleverd. Het probleem ligt niet in het verzinnen van oplossingen. Wel zou het inderdaad kunnen helpen als ik flexibele werktijden zou hebben in C, zoals werd genoemd, maar die heb ik helaas niet.

Phryne Fisher
Jammer dan

Hoezo heeft dat niets opgeleverd? Je moet het ook gewoon mededelen.
Ik snap wel weer dat ik geen jarenlang huwelijk heb ;-) Het is gewoon niet im Frage dat ik geen auto zou hebben op het moment dat ik die nodig heb. Nu ga ik dan wel met de trein naar mijn werk maar dat is omdat ik bij kantoor niet kan parkeren en het een ramp is qua files. Maar in jouw situatie was er allang een tweede auto gekomen of was manlief lekker met de bus naar zijn werk gegaan. Kom op zeg, jij alles met die kinderen fietsen, en hij lekker relaxt met de auto (die daar dan 8 uur staat te staan).

angel3
Greenwheels

Of iets dergelijks zou ik proberen voor man of voor jezelf een extra dag tussendoor.
Ik vind ook dat je man zeurt eerlijk gezegd en net oplossingsgericht is.

Lente
Inderdaad meedelen

Ik zou meedelen dat de auto van jullie samen is en dat je de helft van de werkweek de auto mee gaat nemen. Dat betekent ene week 2 dagen voor jou en 3 voor hem. En de week erna andersom.
Als man tegensputtert, dan deel je mee dat je een 2e auto gaat kopen. Want jij gaat niet meer zo eel fietsen en hem brengen en halen.
Helaas gaat dat ten koste van geld voor ....... (liefst iets wat hij belangrijk vindt.

Vraag niet of hij dat goed vindt! Deel het mee!
En leer de juiste zinnen uit je hoofd.
Bijvoorbeeld: de auto is van ons allebei en daarom ga ik de auto even vaak gebruiken voor mijn werk als jij voor mijn werk.
De vraag is alleen: welke dagen van de week wil jij!

De

Triva
hmm

'De vraag is alleen: welke dagen van de week wil jij!'

Zou ik niet zo vragen want dan moet ze hem nog steeds brengen als ze naar C moet ;)

Trix
Moe

Marjolein, je schrijft dat je moe bent. Wat is de grootste energievreter? Het fietsen? Het fietsen met regen? Het omrijden? Het feit dat je man te weinig oog heeft voor jouw belang? Het niet durven aangaan van de strijd? Het gevoel van onrecht?
Neem je vermoeidheid serieus. Het is een teken dat jij beter voor jezelf moet gaan zorgen. Als ik het goed lees...

Iets anders: Met 100 km fietsen per week is niks mis! Gratis conditietraining in de frisse lucht.

Angela67
als het reizen zoveel tijd kost . . .

. . . heb je geen tijd voor andere dingen.
Misschien kun je de tijdswinst/het tijdsverlies uitdrukkken in handelingen.
Dus: boodschappen doen of koken of de was ophangen of stofzuigen of een cadeautje kopen of op vakantie gaan. Kost allemaal xxxx tijd.
Speel een beetje met de getallen en geef aan dat je voortaan op de dagen xxx niet meer kookt of boodschappen doet en ook 's ochtends geen gezinshandelingen verricht omdat je tijd nodig hebt. En dan ook gewoon niets doen, kijken of hij het oppakt.
Zodra je namelijk hem gaat vrágen om dat op te pakken kan hij nee zeggen.
gr Angela

Ervaring
Niet bespreekbaar

De anderen hebben je nu wel duidelijk gemaakt dat zoals het n gaat niet redelijk is.

Maar Trix slaat met haar vragen de spijker op de kop.

Zou je daar antwoord op willen geven?

En mijn aanvullende vragen:
- Je hebt het eerder aan de orde gesteld schreef je. Hoezo was het niet bespreekbaar? Wat gaf jij aan en hoe reageerde hij?
- Is het vaker zo dat hij weinig rekening houdt met jouw belangen?
- Is het verder (afgezien van dit transportonderwerp) wel evenwichtig verdeeld tussen jullie?
- Is hij normaal wel aanspreekbaar als jij dingen aan de orde stelt waar jij niet gelukkig mee bent?
- Kan je je voorstellen dat jij gewoon tegen hem zegt dat je vanaf nu de helft van de dagen de auto neemt? Deze week 3 dagen, volgende week 2 dagen. En hem niet meer brengt en ophaalt. Hoe denk je dat hij gaat reageren als je dat zegt? En als je nadat je het gezegd hebt ook zou doen?

Nb Ik heb ervaring. Niet zozeer met jouw transportprobleem maar met het feit dat dingen die niet bespreekbaar zijn.

Ervaring
Angela

Leuke tip.

Marjolein, denk je dat dat gaat werken als jij stopt dingen te doen? Pakt hij het dan op of wordt het een grote rommel in huis?

Mijntje
gunfactor

Waar is de gunfactor in jullie relatie? Het hoeft niet altijd op de weegschaal, het ligt er ook aan hoe vermoeiend/stressvol het werk is en je lichamelijk/geestelijke conditie en dat kan van persoon tot persoon en van tijd tot tijd verschillen.
Nu neemt iedereen het voor jou op, maar misschien loopt je man ook wel tegen een burnout aan of ben jij niet gewend om voor jezelf op te komen omdat je altijd wil pleasen, doe je dit voor het eerst en krijgt in eerste instantie het deksel op je neus. Opnieuw in gesprek lijkt mij en bespreek wat redelijke alternatieven. Weet je man wel dat jij moe bent en gunt hij je niet wat ontlasting?

ijsvogeltje
ongelijkwaardig

Het klinkt wel erg ongelijkwaardig. En dan bedoel ik vooral dat jij geen ruimte hebt/voelt/neemt om je eigen beslissingen te nemen. Dat het blijkbaar 'onbespreekbaar' is om iets in jouw voordeel (en zijn nadeel) te veranderen. Ik vind dat eerlijk gezegd nogal ongezond.

Ik hoop voor je dat die ongelijkheid er alleen is op het gebied van het reizen. Of is het een terugkerend patroon?

zebra
opties

erg vervelend als er blijkbaar niet te praten valt met je man over de belasting die deze situatie voor jou oplevert. Maar heb je wel voldoende aangegeven dat je erg moe bent? Zo ja, hoe reageert hij dan? Hij zou toch ook elke dag met de bus naar het werk kunnen of misschien een deel van de reis kunnen carpoolen? Volgens mij zijn er ook sites waarbij je je kan aanmelden hiervoor. Of ergens een oproepje plaatsen misschien?
Staat hij hier niet voor open, dan een 2e auto erbij of af en toe een auto huren, greenwheels of zoiets.

Marjolein
input

Bedankt opnieuw voor alle input, daar ben ik blij mee en ik kan er wat mee. Ik zal proberen een aantal dingen te beantwoorden.
Trix, wat voor mij het meeste energie vreet is het moeten vechten om een beetje balans. Het gaat me nog niet eens om het vele fietsen, dat doet mij op een bepaalde manier ook goed. Bij regen en wind is het niet leuk. Vooral bij wind voel ik mij soms erg ploeteren. Bezweet of nat van regen aankomen gebeurt en is niet fijn. Maar nogmaals, het meeste energie kost me het vechten voor dingen die eigenlijk vanzelfsprekend of in elk geval minder moeilijk zouden moeten zijn.
Ik heb meermalen aangegeven dat ik het anders wil en erg moe ben :( Daar komt dan geen antwoord, of iets als dat hij dat niet kan oplossen en dat ik dat zelf moet doen, beter moet plannen. Het is om gek van te worden.
Ik heb inderdaad het ook gezocht in het aangeven dat hij bepaalde taken doet. Verschillende dingen echt concreet af kunnen spreken. Maar ook daar gaat het vaak mis. Het gebeurt niet of half. Het lijkt alleen wat te helpen als ik echt boos word of me erg terugtrek/verdrietig ben. Dan gaat het een poosje wat beter.
Als ik helemaal niets doe, zoals jij aangaf Ervaring, dan gebeurt er eigenlijk niets. Maar het kan zijn dat ik in die situaties nog niet lang genoeg heb gewacht..
Mijntje, man wekt niet de indruk dat hij overwerkt is en dat meer gewoon niet gaat. Hij geeft dat ook niet aan. Maar misschien toch goed daar eens naar te vragen. Hij komt wel erg moeilijk in beweging op verschillende vlakken.

Pagina's