Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
fladder

fladder

21-09-2010 om 08:20

Clonidine bij aandachtsproblemen, ervaring?

Zoon (12) heeft Asperger, verder geen officiele diagnose ADHD maar wel flinke concentratieproblemen, waarvoor hij eerst Ritalin kreeg en tegenwoordig Concerta. Omdat er sprake is van epilepsie, kunnen/willen we de dosering van Concerta niet verhogen (we = specialist en ik). Het werkt wel een beetje, maar niet ideaal. Daarnaast klaagt zoon vaak over hoofdpijn en vermoeidheid, maar het is onduidelijk of de medicatie ermee te maken heeft, er spelen meer factoren zoals oververmoeidheid vanwege slechte woonsituatie.
School zou dolgraag zien dat de medicatie omhoog gaat, wij willen het risico echter niet nemen. Er is wel sprake van problemen vanwege die concentratiestoornis, dus het is niet zo dat school denkt dat pillen voor een perfect kind zorgen (met alle respect voor Zembla...) . Concerta haalt het ergste eraf, maar ideaal is het niet.
Lastig, dus...
Nou heb ik zelf sinds enkele weken clonidine wegens overgangsklachten. De eerste week klapte ik van de slaap en voelde ik me raar, maar ik ben er nu erg tevreden over en... Ik merk dat ik er ook rustiger van word in mijn hoofd (ik heb geen ADHD, daar ben ik zelfs officieel voor afgekeurd maar wel chronische stress). Niet alleen de opvliegers zijn minder, maar ook de hoofdpijn en de onrust die ik al zo lang heb. Eén keer vergat ik een dosis en het was meteen weer druk in mijn hoofd...

In de bijsluiter stond dat het voor nog veel meer dingen werd gebruikt, o.a. ADHD, en dan met name de concentratiestoornissen. Vanzelfsprekend dacht ik meteen aan mijn zoon! In november moeten we weer naar de specialist en dan wil ik overleggen of clonidine wat beters voor hem is.

Voor ik dat doe, zou ik graag ervaringen van anderen willen horen. Wie heeft er clonidine (gehad) voor (een kind met) concentratiestoornissen? Wat zijn je ervaringen? Wat zijn de bijwerkingen en bleven die of waren die er alleen de eerste week?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Clonidine

Mijn zoon heeft toen hij 4, 5 jaar was clonidine gebruikt. Wat ik me er van herinner is, dat hij er inderdaad heel moe en slaperig van werd. Dat werd wel minder na een tijdje. Wij zijn er weer mee gestopt toen me na verloop van tijd ineens opviel hoe weinig hij nog lachte. Mijn zoon is normaal gesproken een heel uitbundig kind. Ik vond dat niet acceptabel en we zijn er weer mee gestopt. Ik heb toen een tijd geexperimenteerd met voedingssuplementen. Wat bij hem een heel gunstig effect had was een combinatie van vitamine b6 en magnesium. We hebben het een jaar of drie met alleen die vitamines gered, en zijn daarna overgestapt op dipiperon en inmiddels risperdal.

Zelf heb ik ook een paar jaar clonidine gebruikt tegen extreme overgangsklachten. (Ik mag geen hormoonpreparaten gebruiken i.v.m. borstkanker) Aanvankelijk was ik er heel tevreden over. Ik had zoveel last van opvliegers dat het niet meer te hanteren was, en door de clonidine werd het allemaal weer doenlijk. Langzamerhand werden de opvliegers minder en ik kon er weer mee stoppen. Toen merkte ik pas welk effect die clonidine ook op mijn stemming had. Het was een domper, het gaf een soort sombere rust. Ik ben nu dus blij dat ik het niet meer slik, hoewel het middel me door een heel lastige periode heen heeft geholpen.

fladder

fladder

21-09-2010 om 09:45

Stemming

Bedankt voor je reactie!
Met mezelf als testcase zal ik dat van die stemming eens in de gaten gaan houden! Zoon is zelf een heel vrolijke jongen, echt "sprankelend" en ik zou het heel erg vinden als dat zou verdwijnen.
Ik heb ooit, in de tijd dat de dames en heren doktoren meenden dat er met de kinderen niks aan de hand was en dat het allemaal aan mij lag, antidepressiva gebruikt en behalve dat ik er 30 kilo van aan kwam, had ik het gevoel dat ik onder een stolp leefde. Precies wat jij noemt: een soort van sombere rust. Alles ging langs me heen. Vooral achteraf realiseerde ik me dat...! Los van het feit dat ik helemaal niet depressief was... Pfff, nee, dat wil ik niet nog eens meemaken. Ik kan me achteraf ook weinig helder herinneren uit die tijd.
Ik heb er wat de clonidine betreft niet bij stilgestaan, maar ik ga dat de komende tijd eens in de gaten houden. Op dit moment heb ik nog geen reden om me zorgen te maken, maar ik ga het nu bewuster en kritischer bekijken.
Zoon is sowieso al moe en slaperig, al is het niet duidelijk of dat een bijwerking is van de anti-epileptica of van te laat slapen.

Clonidine

Lees ook de bijsluiter zorgvuldig door! Voor kinderen is het heftig

Elisa Gemani

Elisa Gemani

21-09-2010 om 22:43

Clonidine

Clonidine schijnt echt een tweede-keus medicijn te zijn wat betreft kinderen met ADHD omdat het ten eerste veel bijwerkingen heeft en ten tweede nauwelijks een positieve invloed heeft op concentratiestoornissen. Het heeft vooral een positieve invloed op agressievere gedragsuitingen, tics etc.
Het werkt heel anders dan bijv. Concerta of Strattera.
Je moet natuurlijk heel voorzichtig zijn met medicatie, zeker in het geval van jouw zoon en tenzij er echt geen andere optie is zou ik niet zo snel Clonidrine aan een kind geven; zeker niet als het met name gaat om aandachtsproblemen. Zou jouw zoon Strattera mogen ivm zijn epilepsie? Dat zou ik persoonlijk eerst overwegen. Alhoewel het allemaal trial and error is natuurlijk...
Zie ook http://www.steunpuntadhd.nl/adhd-behandelen/behandeling-met-medicijnen

Clonidine (catapresan):
Wanneer er sprake is van de combinatie ADHD met tic’s is clonidine geïndiceerd. Clonidine stimuleert de produktie van noradrenaline. Het is vooral bekend als middel tegen hoge bloeddruk; ook wordt het wel gegeven als middel tegen migraine. Bij ADHD wordt het middel met name ingezet voor het remmen van de hyperactiviteit en impulsiviteit. Vooral bij kinderen met gedragsstoornissen en agressiviteit is het middel succesvol gebleken. Het heeft minder effect op de concentratiestoornissen. Als bijwerkingen treden sufheid en lage bloeddruk op. Bovendien kan het depressieve klachten verergeren. Clonidine helpt in 50 tot 60% van de ADHD-kinderen.

Clonidine (Dixarit of Catapresan):
Op grond van een aantal onderzoeken en klinische ervaring bestaat de indruk dat Clonidine waardevol kan zijn bij de behandeling van kinderen met ADHD. Dit zou met name het geval zijn bij een subgroep van kinderen gekenmerkt door hyperactiviteit, impulsiviteit, uitdagend gedrag en labiliteit. Er treedt vooral een gunstige werking op ten aanzien van de stemming en het activiteitenniveau. Ook de coöperativiteit en de frustratietolerantie zouden verbeteren. Op de aandachtsproblemen heeft het middel minder of geen werking. Wel zou Clonidine eventuele gedragsproblemen gunstig beïnvloeden bij kinderen die niet goed reageren op stimulantia. Bij begeleidende depressies wordt het middel ontraden. Mogelijk is er enig anxiolytisch effect. Het klinisch effect is doorgaans pas na een maand te verwachten. Het maximale effect kan pas na enige maanden optreden. Indien men het middel staakt, dient men het geleidelijk af te bouwen. Het middel wordt ook gebruikt tegen migraine en tegen hoge bloeddruk.
Contra-indicatie: Sinusbradycardie en eventueel nierinsufficiëntie.
Bijwerkingen: Sedatie en depressie komen het meest voor. Verder worden hoofdpijn, obstipatie en doorslaapstoornissen als bijwerking gemeld. Minder vaak tot zelden: droge mond, moeheid, misselijkheid, ejaculatiestoornissen, anorgasmie. Het middel wordt bij volwassenen wel als antihypertensivum en antimigraine middel gebruikt maar niet tegen ADHD.
Kooij e.a. (1999) beschrijven een kleine open studie met clonidine gedaan bij 34 volwassenen met ADHD in het PC Joris. 47% reageerde (aanvankelijk) goed, maar door bijwerkingen of later optredende tolerantie staakten bijna alle patiënten de medicatie. Belangrijke bijwerkingen waren sedatie, orthostatische hypotensie en droge mond.

koentje

koentje

22-09-2010 om 12:17

Ja wij

hebben een zoon van 12 met adhd/pdd: hij heeft toen hij heel klein was, 5 of zo een poosje clonidine gehad om te slapen!
0.025mg. kreeg hij toen. Hij had toen net ritaling overdag. Ik begrijp niet waarom hij toen geen melatonine kreeg, meeteen, maar dat weet ik dus niet.

fladder

fladder

22-09-2010 om 17:07

Reactie

Tics en zo heeft hij absoluut niet. Hoewel... Hij ouweh**** 24/7 de blaren aan je kop op een manier die niet leuk meer is. Wat een uiting is van dat hypere van hem. Ook daarvoor gebruikt hij Concerta, hij wordt er wat kalmer van.

De bijsluiter heb ik gelezen (tenslotte heb ik ze zelf, vanwege die opvliegers).

Ik ga het toch eens overleggen.

Fladder

Hier een zoon die zowel op ritalin als op concerta erg heftige reageerde qua bijwerkingen. Hij slikt nu ruim een jaar Medikinet CR, eerst 20 mg maar nu 30 mg. En bij hem werkt dit erg goed en de bijwerkingen zijn er eigenlijk niet. Misschien ook nog een optie om te overwegen.

Groetjes, Pinkelot

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.