Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Zorgtoeslag op rekening kind

Omdat mijn 22-jarige zoon zijn financien niet zelf kan beheren, betaal ik zijn ziektekostenverzekering, maar ontvang ook maandelijks de zorgtoeslag. Nu heeft de belastingdienst bedacht dat ze voortaan de zorgtoeslag overmaken op één bij hun bekend rekeningnummer. Mijn zoon heeft meermalen aangifte gedaan en geld terug ontvangen, dus ZIJN rekeningnummer is bekend bij de belastingdienst. Het gevolg is dat de zorgtoeslag op zijn rekening wordt gestort en ik hem achter zijn broek aan moet zitten om het terug te krijgen. Zo snel mogelijk, want anders is het geld alweer weg door alle automatische incasso's die staan te wachten.

Ik vind dit een rare manier van handelen. De belastingdienst gaat blijkbaar van uit dat alle jongeren hun financien op orde hebben, en er is geen ruimte voor speciale constructies zoals in mijn geval. Zijn er meer mensen die hier moeite mee hebben?

Natuurlijk kan ik stoppen met betalen van de zorgverzekering van mijn zoon en hem zelf hiervoor verantwoordelijk stellen, maar dan wordt hij na een half jaar uit de verzekering gegooid wegens het niet op tijd betalen van zijn maandelijkse bijdrage... Gezien het belang van het hebben van een goede zorgverzekering is dit voor mij geen optie.


Helemaal niet raar

Je kind is (in elk geval volgens de wet) volwassen, het zou pas raar zijn als de belastingdienst de zorgtoeslag aan de ouders over zouden maken. Dat jij zijn zorgverzekering betaalt, daar heeft de belastingdienst geen boodschap aan.

Je schrijft dat je zoon een aantal keer belastingaangifte heeft gedaan en geld terug heeft ontvangen. Als hij dat helemaal zelf heeft gedaan zal het zelf overmaken van de zorgverzekering misschien ook wel lukken, bijvoorbeeld met door een automatische overschrijving?

skik

bibi63

bibi63

20-02-2014 om 22:54

Eens met sikik

Ondanks dat je zoon mss niet zo verstandig bezig is, of in ieder geval dat jouw idee is, is hij volwassen en heeft de overheid wat dat betreft niets met jou als ouder te maken mbt tot zaken die van of voor hem zijn. Wanneer zou dat uberhaupt eindigen dan? Alleen als hij onder curatele wordt gesteld is het een ander verhaal. In dit geval heb jij geen enkele verantwoording meer, wat niet wil zeggen dat jij hem niet zou willen helpen.
Bibi

Nausicaa

Nausicaa

21-02-2014 om 06:04 Topicstarter

Reactie

Het betalen van de premie door middel van een automatisch incasso is nou juist het probleem. Er staat bijna nooit geld op zijn rekening, dus valt er ook niets af te schrijven. Terecht merkt Skik op dat mijn zoon al 22 is, en voor de wet volwassen. Voor de wet volwassen zijn en volwassen handelen, daar kan nogal eens verschil in zitten.

Ik zou het redelijker vinden als ouders die kunnen aantonen dat zij de zorgverzekering voor hun kind betalen ook de zorgtoeslag zouden ontvangen.

amk

amk

21-02-2014 om 07:07

nauscia

dat kan geregeld worden, maar vergt wel een rechtzaak om tot bewindvoerder te worden benoemd. Dan ben jij verantwoordelijk voor de financien met de daarbij horende rechten.

Een tweede rekening openen

Waar je "zakgeld op stort, dat mag hij opsouperen, en het pasje van de eerste rekening innemen, waar al de automatische betalingen van worden gedaan.

Fiorucci

Fiorucci

21-02-2014 om 07:44

nee

Ik zou het redelijker vinden als ouders die kunnen aantonen dat zij de zorgverzekering voor hun kind betalen ook de zorgtoeslag zouden ontvangen.
Ik niet hoor, want mijn zoon (21) krijgt zorgtoeslag en legt dat bij zijn pot collegegeld, en wij betalen de zorgverzekering omdat hij door medische omstandigheden geen bijbaan heeft. Dus een regel die jouw logisch lijkt, kan voor een ander heel onhandig zijn.
Als je werkelijk volledig in control wilt zijn, dan moet je de oplossing die Jasam oppert toepassen.
Maar wat vindt zoon zelf, daar ben ik benieuwd naar.....

Nausicaa

Misschien kan je aan je zoon vragen gemachtigde te worden voor zijn rekening, met de uitdrukkelijke afspraak dat je die machtiging alleen gebruikt om de zorgtoeslag eraf te halen, en in geval van nood (als je zoon onverwacht in het ziekenhuis moet worden opgenomen is het ook handig, bijvoorbeeld).

Ik ben trouwens ook niet zo blij met dat 1 rekening-systeem: partner en ik hebben elk een eigen rekening en daarnaast een gezamenlijke rekening. De kinderopvangtoeslag komt op die laatste, de teruggave IB komt op de eigen rekeningen. Dat zou ik graag zo houden, maar ik krijg de indruk dat dat dus niet kan. Ik snap overigens niet waarom dat nieuwe systeem nodig zou zijn, maar goed...

Groeten,

Temet

amk

amk

21-02-2014 om 10:25

Temet

het toverwoord: fraude!

Amk

Ja, dat toverwoord ken ik. Het is net zo'n toverwoord als 'terrorisme': als je maar roept dat je dat aan het bestrijden bent kan je allerlei raars voor elkaar krijgen. Maar waarom het voor de fraudebestrijding per se noodzakelijk zou zijn om alles op 1 rekeningnummer te storten zie ik niet in, eerlijk gezegd. Maar goed, misschien zie ik iets over het hoofd.

Groeten,

Temet

Hortensia

Hortensia

21-02-2014 om 15:49

Het toverwoord

"Fraude" is een smeermiddel geworden om domme maatregelen en bezuinigingen door te drammen. Ik zie het zelf in de zorg en bijd e PGB's. Mensen die eigen regie kunnen houden door zelf zorg te regelen en in te kopen via het PGB krijgen te maken met bezuinigingen (ik heb gehoord dat het PGB voor iedereen met 5% is gekort in 2014!) en steeds strengere regeltjes en verplichtingen.

Katniss

Katniss

21-02-2014 om 17:05

Twee rekeningen

Ik vind de suggestie van Jasam wel een goede. Open een nieuwe rekening voor zijn zakgeld, en laat zijn inkomsten en vaste lasten via een andere rekening gaan waar hij geen pasje van heeft.
En proberen hem wat financiële wijsheid bij te brengen. Dat zou hij ook moeten als jij hem niet de hand boven het hoofd houdt.

Dalarna

Dalarna

21-02-2014 om 17:12

Tip

Als je weet wanneer er gestort wordt kun je elke maand automatisch meteen het geld naar jouw rekening laten overmaken maar twee rekeningen met zakgeld lijkt mij beter voor jouw zoon. Je zult het hem toch eens moeten gaan leren.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-02-2014 om 21:27

Fraude

Ik snap best dat de overheid fraude wil tegengaan, maar zomaar plompverloren het rekeningnummer van kind gaan gebruiken, zónder kind daarvan op de hoogte te stellen, vind ik echt niet kloppen. Hier gebeurde het deze week ook. Dochter kreeg zomaar geld op de rekening, maar heeft nooit toestemming gegeven dat de belastingdienst het op die rekening stort. Omdat ze dit jaar toevallig belasting heeft betaald (wegenbelasting), kennen ze haar rekeningnummer. Van de andere dochter is het nog op onze rekening gestort. Héél prettig, want als het op haar rekening wordt gestort, kan het gelijk naar een schuld van haar, waar ík mij niet verantwoordelijk voor hoef te voelen volgens de wet. Maar ik betaal wél haar zorgpremie en heb de toeslag hárd nodig. Dit is het zoveelste voorbeeld van dat de goeien onder de kwaaien moeten lijden.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-02-2014 om 21:58

Dalarna

Dat een kind niet echt handig is met zijn financiën, wil niet zeggen dat je het hem niet goed hebt geleerd.

Dat de belastingdienst zomaar zonder afspraken gemaakt te hebben geld op een rekeningnummer stort, vind ik niet juist. Er kan een héle goede reden zijn waarom iemand het niet op de eigen rekening gestort krijgt.

Maar Kaaskopje

Ik vind toch dat je de zaken omdraait hoor. De belastingdienst of overheid heeft namelijk helemaal geen boodschap aan het feit dat jij de zorgverzekeringspremie voor je volwassen dochter betaalt. Dat is namelijk haar eigen verantwoording. Dat jullie het regelen zoals jullie het regelen, daar kan je je (logische) redenen voor hebben, jullie zullen ook de enigen niet zijn, maar het zou toch gek zijn als een belastingmaatregel ten gunste van een volwassene overgemaakt wordt naar iemand anders.

skik

Nausicaa

Nausicaa

22-02-2014 om 00:05 Topicstarter

Reactie

@ Kaaskopje: Mijn zoon is wel op de hoogte gesteld van deze verandering via een brief van de BD die hij een week geleden heeft ontvangen, dus ik was erop voorbereid.

En als reactie op alle goede bedoelingen en ideeen van de reageerders: Het ligt allemaal niet zo makkelijk. Net als de dochter van Kaaskopje heeft ook mijn zoon al een schuld bij mij en ik pas ervoor om hem het geld te laten houden en zijn schuld te laten oplopen. Ook ik heb die 72 euro hard nodig. Hij heeft beloofd dat hij het aan mij zal overmaken zodra hij het heeft ontvangen, maar door schade en schande wijs geworden heb ik geleerd 'niet te vroeg te juichen'.

Verder niks frauduleus aan het feit dat ik de zorgtoeslag ontvang; het betalen van zijn zorgverzekering is slechts een manier om ervoor te zorgen dat hij goed verzekerd is en blijft.

Nausicaa

Nausicaa

22-02-2014 om 00:11 Topicstarter

@ Katniss en Dalarna

'En proberen hem wat financiële wijsheid bij te brengen. Dat zou hij ook moeten als jij hem niet de hand boven het hoofd houdt'

'Je zult het hem toch eens moeten gaan leren'.

Ik ben lichtelijk allergisch voor dit soort opmerkingen. Ik heb 22 jaar lang mijn uiterste best gedaan, maar er bestaan nog altijd kinderen (en volwassenen) die nooit zullen leren hoe ze met geld moeten omgaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-02-2014 om 01:28

Skik

Skik: Dat jullie het regelen zoals jullie het regelen, daar kan je je (logische) redenen voor hebben, jullie zullen ook de enigen niet zijn, maar het zou toch gek zijn als een belastingmaatregel ten gunste van een volwassene overgemaakt wordt naar iemand anders. ===

zolang die volwassen dochter het prettig vindt dat haar zorgtoeslag op mijn rekening wordt gestort omdat ik de premie ook betaal, is dat haar eigen beslissing. Ik vind dat een volwassen mens zelf mag beslissen op welke rekening de toeslag gestort wordt. Dat er fraude gepleegd wordt door anderen, is bot gezegd niet haar probleem.

Het belastingvoordeel van mijn man wordt ook op mijn rekening gestort. Hij heeft totaal geen eigen bankrekening.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-02-2014 om 01:55

Nausicaa

Mijn eerste reactie was 'hebben ze daar bericht van gestuurd?' Maar nee, dat was niet het geval. Vreemd dan toch?

Mijn dochter heeft totaal geen inkomen op dit moment, maar heeft wel rekeningen die nog betaald moeten worden. Dus zodra er toch nog pogingen gedaan worden om te incasseren, is het geld weg natuurlijk. En dat treft mij. Aangezien het inkomen van zowel mijn man als van mij deze maand met dertig procent is gekelderd, kan ik dat echt niet gebruiken. Mochten ze dus ook haar toeslag op haar rekening gaan betalen, dan worden we daar mogelijk echt door benadeeld.

amk

amk

22-02-2014 om 07:14

communicatie

daar is wel over gecommuniceerd dat stond in je brief over de toeslagen 2014 en in alle andere communicatie vanaf half november. Het stond wel wat verdekt opgesteld. Er zijn wat uitzonderingsmogelijkheden, maar die komen allemaal neer op mijn hierboven aangegeven mogelijkheid van bewindvoering.

Fiorucci

Fiorucci

22-02-2014 om 09:25

Kaaskopje ot

Dat is toch wel een gezamelijke rekening op jullie beider namen mag ik hopen? Of is je man gemachtigd? Want als jij morgen onder een bus ligt kan hij zo niet bij de rekening....

Voor eigen rekening

Ik denk dat het heel goed is dat de belastingdienst die ene rekening kiest, en dan nog wel de rekening van het volwassen kind ook.

Ik denk dat er heel veel Kaaskopjes en Nausicaas zijn die het kind de hand boven het hoofd houden via de portemonnee. Nu, nu pas eigenlijk, gaat er een belletje rinkelen. Als de toeslag niet op de rekening van mams komt maar op die van kind, dan verdwijnt het geld in het zwarte gat van (telefoon?)schulden en zit mams ineens met de last van de zorgverzekering. Dat kan niet blijven duren natuurlijk. Mams portemonnee is niet bodemloos.

Dat probleem wordt niet veroorzaakt door de belastingdienst. Het is moeder zelf die, dat betaal ik wel voor je, kind van eigen verantwoordelijkheden heeft gehouden.

Het wordt tijd om daar dan toch maar eens mee te beginnen, al is het maar omdat ook mama's in geldnood kunnen raken. Kaaskopje, Nausicaa en meelezers, beeindig de polis van je kind. Je kind moet zichzelf verzekeren. Daar komt die toeslag voor binnen, op hun eigen rekening. Als kind dat niet kan betalen, dan is dat het probleem van kind. Je kunt je kind helpen een betalingsregeling te treffen met overige schuldeisers. Maar blijven betalen helpt niet.

Dalarna

Dalarna

22-02-2014 om 10:47

Nausicaa

Je kunt je aan van alles ergeren maar ik heb ook een oplossing gegeven: automatisch overmaken dus. Verder is een tweede rekening waar je kind bij kan ook een oplossing.

Kaaskopje: hoe komt het dat je dochter geen inkomen heeft en jullie nog steeds overal voor opdraaien?

Kaaskopje en Nausica

Als de belastingdienst volwassen kinderen als onderdeel van de economische eenheid van het gezin zou beschouwen zouden massa's jongvolwassenen helemaal geen zorgtoeslag meer krijgen omdat het gezinsinkomen dan te hoog is.

Nausica, voor kinderen waarvan je vermoed dat ze nooit financieel zelfstandig en verantwoordelijk zullen worden kan je beter bewindvoering of curatele aanvragen. 'T is het één of het ander.

skik

Hoe wij het hebben gedaan.

Wij hebben een zoon van 18. Ik vind dat zijn inkomsten en afschrijvingen op en van zijn rekening moeten gaan. Zijn rekening is toegevoegd aan ons internetbankieren zodat we wel mee kunnen kijken of alles goed gaat. Hij neemt zelf op de 1e van elke maand een vast bedrag op wat hij die maand kan gebruiken. De rest laat hij staan en daar gaan de rekeningen van af en wat over blijft is voor kleding, sparen ed. Hij beheert zelf zijn pinpas, dat gaat gelukkig wel goed.

Nu hebben wij bewindvoering en mentorschap en hij woont begeleid. Het is mijn bedoeling dat we het gaan uitbreiden tzt. Op den duur moet hij het helemaal zelf kunnen, eventueel terwijl wij er naast zitten.

Misschien wil jouw zoon dit ook op deze manier? Sowieso automatisch af laten schrijven, overleggen wat vrij uitgegeven kan worden en als hij niet met een pinpas om kan gaan, deze thuis laten? En dan samen de betaalrekening in de gaten houden. Hij moet dat wel zelf willen. Hij is al 22, dan ben je zelf volledig verantwoordelijk voor je eigen financiën. Ik snap dat hem wil behoeden voor schulden, dat heb ik ook. Alleen...als hij het nu niet leert en op een dag besluit het huis uit te gaan, worden de problemen alleen maar groter als hij niet zelfstandig zijn financiën kan beheren.

kaatje43

kaatje43

22-02-2014 om 16:51

periodiek overmaken

De zorgtoeslag wordt altijd op dezelfde datum gestort, als hij dat dan automatisch door boekt naar jou op dezelfde datum. Is er toch niets aan de hand. Hoeft hij er niet meer aan te denken en heb jij je geld.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-02-2014 om 19:37

Miriam...

Je kunt een polis niet zomaar middenin het jaar beëindigen. Je bent in Nederland bij wet verplicht een basisverzekering te hebben en opzeggen kan halverwege alleen als daar een zeer goede reden voor is (emigratie, overlijden). Heb je die niet, maar zeg je toch op, dan volgt er een boete. En je moest eens weten hoeveel ouders hun kinderen binnen hun eigen polis houden. Juist tussen de 18 en... noem eens wat... 24 jaar. En juist ouders die redelijk bemiddeld zijn, of ouders waarvan de kinderen 'iets' hebben.

Ik ben met je eens dat de consequenties van niet betalen voor kind zijn, maar laat ik de zorgverzekering dan toch maar enigzins veilig stellen. Dat is een keuze en ik vind dat ieder gezin dat voor zichzelf uit mag maken. Of je nu, rijk of arm, bijdraagt aan zorgkosten, studiekosten, woonkosten, leefkosten, etc., dat gaat een ander niets aan.

amk

amk

22-02-2014 om 19:45

niet opzeggen

maar volgens mij heeft ze al haar eigen polis, heeft elke nederlander ook de minderjarigen. Alleen gaat de betaling van haar verzekering gelijktijdig met die van jullie, en dat is wel degelijk heel makkelijk te veranderen. Anders zouden mensen die gaan scheiden ook hun polis pas per 1 januari kunnen scheiden en dat is niet het geval.

Het is dus een kwestie van de betaalwijze aanpassen.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-02-2014 om 19:48

Dalarna

Ik voel me ditmaal niet geroepen om dat uit te leggen. We zijn er mee bezig in ieder geval.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-02-2014 om 20:03

Skik

Gelukkig beschouwen ze kinderen als zelfstandige wezens in dat opzicht, maar dan nog ben je als ouders, vind ik, vrij om afspraken met je kinderen te maken. Dus als mijn rekeningnummer als hét bankrekeningnummer wordt aangemeld voor wat dan ook van een kind, dan vind ik niet dat de belastingdienst opeens moet gaan bepalen dat dat niet mag. Ze hebben voor de weg van de minste administratie gekozen. Gewoon doen en niet overleggen. Ze hadden ook een brief kunnen sturen met daarop het verzoek aan te geven of Marietje of Klaasje met BSN nummer 120004000 haar geld op rekeningnummer ouders gestort wil krijgen of op rekeningnummer kind. Door te geven via de eigen DigiD... dat zou toch veilig genoeg moeten zijn, zou je zeggen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.