Home » Forum » Volwassen dochter teleurgesteld

volwassen dochter teleurgesteld

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

71 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
elledoris
volwassen dochter teleurgesteld

Ik wil even een beetje ‘snotteren’. Mijn focus lag altijd op het gezin en de kinderen en ik heb dan ook veel rekening met de kinderen gehouden. Als ik thuis nodig was, ging ik niet zelf sporten of een cursus doen of naar vriendinnen (pa was daar heel anders in, geen sprake van dat ie een keer niet zou gaan sporten bijv.). Sinds kort ben ik gescheiden, na bijna 30 jaar relatie. Gezin kapot, niemand meer om voor te zorgen of om mee samen te zijn, dus ik ben hard bezig om mijn leven weer op te bouwen. Dat lukt aardig en ik heb een opleiding gevonden die ik echt ontzettend leuk vind. Kwam vorige week langs, start vrijdag, en ik heb vandaag te horen gekregen dat ik ben toegelaten. Ik ben echt heel blij en heb er heel veel zin in. Alleen, vrijdag viert ook mijn kleinzoon zijn 5e verjaardag, en ja, daar kan ik nu niet heen. De opleiding heeft geen inhaalmogelijkheden. En nu is mijn dochter boos op mij dat ik voor die opleiding heb gekozen en daardoor niet op de verjaardag kan komen! Jeetje! Dat ze teleurgesteld zou zijn had ik wel verwacht en kan ik begrijpen, maar van deze reactie word ik toch wel een beetje verdrietig.

Angela67
elledoris

je oogst wat je zaaide, maar die oogstfout ga je nu niet meer maken.
Natuurlijk had ze dit niet verwacht, je hebt 30 jaar alles gedaan om het anderen naar de zin te maken. Dat heeft natuurlijk effect gehad op de waarden en normen van je kinderen.

Opgeheven hoofd houden, vrolijk zeggen dat het moeilijk kiezen is uit twee ontzettend leuke dingen en dat je graag xxxx komt om je lieve kleinzoon te knuffelen en mee te nemen naar de speeltuin. Whatever.

Dus zorg ervoor dat je kleinzoon een beter voorbeeld krijgt nu :-).

Veel plezier vrijdag!

groet,
Angela

Watervrouw
Goede keuze

Ik denk zeker dat je goed gekozen hebt. Angela67 verwoordt het mooi. Jouw dochter had dit absoluut niet verwacht omdat ze niet anders gewend is en heeft ze misschien daardoor te fel gereageerd. Plan gewoon een andere dag en maak er iets speciaals van voor je kleinkind.
Super dat je die opleiding gevonden hebt! En dit is niet iets om over te piekeren, het loopt zo :)

Phryne Fisher
Hmmm

Duurt die cursus van 9 tot 21 uur? Kun je niet op een ander tijdstip dan het officiële feestje?
Ik snap haar wel. Niet leuk als oma andere prioriteiten stelt dan haar kleinkind.

@Emma
Phryne

Er zijn zoveel oma's met een eigen leven. Mijn moeder kon ook niet altjjd maar overal bij zijn, ook niet bij verjaardagen. Daar is niks vreemds of moeilijks aan. Ik kan me wel voorstellen dat dochter en kleinkind even moeten wennen aan de nieuwe sifuatie, maar dat gaat vast lukken..

Triva
Ja even wennen maar

jee, wij hebben nog nooit een kinderverjaardag doordeweeks gevierd. Familie kon dan echt niet komen hoor.

Floria
?

Doordeweeks en dan teleurgesteld zijn dat iemand niet kan? Zoiets doe je toch in het weekend?

Moet het kind zelf niet naar school dan?

Flavia
5

Kind wordt 5, die hebben vrijdags vaak de middag ook vrij.

Floria
Niet overal

Maar of het daar waarschijnlijk wel.zo is, maakt ook niet echt uit. Tenzij oma de enige genodigde was?
Ook al heeft je kind vrij, dan weet je toch dat andere mensen dat niet hebben?

Zou het nou heel veel verschil maken bij zo'n kind als je zegt ' oma moet vrijdag naar school, dus ze komt zaterdag'? Twee dagen jarig, nog leuker.

wil40
Dat maakt een kind niets uit.

Ouders kunnen overal een punt van maken. Je gaat een opleiding starten, je zet je leven op de rit na een scheiding en geen begrip van een volwassen dochter? Jammer. Ze mag trots op je zijn.
Je kleinkind maakt het allemaal niets uit zolang de moeder het positief brengt. "Oma komt Zaterdag en dan eten we weer een taartje", of "Oma komt niet, ze moest ergens anders heen". Het is maar net hoe het nieuws gebracht wordt.
Wat ga je doen? Is de verhouding met je dochter blijvend verstoord als je er Vrijdag niet bent of draait ze snel bij? Lastige tweestrijd...

William
elledoris

Eens met Angela 76; jouw dochter is gewoon dat ze altijd haar zin kreeg.
Denk gerust maar eens aan jezelf.
Het voorstel van Floria vind ik dik ok.

Rissie
Boos?

Teleurstelling, daar kan ik inkomen, maar boos???

Waarom denken mensen zo snel dat ze ergens recht op hebben, en als het dan niet gebeurt worden ze boos!?

Mijn ouders zijn regelmatig op vakantie op de verjaardag van mijn zoon. Jammer, dat wel, maar ik snap ze, het is de ideale vakantietijd voor 60+ers, en ze hebben nog 8 kleinkinderen.

Ze zou moeten begrijpen dat jij het ook heel jammer vindt dat het samen valt, maar dat er nu eenmaal niets aan te doen is. Zo'n kans laat je niet lopen...

Kaaskopje
Wanneer vieren?

Dat je de verjaardag van een kleuter op de verjaardag zelf viert, vind ik vrij normaal, maar dan kun je beter wel openstaan voor afwijkende agenda's van uit te nodigen gasten. Als je een kleuter vertelt dat oma nog gaat komen, is dat uitstel en geen afstel. Dat verschil mag een kleuter leren begrijpen. Kleuters zijn vaak ook een beetje zakelijk. Het cadeautje komt niet als ik jarig ben, maar het komt nog wél! En als mamma en pappa het goed vertellen... ik ben meer dagen jarig! wat een feest! :-). Zo kun je de jarig-dag hebben, de partijtjes-dag en de er-komt-nog-meer-visite-dag. Drie dagen jarig!

Pennestreek
Elledoris

Zo eens met alle schrijvers hierboven! Je hebt haar teveel verwend.
Hartstikke goed dat je een opleiding gaat doen (ben benieuwd welke?), en dat gaat echt voor op de verjaardag van je kleinzoon, die kun je inderdaad op elk ander gewenst moment ook bezoeken. Je dochter zou blij voor je moeten zijn en trots op je. Misschien komt dat nog, als haar teleurstelling gezakt is. Hoop ik in ieder geval. En anders zou ik dat, als de gemoederen bedaard zijn, eens met haar bespreken. Dat jij teleurgesteld bent over háár reactie.
Dus ga lekker zaterdag of zondag alsnog naar je kleinzoon, kun jij meteen enthousiast vertellen over je opleiding!

Marie
hoe laat feestje / thuis

Hoe laat verwacht je dochter je dan? En hoe laat kun jij er eventueel zijn?
Ik bedoel, beetje opblijven is toch ook leuk voor een kleuter?
En anders kom je toch de zaterdags? Ga je wat speciaals met hem doen (kinderboerderij ofzo). Waarschijnlijk gaat hij daar straks veel mooiere herinneringen aan hebben. Ik weet niet of er meer kleinkinderen zijn, maar je kunt het ook als een soort van traditie gaan instellen. Dat je elk jaar iets speciaals gaat doen met je kleinkind(eren). En dat hoeft dus niet gerelateerd te zijn aan een verjaardag.

Floria
echt, Kaaskopje?

Een verjaardag van een kind (kleuter of niet) op de dag zelf vieren is toch bijna nooit haalbaar? Dat kan alleen als niemand werkt, niemand naar school gaat en iedereen in dezelfde straat woont.

In 99,9% van de gevallen gaat dat dus niet lukken.

Wij zijn meteen begonnen met het weekend. Een klein kind weet niet beter. Ik denk dat een 5-jarige ook prima aan een verandering kan wennen. (Ook op school doen ze niet altijd de verjaardag op de dag zelf, trouwens.) Er is nu ook een duidelijke reden waarom oma niet kan. Of er nog andere mensen komen en of er op de dag zelf helemaal niets is behalve cadeaus van papa en mama is nog niet verduidelijkt.

We zitten hier thuis altijd op meerdere keren aandacht voor de jarige: de dag zelf met ons, de familie in het weekend, andere familie in een ander weekend (want niet iedereen kan altijd), trakteren op school, trakteren bij sport....

Lanza
Wij vieren het voor

de familie/vrienden ook in het weekend. Kan niet anders, want bijna iedereen is aan het werk doordeweeks of op school + bso. Bij ons woont lang niet iedereen om de hoek. Veel wonen op 1-2 uur rijden.

Kind wordt s ochtends wakker gemaakt met zingen/lekker ontbijt op bed en cadeautjes, mag uitdelen op school en mag zijn lievelingseten kiezen. Het huis is versierd en 's middags eten we taart na school. Het weekend erop vieren we een feestje.

Ik vind het maar gek als je verwacht dat iedereen op een doordeweekse dag komt opdraven, dat is echt niet realistisch.

Veele
Verwend

Tja, ik ben het met bovenstaande reacties eens: je dochter reageert verwend.

Ik zou zelf wij kijken of het evt. te combineren is, dus meteen na je opleiding nog langs gaan. Dan kan je dat in elk geval voorstellen, of anders de volgende dag of zondag langs gaan.

Maar vanzelfsprekend niet je opleiding afzeggen,. Wat een misplaatste arrogantie van je dochter om dat tegen jou te zeggen. Voor een kleuter die het werkelijk zal boeien als zijn moeder het positief brengt. Inderdaad, liever 2 dagen feest. Goed dat je die opleiding begint, trouwens.

Wij werkten beiden veel, opa's in het begin ook, opa's en oma's woonden ook niet om de hoek, dus ook wij hebben de verjaardagen van de kinderen altijd in het weekend gevierd.

Lanza
Ik denk wel

dat je goed in het oog moet houden dat jouw keuzes in het verleden, jouw keuzes waren en van niemand anders. Jouw kinderen hebben er nooit om gevraagd een moeder te hebben die alles voor hen aan de kant zette, die nooit iets voor zichzelf deed, nooit ging sporten, nooit werkte, nooit een hobby deed die ze leuk vond.

Dat je er nu spijt van hebt snap ik heel goed, al die verloren jaren, maar ga die keuzes niet afwentelen op je kinderen, die hebben niet gekozen voor een moeder die zichzelf totaal weggecijferd en verwaarloosde.

Triva
Kaaskopje

Sorry hoor maar als je denkt dat je in deze tijd een verjaardag met volwassenen kunt vieren op een doordeweekse dag dan loop je wel heel ver achter. Daarbij: Welke mannen konden in de jaren 70 overdag doordeweeks aanschuiven? Hoe ongezellig!

AnneJ
Rigiditeit

ik had ooit zo'n schoonmoeder die gewend was dat verjaardagen op de dag zelf gevierd werden. Ik stelde toch maar voor om dat op de zaterdag te doen aangezien een deel van de kinderen elders studeerde of werk had.
Dat kon wel, maar dan was er, op die zaterdag, geen taart.:-)
Ik ben zelf niet gegaan, maar de kinderen wrongen zich in bochten en hebben, met een geleende auto, het kunststukje in de avond verricht.:-)

Toch Elle Doris, ik denk dat het voor je dochter gewoon onverwacht was, misschien had ze het al beloofd aan haar kind dat jij zou komen en er al helemaal op gerekend. En dan is er toch waarschijnlijk wel een 'bij nader inzien' dat dingen nu eenmaal anders gaan, nu jij je eigen leven weer oppakt. En dat dat prima is.

elledoris
Hart onder de riem

Dank voor jullie reacties, ze geven mij een hart onder de riem dat ik nu op de goede weg zit. En de kunst is dan natuurlijk om wel begrip te hebben voor de reactie van dochter (dat heb ik zeker) maar het me niet meer persoonlijk aan te trekken - ouwe valkuil.

Wat betreft "drie dagen jarig"; dat is lastig voor de ouders want die hebben beide een onregelmatig beroep.

Voor mij is een extra handicap dat ik vaak migraine heb waardoor ik al heel veel (eigen) activiteiten heb moeten afzeggen. En ook nu weer door geveld ben. Ik ga zo mijn bed in. Het is nog maar de vraag of ik morgen überhaupt fit genoeg ben om te starten. Daar word ik wel moedeloos van hoor.

Kaaskopje
Floria

Je weet een jaar lang dat je kind jarig wordt, dus dan kun je als ouder(s) toch zelf vrij nemen? Voor zo'n klein kind zou ik dat zeker doen, voor zover mogelijk uiteraard. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om het partijtje op de verjaardag zelf te doen en familie en vrienden op een tweede dag. In ons geval konden oma en opa altijd komen en een vriendinnetje was ook altijd welkom. En als het beter uitkwam om voor bezoek nog een dag feest te vieren, dan deden we dat. Je bent maar één keer klein, de jaren waarin alles 'magisch' is :-).

elledoris
@phryne

Andere prioriteiten dan mijn kleinzoon? Dus dat
ik als gescheiden vrouw weer wat van mijn leven probeer te maken is van ondergeschikt belang? Poeh.

En wat ze bijvoorbeeld niet weet is dat ik bewust niet op vakantie ben gegaan rond de uitgerekende datum van haar tweede kind terwijl dat voor mij heel rot uitkwam. Maar ik wou het haar niet aan doen om te bevallen en dan geen enkele ouder in de buurt te hebben. Pa en schoonouders waren wel allemaal weg. En die hadden dezelfde voorkennis als ik.

Tamar
Opofferen

Niks mis met een beetje opofferen voor je kinderen hoor, ik doe het ook, al heb ik wel een baan. Anders waren ze allang uitgevallen op school. Maar dat moet ook een keer klaar zijn. Misschien moet je dat eens op een rustige manier tegen je dochter zeggen.

Pennestreek
Phryne

Ik zou van mijn ouders ook echt niet verwachten dat ze hun activiteiten aanpassen aan hun 6 kleinkinderen hoor. Jij wel??
Dat ze dat over het algemeen wel doen is natuurlijk heel erg fijn. En ik moet eerlijk toegeven dat wij, kinderen en kleinkinderen, dat met zijn allen ook wel een beetje vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Maar dat is het natuurlijk niet. Ook al zijn het intussen twee 'bejaarden', van 75 en 81, ze hebben echt nog steeds een actief eigen leven. En wij kunnen niet verwachten dat ze dat steeds omgooien voor ons. Dat kan de dochter van Elledoris, met een moeder die gewoon nog werkt en net een scheiding achter de rug heeft en haar leven weer aan het opbouwen is, zéker niet verwachten of eisen. Ik snap best dat ze teleurgesteld is, en ik snap ook nog wel dat ze dat laat merken, maar ik ga ervan uit dat ze zich uit zichzelf wel zal realiseren dat het niet reëel is te verwachten dat haar moeder zich in borden wringt of zich dingen ontzegt.

Phryne Fisher
Elledoris

Dat is een beetje het flauwe van mensen die ineens zichzelf op de eerste plek gaan zetten, de afwegingen zijn niet altijd even handig en ze slaan door. Zo’n kinderverjaardag is heel belangrijk, en deze cursus is een opwelling (in de beeldvorming).
Wil je nu serieus een pluimpje omdat je niet op vakantie bent gegaan toen je dochter moest bevallen?

Floria
Kaaskopje

Een klein kind weet pas vanaf een bepaalde leeftijd op welke dag het jarig is en de jaren daarvoor heb je het prima kunnen verschuiven zonder dat het kind het wist. En echt, zodra het kind wél wist op welke dag en datum het jarig was, vond het kind het volstrekt normaal om te horen 'donderdag ben je jarig en zaterdag komt er familie en zondag is je kinderfeestje'.

Als het kind op donderdag jarig is, is misschien wel de helft van de uitgenodigde kinderen op donderdag naar zwemles of voetbal (of heeft nog een half uur bso over na de eindtijd van het feestje). Vroeger waren alle feestjes thuis. Nu gaan de meeste feestjes ergens heen. Na school wordt dat best krap.

Vrij nemen om het per se op die dag te vieren, dat is alleen de moeite op een studiedag.

En voor de ouders van het kleinkind van Elledoris is het blijkbaar lastig om er allebei op bijvoorbeeld de zaterdag te zijn, maar als het voor haar lastig is om er op de vrijdag te zijn is dat toch hetzelfde? De timing is wat onverwachts,maar het is nu eenmaal zo. Als ze nou zou zeggen 'op vrijdag heb ik cursus en zaterdag en zondag moet ik er van bijkomen', dan was het een heel ander verhaal geweest.

Dees
Nou

Ik kan me dus voorstellen dat als die verjaardag al een tijd vast staat en aanwezigheid beloofd is dat ze erg teleurgesteld is. Die cursus is een ingeving die vorige week langskwam en waar dus ineens mee gestart moet worden. Ik zou toch gaan schipperen wellicht iets eerder bij de cursus weg gaan en uitleggen dat een agenda leegmaken van de een op het andere moment niet altijd helemaal lukt. Want als oma niet op de verjaardag is is dat toch niet zo leuk voor een kind althans de mijne zou het niet waarderen. Ik heb bijvoorbeeld zelf altijd van te voren afgestemd met grootouders en tantes of ze aanwezig kunnen zijn en dan de datum pas geprikt weet niet of dochter dat heeft gedaan.

Floria
Opleiding

Klinkt toch wat serieuzer dan een breicursus in het buurthuis.
Daar kun je toch niet de eerste keer al aankomen met 'ik kan niet' of 'ik moet weg want mijn kleinkind is jarig'? terwijl het de dag erna zaterdag is.

En dat je kind het niet kan waarderen dat oma een dagje later komt of verhinderd is, dat heb je zelf in de hand. Geen heel erg handige ge

Floria
Rest

...wenning, lijkt mij zo. Een oma kan ook ziek worden.

Pagina's

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.