Weer thuis leven, werken, leren en studeren: quarantaine tips

Door het coronavirus heeft ons huis niet meer alleen de functie van thuis. Met een lockdown of een positief geteste collega/leerkracht/klasgenoot zit je zo weer in quarantaine... En dan is het de plek waar we werken, waar de kinderen leren en waar tegelijkertijd het leven gewoon doorgaat. Hoe zorg je ervoor dat dit zo soepel mogelijk verloopt? We geven je 5 tips om thuis te zijn met je hele bende, zonder ruzie, en ook nog wat gedaan te krijgen.

Vergeet niet dat je naast ouder ook mens bent. En je kinderen ook.

Niemand is gemaakt voor een lockdown. Ook niet met de mensen die alles voor je betekenen. Vergeet dus niet dat irritaties normaal zijn. En dat het vooral de kleine dingen zijn, waar je je aan ergert. Je kind die veel te veel geluid maakt met eten of speelgoed, terwijl jij in een meeting zit. Je lief die de vaatwasser weer niet heeft uitgeruimd, etc. Hinderlijk. En dat is oké. Bedenk ook dat niemand in jouw hoofd kan kijken, dus dat je dit zelf moet delen. Als je dit doet vóór de bom barst, dan voorkom je slaande ruzies over iets idioots als een vaatwasblokje...

Tijd en plaats

Deze ken je waarschijnlijk nog wel van eerdere lockdowns. Je gunt iedereen zijn eigen kantoor/studeerkamer, maar dat kan niet altijd. Kijk of je iedereen een eigen plekje kan geven: aan de keukentafel, op een kamer, op zolder. Zorg ook (weer) voor afspraken over de prikkels in huis: lawaai, spullen en alles wat jullie verder afleidt. Maak dit ook voor kinderen begrijpelijk: iedereen werkt/speelt zelf tot de klok van de oven op 10:00 staat. Of bedenk samen hoe jullie het de vorige lockdowns fijn vonden. Kost je even tijd, maar daarna krijg je er focus-uurtjes voor terug…

Zorg voor de juiste spullen: om te werken, leren, printen, etc.

Wat heb je nodig om fijn thuis te kunnen werken? Welke boeken heeft je kind van school nodig? Op welke stoel krijg je zo min mogelijk last van je rug? Welke werkbladen moet/kun je zelf nog printen voor school? De kans is groot dat je op de meeste vragen al antwoord hebt gegeven tijdens de eerdere lockdowns, maar haal het toch weer even naar boven. In lockdowntijden kan het met allerlei werkbladen, kleurplaten en andere bezigheidstherapie harder gaan met je printerinkt dan normaal. Gelukkig kun je ook die goedkoop en snel online bestellen.

Haal buiten naar binnen

Daar zit je weer. Met zijn allen. In quarantaine of mini-lockdown. Hele dagen binnen gaat al snel vervelen dus zorg ervoor dat je voldoende beweegt. Een paar keer extra traplopen op een dag of een lange wandeling buiten. Maar je kunt het ook goed aanpakken en lekker thuis gaan sporten tijdens jullie quarantaine. 

Natuurlijk ben je gek op je gezin, maar andere gezichten zien is ook wel eens fijn. Dus nog een tip: videobel er weer op los, zorg voor leuke foto’s van mensen die je lief zijn en wellicht is een raambezoekje mogelijk? Voor leuke foto’s kun je het archief van je telefoon induiken: grote kans dat je daar meer dan genoeg materiaal vindt van vroegere tijden. En printen? Dat kan gewoon thuis. Tip: als je kiest voor huismerk cartridges, die je ook nog eens na kunt vullen, is een foto printen goedkoper en sneller dan bestellen!

Nu. Even. Niet.

Ja, we hebben meer tijd met elkaar. Maar… tijd met elkaar krijgt een hele andere lading als je 24/7 bij elkaar bent. Iedereen heeft even tijd voor zichzelf nodig. Alleen spelen, alleen een stukje lopen, alleen op je telefoon een spelletje doen, alleen lezen: even tijd om ‘afstand’ te nemen van elkaar. Dit is belangrijk voor jou, voor je kids en voor je partner. Zodat tijd met elkaar weer quality time is, in plaats van noodzakelijk kwaad.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met goedkoopprinten.nl. Daar regel je snel en makkelijk nieuwe inkt voor diverse merken inktcartridges - origineel, huismerk en navulbaar.

Lees ook: