Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Pelle

Pelle

23-03-2009 om 14:25

Betaald verlof voor vruchtbaarheidsbehandelingen is geen goed plan

Betaald verlof voor vruchtbaarheidsbehandelingen is geen goed plan

door Justine Pardoen

Mijn hart ligt bij de vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, en zich in allerlei bochten moeten wringen om dat alsnog voor elkaar te krijgen. Maar mijn hoofd zei afgelopen week iets anders, toen ik het pleidooi van de patiëntenvereniging Freya las, die een wettelijke verlofregeling wil voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF.

Ten eerste komt het voorstel erop neer dat het maken van kinderen gefaciliteerd moet worden door de werkgever. Als je het daarmee eens bent, zouden werkgevers ook verplicht moeten worden om hun werknemers vrijaf te geven om lekker een potje te neuken. Dat lijkt me nogal ver gaan.

Ten tweede zie ik weinig verschil tussen ziekenhuisbezoek voor een vruchtbaarheidsbehandeling en op reis gaan naar een ver land voor het adopteren van een kind. Zouden werkgevers daar ook betaald verlof voor moeten geven? (De bestaande adoptieregeling is vooral bedoeld om de hechting tussen het adoptiekind en de ouders te ondersteunen, dus als het kind er al is.)

Ten derde vraag ik mij altijd af wat dit soort regelingen betekent voor vrouwen zonder vaste werkgever. Hoe zouden freelancers gecompenseerd moeten worden? Hoe moet de tijd die besteed wordt aan ziekenhuisbezoek gecompenseerd worden voor thuismoeders?

Ik realiseer mij heel goed hoe belastend vruchtbaarheidsbehandelingen zijn, en hoe ergerlijk het kan zijn als een werkgever daar onvoldoende begrip voor kan opbrengen. Maar dat begrip moet ook wederzijds zijn. Werkgevers kunnen nu eenmaal niet verantwoordelijk worden gemaakt voor alles wat in je eigen leven niet loopt zoals je het graag zou willen.

Justine Pardoen
[email protected]

Justine Pardoen is hoofdredacteur van Ouders Online. Maar ook: moeder van Midas (14) en Leonore (12). Ze schrijft deze column op persoonlijke titel


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Ellen Wouters

Ellen Wouters

23-03-2009 om 15:53

Eens

Ik heb me ernstig verbaasd over dit plan. Ik kan alleen maar hopen dat ze extra hoog hebben ingezet met als einddoel er een onbetaald verlofregeling uit te slepen.

In de eerste plaats is er allerlei leed van groot tot klein, dat het in een mensenleven wenselijk zou maken dat je verlof zou krijgen. Je kunt dat niet allemaal afwentelen op de werkgever.

En daarnaast: vrouwen worden een krankzinnig risico voor werkgevers, met dat soort regelingen. Voor grote bedrijven is het wel te overzien, maar de bakker op de hoek en het kleine administratiekantoortje zullen geen vrouwen in de vruchtbare leeftijd meer in dienst willen nemen. Dag baankansen, hallo achterstelling op de arbeidsmarkt.

Pelle, ik heb er geen ervaring mee maar heb van anderen gehoord dat het zomaar kan zijn dat je per behandeling een keer of 20 wegmoet, voor prikken, puncties, bijkomen, gesprekken, etc.

Juliëtte

Juliëtte

23-03-2009 om 17:19

Tijd

Ik heb 3x ivf(/icsi) gedaan. Qua tijd bij de behandeling zelf moet je op de 1e dag van je cyclus komen voor een echo, daarna vanaf dag 6-7 om de dag voor een echo totdat je zover bent dat eitjes gaan springen (gemiddeld rond dag 14-15 van de cyclus). Voor de punctie moet je natuurlijk ook. De punctie zelf kost niet veel tijd maar van werken komt die dag niks meer, je hebt buikpijn, sterke medicatie gehad en moet het rustig aan doen. Ik heb 2x punctie gehad en had toch wel een dag of 2-3 nodig voordat ik me weer enigszins oke voelde.

Na afloop krijg je of een zwnagerschapsecho ( als je zo 6-8 wkn zwanger bent) of een gesprek over de afgelopen behandeling als het niet is gelukt.

En dit is dus als alles zonder al te veel troubles loopt. In mijn geval moest ik dagelijks om echo komen. Er zijn vrouwen die overgestimuleerd zijn of dreigen te gaan en 1-2 wkn (bed)rust moeten houden. Dat zijn allemaal zaken die dus nog meer tijd vragen.

Kortom het kost best veel tijd. Veel werkgevers denken ook dat al die echo's en puncties te plannen zijn buiten kantoortijden of op je vrije werkdagen. Dat is dus niet zo. Het ziekenhuis werkt met vaste spreekuren, als je geluk hebt kun je een vroege tijd prikken voor een echo, als het druk is heb je soms pech en moet je midden op de dag komen. En uiteraard is eea ook afhankelijk hoe je cyclys loopt en wanneer je 1e dag is. Ook dat is niet (altijd) te plannen.

Ik was zelf freelancer ten tijde van mijn ivf-pogingen. Heb dus mijn afspraken rondom de echo's kunnen maken en rondom de punctie me vrij gehouden. Maar niet iedereen heeft die luxe-positie.

Veel werkgevers en collega's hebben moeite dat een ivf-poging zich niet laat stoppen in je vrije werkdagen of de vroege uren of de avonduren. Snappen niet dat je ook flink ziek kunt worden. Over het algemeen vinden ze eht gewoon vervelend dat je heel vaak weg moet/later bent/ eerder weggaat. Een baas wil je eigenlijk gewoon op je werkuren aanwezig hebben, en dat kan flink botsen als iets prives zoals dit je werk raakt. Veel vrouwen trouwens melden zich ziek op of rondom de punctiedagen.

Ik weet nog niet of ik voor of tegen zo;n regeling bent. Hoe je het went of keert, beide situaties (dus zowel de huidige als een verlofregeling) is een belasting voor de werkgever in die zin dat zijn werknemer niet 100% aanwezig is.

Hanne.

Hanne.

23-03-2009 om 22:01

Bijzonder voorstel

Ik vind het op z'n minst een bijzonder voorstel.

De eerste vraag die bij mij opkwam was hoe gaat dat eigenlijk bij andere mensen die regelmatig naar het ziekenhuis moeten? Bijvoorbeeld dialyse patienten? Of mensen met andere chronische aandoeningen. Volgens mij is daar ook geen bijzondere verlofregeling voor. (hoewel ik me bij echt lang durende aandoeningen nog kan voorstellen dat mensen deels arbeidsongeschikt worden verklaard)

Mijn eerste reactie is dus nee. Waarom zou deze groep wel extra verlof moeten krijgen voor ziekenhuis bezoek, terwijl anderen, die dat ook moeten doen het niet krijgen? Enige optie lijkt mij om een regeling te maken waar al het ziekenhuisbezoek onder gaat vallen.

Prulletje

Prulletje

24-03-2009 om 01:10

Nee, een keiharde mening, sorry.

Mijn mening is gebaseerd op iets anders. Vrij krijgen voor een nierdialyse zou ik prima vinden, vrij krijgen voor een IFV poging niet.
Ik ben van mening, en ik weet dat heel veel mensen die mening niet delen, dat een ziekenhuis er is voor zieken. Niet voor het maken van baby's. Een leven zonder kinderen is ook een leven, al moet je dat verwerken en duurt het een tijdje voor je dat kunt accepteren. Ik vind het niet verantwoord hoe ver mensen soms gaan om kinderen te krijgen.
Het proces van kinderen krijgen via een langdurige ziekenhuisroute is, in tegenstelling tot een nierdialyse, een keuze. En ik denk niet dat de baas daarvoor moet opdraaien.

Prulletje

Kari1

Kari1

24-03-2009 om 09:11

Principe

Is de principiële vraag hierachter niet: eigen keuze of geen eigen keuze? Voor dialyse naar het ziekenhuis moeten is geen vrije keus. Een vruchtbaarheidsbehandeling is wel vrije keus. Het moeilijk vruchtbaar zijn zelf niet natuurlijk, maar daarna maak je je eigen keuzes daarin.
Ik had een (geen naaste) collega die een week of 2 ziek afwezig is geweest vanwege "een operatie aan mijn ogen". Goh, naar, hopelijk komt het weer goed allemaal. Bleek ze haar oogleden te hebben laten liften, in de tijd van de baas. (Niet uit medische noodzaak maar uit cosmetische overweging.) Vind ik ook niet kunnen.
Idd zou ik me wat IVF betreft nog een soort onbetaald verlof kunnen voorstellen, maar verder niet.
Kari

Prulletje

Da's dan weer het andere uiterste. Maar het is wel strontvervelend als je in een klein bedrijf werkt waarvan 1 of 2 medewerkers de helft van de maand in het ziekenhuis zitten. Ik denk dat het misschien handiger is als het ziekenhuis ook s'avonds die onderzoeken zou kunnen doen. Ik ben niet voor om het betaald verlof te maken. Daar moet je maar vrije dagen voor inleveren. Maar ja dan wordt het ook weer zoi'n zaak van de rijksten kunnen het betalen en de gewone man (vrouw) weer niet. Moeilijk hoor,
Groeten Lieuwkje.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

24-03-2009 om 10:16

Dat is met alles zo

"dan wordt het ook weer zoi\'n zaak van de rijksten kunnen het betalen en de gewone man (vrouw) weer niet."

Dat is met van alles en nog wat zo. Een jaar onbetaald verlof nemen om voor een ziek familielid te zorgen. Alsnog een studie gaan doen waar je op je 18e de kans niet voor hebt gehad. Met je beste vriendin mee naar het ziekenhuis als ze kanker heeft. Elk jaar een paar weken in retraite gaan omdat je dat geestelijk nodig hebt.

Allemaal zaken die mensen heel innig kunnen wensen. En die niet te betalen zijn als je van een krap inkomentje leeft.
Dan rest de optie om daar je vakantiedagen aan te besteden (die zijn namelijk niet alleen bedoeld om aan het strand te liggen, maar ook om andere privéwensen te verwezenlijken), of ervan af te zien.
Je kunt moeilijk de kosten voor al dat soort wensen uit de portemonnee van de werkgever betalen.

maan.

maan.

24-03-2009 om 14:18

Grenzen trekken?

Probleem is waar trek je een grens.. er zijn zat dingen te noemen waar misschien wel meer draagvlak voor is om daar betaald verlof voor te geven, waarom het ene wel en het andere niet; keus voor kinderen is een privékeus en in dit geval misschien wel erg belastend voor het bedrijfsleven.

Mijn eerste baas nam bij voorkeur geen pasgetrouwde vrouwen in dienst.. liever had ie dan scholieren of oudere moeders, dit om zwangerschapsverlofproblemen te omzeilen heeft ie letterlijk toegegeven. Ook als het om mannelijke kandidaten ging had ie een voorkeur: liever een vrijgezel dan iemand met partner.

Ik heb trouwens later nog eens een collega gehad die nam af en toe een vrije middag om in vrije tijd bloed te geven.. kijk dat vind ik zo tof van die collega daarvoor zou ik dan wél betaald vrij willen geven.

liora

liora

24-03-2009 om 16:58

Poeh

Hoi allen,

Ik ben wel een voorstander van vrij geven voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Dit moet dan wel vrij goed gedefinieerd worden natuurlijk, en indien mogelijk moeten mensen het wel in eigen tijd doen.

Maar ik vind het te makkelijk om het af te doen als een keuze, alsof het een hobby is. De wens om kinderen te krijgen is zo inherent aan mens zijn, dat ik het echt wel iets anders vindt dan een hobby.

Bloed geven vind ik trouwens zeker ook iets dat in werktijd zou moeten kunnen. Snap sowieso niet waarom er in Amsterdam geen mobiele bloedbank is die op bepaalde plekken langs rijdt, dan kon iedereen het ook in een lunchpauze doen. Zelf ben ik gestopt bloed te geven, omdat ik er gewoon geen tijd voor kon vinden. Want vrij nemen of er een oppas voor nemen ging me net iets te ver.

Liora

Juliëtte

Juliëtte

24-03-2009 om 17:15

Chronisch ziek

De ene chronisch zieke is de andere niet. Ik ben zelf ook chronisch ziek, moet daarvoor regelmatig (om de x-mnd) naar het ziekenhuis maar kan dit gelukkig plannen op mijn vrije werkdag . Maar iemand aan de dialyse is weer een ander verhaal dat is veel frequenter (maar werkt die persoon dan ook ?) En iemand die een chemo ondergaat zal ws wel in de ziektewet zitten.

Probleem of verschil is denk ik dat bij IVF je heel veel tijd vrij nodig hebt in een zeer korte tijd terwijl je , buiten de punctie, verder lichamelijk niks mankeert. Maar die vele afwezigheid in korte tijd, daar struikelen veel werkgevers over. Het zou idd al schelen als veel controles s avonds zouden kunnen plaatsvinden. Maar dat vraagt ook wel weer wat van de artsen. Aan de andere kant, gaat ivf ook gewoon in de weekenden en feestdagen door in het ziekenhuis.

Lastige discussie vind ik het dus... ik denk dat ik meer ben voor de optie, meer controles in de avonduren en een soort wettelijk recht op vrij (voor eigen rekening) voor de onderzoeken en alles er omheen (maar dat werkgever dus niet kan steigeren of vrij weigeren).

En Prulletje, gelukkig heb jij nooit voor die keuze gestaan. Zoals met zoveel zaken, je kunt pas zeggen wat je zou doen als je eenmaal echt voor die keuze staat. Ik vind je reactie te kort door de bocht. Ik heb groot respect voor vrouwen die kiezen om geen ivf te ondergaan, want dat is geen simpele stap. Net zo zeer heb ik groot respect voor vrouwen die wel kiezen voor ivf, want ook dat is geen simpele stap, is niet iets wat je er 'even bij doet' zowel lichamelijk als mentaal.

Ik vind het trouwens moeilijk om de vrije keuze voor een facelift om cosmetische redenen te vergelijken met wel of geen ivf ondergaan. Dat laatste is zo iets dieps, fundamenteels. Das toch wel wat anders dan een facelift of borstvergroting om cosmetische redenen. Mijn schoonmoeder moest destijds overigens keurig 14 verlofdagen inleveren, die ingreep werd niet afgewenteld op ziekteverzuim.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

24-03-2009 om 20:30

Huh?

"Maar ik vind het te makkelijk om het af te doen als een keuze, alsof het een hobby is"

Huh? Sinds wanneer is een keuze net zoiets als een hobby?

Wel of geen abortus bij een ernstig gehandicapt kind, is een keuze.
De stekker eruit trekken bij een ondraaglijk lijdende patient, is een keuze.
Je wel of niet laten testen op erfelijke ziekten, is een keuze.
Onvruchtbaarheid behandelen met IVF is een keuze.

De hele gezondheidszorg zit vol met keuzes die mensen omtrent hun eigen welzijn maken. En die mensen wegen alle voors en tegens daarbij af, inclusief materiele afwegingen.

Er is vziw maar één persoon in deze draad die zulke ingrijpende keuzes associeert met hobbies, en dat ben jij. Waarom doe je dat?

Ikzelf

heb voor de punctiedagen van de IVF altijd een vakantiedag opgenomen. De echo´s deed ik voor mijn werktijd, soms tussen werktijd (voordeel als je in het ziekenhuis werkt)

Maar eigenlijk, eigenlijk vind ik dat onvruchtbaarheid eigenlijk een ziekte is, waarbij je kunt kiezen voor behandelen of niet.

Dus eigenlijk zou je, in elk geval voor de punctiedag (dat is er meestal maar 1) een ziektedag mogen krijgen.

Qua echo´s zou er wat coulance kunnen zijn, je kunt als werkneemster toch ook wat compenseren door een andere keer wat over te werken bijv.

Bij mij heeft het dus altijd vakantiedagen gekost, omdat ik niet ´lastig´ wilde zijn (ik werk ook al weinig omdat ik deels in de WAO zit) maar ik was idd wel een beetje verbaasd dat een collega ziektedagen kreeg (2 wk of zo) vanwege een ooglift.

Dan is er toch echt iets scheef (en dan bedoel ik niet alleen het ooglid )

Aanvulling

daarbij, waarom zou iemand, ongewenst kinderloos, geen verlof mogen krijgen voor behandelingen. Vrouwen met kinderen hebben per slot al zwangerschapsverlof, evt. ouderschapsverlof en daarnaast nog zorgverlof, nee ik vind dat vrouwen die ook graag zwanger willen worden zeker wel recht hebben op verlof.

Jesse_1

Jesse_1

25-03-2009 om 09:29

Recht op verlof

Maar heb je nu ook al recht op verlof bij een behandeling? Als je niet ziek bent dus?
In 'mijn' CAO heb je daar maar beperkt recht op, dus op een gegeven moment moet je die behandelingen ook als vrije uren opnemen.
Overigens vind ik de redenatie: "je zou verlof moeten krijgen om zwanger te worden, omdat je ook al recht hebt op verlof op zwangerschapsverlof etc" zo krom als ik weet niet wat.
Jesse

Jesse_1

Jesse_1

25-03-2009 om 09:30

Verduidelijking

Maar heb je nu ook al recht op verlof bij een behandeling? Als je niet ziek bent dus?
Ik bedoel dus een medische behandeling, maar als je niet zo ziek bent dat je niet zou kunnen werken, bijvoorbeeld een huidaandoening.
Jesse

liora

liora

25-03-2009 om 10:36

Bij zwangerschap

Hoi,

Als je zwanger bent heb je recht alle onderzoeken in werktijd te laten doen. Dit hoeft dus niet in je vrije tijd. In die lijn, vind ik dat vruchtbaarheidsbehandelingen daar ook onder zouden moeten vallen.

Enige mate van ongelijkheid is er altijd. Als je voor je zwangerschap onder controle bent in een ziekenhuis, ben je veel meer tijd kwijt aan 1 onderzoek dan bij een verloskundige bijvoorbeeld (langer wachten in ziekenhuis en vaak meer onderzoeken).

Liora

Vic

Vic

25-03-2009 om 11:53

Lastig

Ik ben het wel met Liora eens. Alle onderzoeken tijdens je zwangerschap mogen onder werktijd, en daar hebben sommige vrouwen er meer van dan andere. In die lijn vind ik ook wel dat dat voor vruchtbaarheidsbehandelingen ook moet gelden. Trouwens ook als je de lijn trekt met fysiotherapie, orthodontie en andere specialistenbezoekjes. Als je wilt bepalen dat bijv. schoonheidsoperaties niet onder verlof vallen, hoe ga je er dan mee om als een werknemer na een ooglidcorrectie, in twee dagen eigen tijd, last krijgt van complicaties en een maand thuis is? Jammer dan, eigen schuld dikke bult, dan geen vakantie dit jaar?
Ik ben dus voor, maar ik zie wel dat zo'n verlof kleine bedrijven in problemen kan brengen, en er toe kan leiden dat die bedrijven vrouwen in vruchtbare leeftijd minder snel zullen aannemen, of zoals vroeger weer allerlei impertinente vragen stellen in de sollicitatieprocedure.

ayla

ayla

25-03-2009 om 11:55

Ja maar

is het niet zo dat onvruchtbaarheid een medische aandoening is waar je behandeling voor kijgt? Als iets aan je hart hebt of een andere ziekte waarvoor je naar het ziekenhuis moet dan neem je daar toch ook geen vakantiedagen voor op? En bij iedere ziekte heb je als patient een keuze, behandelen of niet.

Ik heb dus ook vruchtbaarheidsbehandelingen gehad, in die periode werkte ik bij 2 verschillende werkgevers. De eerste was niet zo makkelijk, ik moest verlof opnemen of mocht praten als brugman om uberhaupt verlof te mogen nemen. Ze vonden het echt heel lastig. De volgende werknemer was makkelijker. Ik mocht alles als speciaal verlof registreren. Wat hielp was dat ik vlakbij het zh werkte en dus snel even ernaar toe kon gaan voor controles. Maar er zijn ook mensen die een uur of langer moeten rijden. En dan is enige coulantie van de werkgever wel fijn

Ellen Wouters

Ellen Wouters

25-03-2009 om 12:25

Ayla

"is het niet zo dat onvruchtbaarheid een medische aandoening is waar je behandeling voor kijgt?"

Nou, technisch gesproken kun je harrewarren of IVF een behandeling tegen onvuchtbaarheid is of een hulpmiddel om ondanks je onvruchtbaarheid toch een kind te krijgen, maar ik snap je punt.

Een verschil is wel dat je van onvruchtbaarheid niet doodgaat of gehandicapt raakt. Je kunt er heel ongelukkig van worden,maar er gebeurt verder niks met je als je er niks aan doet. Het gaat om een weliswaar diepgevoelde wens, maar er is medisch gezien geen noodzaak tot ingrijpen, in tegenstelling tot een hartkwaal.

Dat mensen heel diep, en innig, innig wensen dat ze toch een kind krijgen snap ik. Ik bedoel, ik zit niet in de situatie dus 'echt inleven kan ik het niet, maar ik snap wel dat het heel erg belangrijk is voor mensen.
Dat staat niet ter discussie.

Wat ter discussie staat, is of de werkgever het moet _betalen_. Ik noemde al eerder voorbeelden van iets wat mensen heel erg verschrikkelijk gruwelijk graag kunnen willen, maar waarvan men niet verwacht dat de werkgever daarvoor betaalt.

In dit land is gelukkig afgesproken dat mensen doorbetaald krijgen als ze ziek zijn. En ook als mensen door bijzondere omstandigheden echt niet kunnen komen op hun werk.

Maar dat kun je niet blijven uitbreiden tot alle diep, diep diep gevoelde levenswensen die dan op kosten van de werkgever uitgevoerd moeten worden.

Dat perspectief mis ik in dit voorstel. Dat IVF zwaar is snapt iedereen, maar waarom moeten alle kosten voor verzuim door IVF door de werkgever betaald worden? Hij kan er toch ook niks aan doen dat mevrouw X onvruchtbaar is? Mevrouw X is niet ziek, ze kan best werken, maar mevrouw X wil _zelf_ dat IVF-traject in. Waarom kan ze dan niet op eigen kosten verlof nemen?

Ik vind het terecht dat mensen verlof moeten kunnen krijgen voor IVF, maar dan wel onbetaald.

De bakker op de hoek zal nooit meer een vrouw tussen de 20 en de 40 aannemen als dit plan doorgaat, en hij heeft groot gelijk. Dat risico is niet meer te dragen.

Vic

Vic

25-03-2009 om 13:04

Ongelijkheid

"De bakker op de hoek zal nooit meer een vrouw tussen de 20 en de 40 aannemen als dit plan doorgaat, en hij heeft groot gelijk. Dat risico is niet meer te dragen."
Ik vermoed dat mijn werkgever (rijksoverheid) wel verlof zou toekennen om behandelingen te ondergaan. Bij ons worden mensen ook naar huis gestuurd als ze 'het even niet aan kunnen' vanwege persoonlijke problemen, ter voorkoming van langdurige uitval. Wat dat betreft is er dus al ongelijkheid tussen werknemers bij een groot bedrijf en bij kleinere ondernemingen waar een verzuimende medewerker veel grotere gevolgen heeft. Ik denk wel dat een beetje coulance van een werkgever (desnoods 50/50) tot grotere betrokkenheid en loyaliteit van de medewerkers leidt.

Hanne.

Hanne.

25-03-2009 om 14:07

Krijg je echt verlof voor een ziekenhuisbezoek?

Ayla: Als iets aan je hart hebt of een andere ziekte waarvoor je naar het ziekenhuis moet dan neem je daar toch ook geen vakantiedagen voor op?

Ehmm...krijg jij echt zomaar vrij als je naar het ziekenhuis moet? (en hoe zit het dan met huisarts en tandarts?) M'n mond valt er van open. Ik heb recht op zorgverlof en calamiteitenverlof, maar ziekenhuisverlof (of doktersverlof) bestaat bij mijn werkgever niet. Bij die van m'n partner ook niet. Als ik ziek ben (en dus niet kan komen werken) kan ik me ziek melden. Anders kan ik een vrije dag opnemen.

Vandaar ook mijn eerdere punt: of iedereen verlof voor ziekenhuis/doktersbezoek, of niemand.

Vic

Vic

25-03-2009 om 14:28

Echt waar?

Zijn er mensen die geen verlof krijgen om naar een dokter (huisarts of ziekenhuis) te gaan? Mag dat wel?

Ellen Wouters

Ellen Wouters

25-03-2009 om 14:34

Vic

" at dat betreft is er dus al ongelijkheid tussen werknemers bij een groot bedrijf en bij kleinere ondernemingen waar een verzuimende medewerker veel grotere gevolgen heeft."

Het gaat mij in dit vergelijk niet om het perspectief van de werknemers. Die kunnen kiezen of ze bij een klein bedrijf of bij een grote organisatie willen werken, met alle voordelen en nadelen van dien.

De werkgever kan niet kiezen. Die kan niet besluiten ineens een overheidsinstelling te zijn. Die kan kiezen tussen twee sollicitanten: een man of een vrouw. En die kiest dus een man.

Pelle

Nee dat geld natuurlijk niet alleen voor IVF. Eigenlijk zou het voor alle medische ingrepen moeten kunnen. Er zijn zoveel dingen al voor s'avonds geregeld. Huisartsen en verloskundigen werken ook wel s'avonds. En hoeveel winkels zijn er wel niet open s'avonds. Het is even wennen misschien maar lijkt mij wel een oplossing.
Lieuwkje.

Ivf onvruchtbaarheid als ziekte

ik vind onvruchtbaar zijn wel degelijk een kwaal. Er zijn ook best medische argumenten om het als een kwaal te duiden.

Dat je je laat behandelen aan die kwaal, is een mogelijkheid. Ik snap niet zo goed waarom dat niet zo gezien kan worden, maar mijn mening is natuurlijk ook gekleurd.

En ja, als je dan zwanger raakt, dan heb je idd ook nog die verloven die ik noemde, maar er zijn ook mensen die niet zwanger worden van de behandelingen, en die hoeven dan dat zwangerschapsverlof enzo weer niet..

Ik vraag me af hoe werkgevers uberhaupt gaan inschatten hoe het gesteld is met zijn sollicitant, leeftijd, geslacht..eh..dat gaat al rieken naar discriminatie.

Waarom zou je verlofdagen voor een medische behandelingen niet mogen vergelijken met verlofdagen rond de zwangerschap en/of het hebben van kinderen?

Gaan we straks ook verbieden om meer dan 2 kinderen te krijgen (wordt te duur voor de werkgever)??

Vergeleken met zwangerschaps/ouderschaps en zorgverloven zijn die paar dagen die dan voor IVF verlof zouden worden gegeven natuurlijk peanuts.(ik denk dat ik, per IVF behandeling, hoogstens anderhalve dag heb moeten verzuimen)

En...(zijspoortje)

Wat vinden jullie dan van mannen, die een afwijkend/slecht zaad hebben door bijv. spataderen in de bal.

Een operatie zou dit kunnen verhelpen. Moet de man zo´n operatie en het herstel dan in eigen tijd doen?

Moet een man/vrouw voor een sterilisatie ook vakantiedagen opnemen, of voor het herstel van een sterilisatie?

Nog verder op het zijspoor: mag een werkgever vakantiedagen inplannen als je door roekeloos (bijv. gevaarlijke sport, dronken in het verkeer) gedrag ziek wordt?

ishtar

ishtar

25-03-2009 om 17:06

Pelle

ik ken inderdaad ook geen huisartsen die 's avonds werken (uitgezonderd dan de huisartsenpost )maar mijn verloskundige maakte wel gewopon afspraken 's avonds. Omdat dat wel veel gevraagd was, waren er wel beperkingen aan, dus je mocht niet elke keer 's avonds. Zodat iedereen 'aan de beurt kon komen'

liora

liora

25-03-2009 om 17:18

Werkgevers

Hoi,

Erg vermoeiend werkgevers die denken dat ze door aannamelbeleid verzuim kunnen beinvloeden. Ik zou zeggen: verdiep je eens in de materie.
Mannen boven een bepaalde leeftijd zijn vaker hartpatient, ongetrouwde mannen leven korter dan getrouwde mannen en zijn ongelukkiger; getrouwde vrouwen leven dan weer korter dan ongetrouwde.

Leuk als je denkt slim te zijn en een vrouw van 25 niet aanneemt, maar een man van 25, die helaas een zwakke rug blijkt te hebben en daardaar zes weken per jaar verzuimt.

En dan nog wat: zwangerschapsverlof en zwangerschapsgerelateerd ziekteverzuim kost de werkgever geen geld. Hij ontvangt van het UWV een uitkering waarmee vervanging kan worden ingekocht.

Ik snap sowieso niet dat een kleine werkgever niet het belangrijk vindt dat mensen graag naar hun werk komen, zich begrepen voelen,etc. Dat zie je terug in de kwaliteit, daar ben ik van overtuigt. Ik zou nooit voor iemand willen werken die alles alleen maar in termen van geld beschouwt, zoals sommigen in dit draadje.

Liora

Liora

Ellen Wouters

Ellen Wouters

25-03-2009 om 20:50

Mien

"Nog verder op het zijspoor: mag een werkgever vakantiedagen inplannen als je door roekeloos (bijv. gevaarlijke sport, dronken in het verkeer) gedrag ziek wordt? "

Ja. Als iemand _herhaaldelijk_ (dus niet één keer) door roekeloos gedrag zich ziek meldt, kan de werkgever maatregelen treffen (vakantiedagen inhouden bv). Is een tijd geleden een keer het een en ander over te doen geweest, iemand die voor de derde keer in een jaar dezelfde sportblessure had.

liora

liora

25-03-2009 om 20:52

Hee ellen

Hee Ellen,

Even een educated guess: last van groot verloop in je personeel? Hoe zou dat toch komen...

Liora

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.