
T&T
23-08-2010 om 16:32
Autisme en slechte motoriek
Mijn zoon is bijna 8, en klassiek autistisch. Na wat omzwervingen hebben we hem nu op school op de goede plek, en ook thuis loopt het eigenlijk heel goed met hem. We hebben thuis geen hulp, op school een rugzakje.
Wat mij echter steeds meer op gaat vallen is dat hij een ontzettend slechte grove motoriek heeft, hij slingert met armen en benen, rent, huppelt of staat stil, gewoon lopen is erg moeilijk, zwemmen is een probleem omdat hij niet onder water durft (met zijn hoofd boven water zwemt hij overigens wel prima) en fietsen kan hij niet. De skelter heeft helaas ook zijn interresse verloren.
Het is geen stilzitter hoor! hij beweegt wel, hij rent graag rondjes, springt op de trampoline, en ook touwtje springen kan hij goed. Maar in zijn "normale" bewegingen is hij vaak zo ongecontroleerd, en hij lijkt echt bang te zijn voor de fiets. Hij heeft op yoga gezeten, dat was erg goed, maar helaas is dat groepje gestopt, tja, er zitten niet zoveel kinderen van die leeftijd op yoga... maar voor hem was het net zo goed.
Ik vraag me steeds vaker af of ik hier iets mee moet. Hij is nu nergens meer onder behandeling, en eigenlijk vind ik dat wel zo prettig, op school krijgt hij wel wat extra aandacht, en dat is fijn. Maar na school heeft hij het meestal wel gehad met allemaal dingen die moeten, en al helemaal met dingen die moeten in het gezelschap van andere kinderen ) dus ik krijg hem ook niet bepaald naar een sportclubje.
Is er iemand die dit herkent? wat zou ik ermee kunnen? wie is er nu gespecialiseerd in kinderen en beweging EN autisme?
Hij is met bepaalde dingen, zoals fietsen, zo extreem voorzichtig. Ik zou het zowiezo wel handig vinden als hij leert fietsen, maar zowel mijn man als ik hebben het allebei al vaker geprobeerd, net als zwemmen, wat we al 3 jaar lang wekelijks doen... het lijkt een gebed zonder einde....
Vragen we nu teveel van hem? zou ik het gewoon wat meer los moeten laten? ik zie zo graag dat hij, letterlijk en figuurlijk, wat beter in zijn vel komt.
Mischien heben jullie nog tips?
groetjes, Tess

toja
23-08-2010 om 16:46
Hier ook
Hier een beetje hetzelfde verhaal (klassiek autisme, rugzakje op school).
Daarnaast heeft mijn zoon een sensorische integratiestoornis en is ook nog hypermobil... Echt sterk in zijn motoriek is hij dus niet. Vorig jaar heeft hij een tijdje cesar-therapie gehad. Het was een kindercesartherapeute en ze had ervaring met kinderen met autisme. Uiteindelijk heeft ze veel aan zijn evenwicht gedaan en dat kun je merken. Hij fietst veel beter nu! Daarnaast zit hij sinds een jaar op voetbal (wel bij een g-team) en het wekelijks trainen op zaterdag is ook heel goed voor hem.
Vroeger heeft hij trouwens ook ergo en fysio gehad op een revalidatiecentrum. (Voor de s.i-stoornis).
Maar ik moet je ook eerlijk zeggen dat hij dit jaar voor het eerst ook nergens meer naar toe moet (cesar, sova)en dat is ook wel lekker. Al heeft cesar wel geholpen.

mari39
23-08-2010 om 19:02
Hier een vriendje
van zoon met een slechte grove motoriek, zij het eerder houterig, dus niet zoals jij beschrijft T&T. Maar ik weet wel dat hij naar een atletiekverenging gaat met kennis van motorisch niet al te beste kinderen. Misschien is dat iets?

Lena
23-08-2010 om 20:23
Hier
Hoi. Ik woon vlakbij groningen en daar heb je de Kinderpraktijk. Daar werken gedragstherapeuten samen met fysiotherapeuten, juist voor dit soort dingen. Misschien kun je hun site eens bekijken om de juiste zoekwoorden te vinden voor iets dergelijks elders in het land? groetjes, Lena

joke
23-08-2010 om 20:24
Cesartherapie
Zoals iemand hierboven ook al aangeeft is Kinderoefentherapie Cesar vaak heel geschikt voor kinderen met autisme. Ten eerste een uitgebreidt onderzoek (kind met autisme-vriendelijk), waarna je precies te horen krijgt (in cijfers) hoe je kind scoort, kun je na een periode zien hoe je kind vooruit gaat. Daarnaast veel aandacht voor de observatie van de kwaliteit van het bewegen.
Je weet dan in ieder geval hoe groot of klein de motorische achterstand is.
Daarnaast maatwerk, programma op het kind geschreven en wekelijks aangepast en aansluitend op de hulpvraag van kind (en dus leuk!).
Een sportvereniging kan ook, maar beoordeling door een professional lijkt mij in eerste instantie zinvol. Daarnaast zijn jouw kinderen waarschijnlijk nogal op hun rust gesteld en is een vereniging misschien nogal een belasting.

mari39
23-08-2010 om 20:29
Aanvulling
op mijn eerdere berichtje. Was een beetje kort. Mijn suggestie was gericht op het idee dat je er ook iets aan wilde doen, maar je vraagt je ook af of het wel nodig is. Begrijp ik dat goed?
Misschien kun je het gericht aanpakken, dus datgene doen waar hij last van heeft. Bijv. fietsen leren. Maar dat doe je al. Heeft hij er zelf last van, hoe zijn motoriek is?
Mijn zoon (dus niet vriendje) met ass heeft zelf si-therapie gehad. Het heeft in die zin geholpen dat hij zijn lijf beter leerde begrijpen. Hij vond het ook erg leuk. En hij zit nu op judo, dat helpt ook wel om beter in zijn vel te zitten. (maar blijft een zwak punt). Voordeel van een reguliere sportclub is dat het niet zo gericht is op zijn gerbrek, maar meer op het gewoon doen van een sport, zoals de meeste kinderen.
Vind je zoon dat wat, een sportclub?
Succes! (Ik hoop dat mijn berichtje niet te warrig is!)

Guinevere
23-08-2010 om 21:53
Pauze nemen
Volgens mij is het gewoon tijd voor een bezinnings- en rustpauze in het bewegingsprogramma van je zoon. Even de druk eraf. Bovendien hoeft dat geen stilstand te betekenen, want je kunt ook regelmatig lopend met hem naar de speeltuin en naar het bos gaan. Alle beweging is goed. Neem een frisbee mee, een voetbal, een dinges.
Voor het zwemmen: dan maar niet met zijn hoofd onder water toch? En voor het fietsen: hebben jullie al een aanhangfiets geprobeerd?

mamapdd
24-08-2010 om 11:01
Even kort
(zit op werk). Onze PDD-NOS'er zwemt een heel stuk beter sinds hij oordopjes heeft. Het geluid en gevoel van water in/bij zijn oren waren voor hem zodanig vervelend dat hij niet met zijn hoofd onder water wilde.

evy
24-08-2010 om 15:41
Club extra
Club extra is een sportclub voor kinderen met motorische problemen Er wordt gesport in kleine groepjes met een vaklkr, gymnastiek. Ze zitten door heel Nederland.
Je zoon zou het als een sport-clubje kunnen zien en niet als therapie.
Succes Evy

Kriwi
24-08-2010 om 19:02
Ook club extra
Zoonlief heeft ongeveer 2 jaar op Club Extra gezeten. Inderdaad een soort gym-clubje in kleine groepjes met kinderen met diverse "problemen" De leraar was ook gym-leraar op een school in het speciaal onderwijs en wist dus goed met de kinderen om te gaan.
Het heeft mijn zoon enorm geholpen, hij was eerst houterig en durfde/wilde vaak niet meedoen met gym, en door Club extra is hij motorisch weer helemaal op niveau gekomen. Daarna is hij op atletiek gegaan en motorisch kan hij het allemaal prima aan. (Zoonlief heeft trouwens Asperger/ADHD)

jons
24-08-2010 om 20:54
Club extra
Ik heb via google wel een club-extra gevonden, maar geen locaties bij ons in de buurt. Weet iemand of er ook zoiets is in de regio Alkmaar/Purmerend?
bedankt!
Jons

Kriwi
24-08-2010 om 21:55
Zaanstad
Hoi Jons.
Club extra gaat in jou regio via sportservice zaanstad volgens mij. (kijk even op hun website en dan bij jeugd en dan zie je vanzelf club extra staan) Mijn zoon sportte toen in Zaandam, maar het kon toen ook in Oostzaan. Geen idee of er ook iets dichter bij Purmerend of Alkmaar zit, maar je kan altijd even bellen.
Succes !!

Philou
25-08-2010 om 10:46
Onze weg en onze ervaring
Wij zijn met onze kinderen via een kinderpsycholoog naar een Sensorisch Integratie Therapeut gegaan die heel veel met kinderen met autisme of adhd werkt. Onze kinderen zitten in het spectrum maar niet aan de uiterste kanten zeg maar. In 3 sessies zijn onze kinderen geëvalueerd op sensorisch, motorisch gebied en is er een behandelingsplan gemaakt. Omdat onze zoon geen oogcontact maakte en zij diverse motorische problemen (rug, nek, bekken, wel linksom draaien maar niet rechtsom etc; heel typische dingen) zag heeft ze eerst voorzichtig gevraagd of ze onze zonen door kon sturen naar een manueel therapeut. Daar ben ik met zoon1 3x achter elkaar geweest en met zoon2 1x 2 sessies en daarna nog een keer apart. Dat heeft een klein verschil gemaakt (hij heeft ze recht gezet -zo noem ik het maar) waardoor de SIT met de therapie aan slag kon en sneller resultaat heeft geboekt (itt onze vorige SIT die ons uiteindelijk doorstuurde (ben ik die man nog altijd dankbaar voor))
Gelukkig was de manueel therapeut een prikkelloze man die heel veel met kinderen werkt en zacht en voorzichtig te werk gaat.. van huis uit een fysiotherapeut.
Dit is ons verhaal. ik was uit mij zelf nooit dit traject ingegaan maar dank zij een hele goede SIT die goed kan observeren en een goed netwerk heeft, zijn we die weg opgegaan en heeft het ons veel gebracht. Natuurlijk, het spectrum is niet weg maar de voorwaarden zijn nu zodanig dat een aantal motorische obstakels (oa heel veel flapperen met handen/armen *en* alleen maar auto's achter elkaar zetten, nooit de hoogte in bijv, evenwicht niet kunnen bewaren bij stilstaan en wel bij beweging, nog nauwelijks ongelukjes nu de spierspanning lager is en minder wisselend) opgelost zijn waardoor er ruimte is (een) verdere ontwikkeling.

T&T
26-08-2010 om 09:17
Bedankt voor de tips!
Ik heb eens gekeken naar de club extra, die zit hier in de buurt idd ook! maar ik ben er nog niet echt aan toe om erheen te gaan. Heb toch het idee dat hij daarvoor niet "slecht genoeg" is... klinkt heel stom he?! maar veel dingen kan hij wel, en eenmaal het ei van columbus ontdekt blijft hij dan bezig zoals met touwtje springen. Ook heeft hij bepaald geen hekel aan bewegen, het is ook vooral al die andere kinderen die dan om hem heen "vliegen". Dat zijn toch dingen die hij op school ook al leert, met tik en ren spelletjes en zo, maar daar wil hij dan in zijn vrije tijd niet teveel mee lastig gevallen worden. In zijn eentje op de trampoline is hij onvermoeibaar, en ook als hij gewoon schoolslag op de buik mag zwemmen (hoofd boven water!) kan hij heel lang doorgaan... alleen is dat niet genoeg voor een zwemdiploma... en zo snel ik iets anders met hem wil oefenen schiet hij weer in de stress. Maar ja, zie hem daar gaan; tien baantjes op de buik... en je vraagt je af waarom het kind op zwemles zit
)
Een sportclubje is voorlopig echt uitgesloten, en al helemaal een teamsport, dat is echt te moeilijk. Verder is het al moeilijk om hem in een groepje te laten sporten, want hij pikt de instructies van de trainer niet op. (nee, hij is niet doof, hij snapt gewoon niet dat het hem ook aangaat) pfoeh...
Zelf wil hij weer verder met de zwemles (?!) hij reageerde echt enthousiast (voor zijn doen dan) toen ik dat gisteren noemde "ja, zwemmen is leuk!" ik heb er maar niet bij gezegd dat hij ook onder water moet.
Over de cesar therapie zal ik nog eens wat meer info zoeken.
Ik probeer hem zoveel mogelijk in het "normale" te laten meedraaien, maar hij is nou eenmaal echt anders, dus heel geregeld vraagt het toch een aanpassing. De grens wanneer ik hem nou overvraag en wanneer ik hem juist moet prikkelen, en wat geaccepteerd anders is, en waar echt aan gewerkt moet worden, dat vind ik heel moeilijk.
groetjes, Tess

Pippin
26-08-2010 om 10:20
Club extra
He Tess,
Ga anders eens een keer zelf bij club extra kijken. Het is echt heel laagdrempelig hoor. Mijn nichtje heeft het ook gedaan. Mijn zus had eerst ook haar bedenkingen, was ook bang voor het 'abnormale' maar dat viel 100% mee.

Kriwi
26-08-2010 om 13:47
T&t nogmaals club extra
Je schrijft dat in een groepje sporten ook zo moeilijk voor hem is omdat hij de instructies niet oppikt e.d. Juist daarvoor is Club Extra ook goed, het is niet alleen goed voor de motoriek maar ook voor het leren luisteren naar de leraar, het op je beurt leren wachten, het smane leren spelen etc. etc. Het werkt meerdere kanten op..
Ook schrijf je dat je het idee hebt dat hij niet "slecht" genoeg is voor Club Extra. Ik begrijp precies wat je bedoelt hoor. Maar er zitten daar echt heel veel verschillende kinderen op. Bij mijn zoon in het groepje zaten toen kinderen die mototrisch echt duidelijk achterliepen, van die "dromers", een paar stuiterballen (waaronder mijn eigen kind), kinderen die te zwaar waren etc. etc. Het is echt heel laagdrempelig en je krijgt ook steeds tussentijdse evaluatie. Mijn zoon is er op een gegeven moment af gegaan omdat de leraar hem echt geen "uitdaging" meer kon geven. (Toen was hij er dus wel te "goed" voor geworden) Maar dat geven ze dus allemaal wel aan in de evaluaties.
Sorry hoor, het lijkt wel een club-extra-promotie-praatje, maar mijn zoon heeft er gewoon zoveel aan gehad.. Ik ben echt blij dat we toen daarvoor gekozen hebben. Misschien kan je een keer gaan kijken? Of een proefles meedoen?
Succes in ieder geval.
Kriwi (het Club Extra promotie meisje)