Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

5x leuke dingen om te doen in de lente met je peuter

In Nederland ziet het landschap er elk seizoen weer anders uit. Voor jouw peuter is het verstrijken van de tijd nog een heel ongrijpbaar iets. Wat is nu eigenlijk een week? Hoe werkt dat precies met de seizoenen? En waarom duurt het zo lang tot hun volgende verjaardag? Om de weken en maanden tastbaarder te maken voor jouw zoon of dochter is het leuk om stil te staan bij de seizoenen en jaarfeesten. Bovendien is het een heerlijke manier om de veranderende natuur te beleven met de kinderen. Wat is leuk om te doen met je peuter in het voorjaar als het zonnetje schijnt? Wij tippen in dit artikel 5 leuke lente activiteiten voor peuters.

(Moes)tuinieren

Als jij je wel eens afvraagt wat leuk is om te doen met je peuter, is dit het antwoord. Kinderen vinden het prachtig om met hun vingers in de aarde te wroeten, bloemetjes te ruiken en zo spelenderwijs de natuur te ontdekken. Samen een (moes)tuin beginnen is dan ook een fantastische manier om de lente in te luiden. En hiervoor hoef je echt geen grote tuin te hebben. Een kleine voortuin of een balkon is al genoeg om te tuinieren in potten en bakken. Je kunt jouw peuter prima de zaadjes laten zaaien en de plantjes water laten geven. Er is niets leuker dan samen vol spanning wachten op het opkomen van de plantjes.

Een kabouterpad lopen

De lente is natuurlijk ook het seizoen dat we graag weer naar buiten gaan en dat is voor een peuter al een hele leuke activiteit. Met het zonnetje op ons gezicht is het heerlijk wandelen en ontdekken in de natuur. Om een wandeling in het bos extra leuk te maken voor jouw peuter, is een kabouterpad een aanrader. Door het hele land vind je kabouterpaden in natuurgebieden. Met een knapzak over de schouder, een speurtocht in de hand en stevige laarsjes gaat jouw peuter op zoek naar alle kabouters die verstopt zijn in het bos. De wandelingen zijn goed te doen voor peuters en kleuters en jullie zijn even lekker buiten met het gezin.

Lenteknutselen

Knutselen is leuk om te doen met je peuter, en dat kan echt al op deze leeftijd. Er zijn ontzettend veel leuke knutsels die je speciaal in het thema van de lente kunt doen. Van vogelhuisjes knippen en plakken tot hyacinten van wc-rolletjes: al knutselend ontdekt jouw peuter meer over de lente. Pinterest is hiervoor een bron van inspiratie, maar laat jouw zoon of dochter ook vooral zelf experimenteren met kleuren en materialen.

Bloemen plukken

In de lente is er ineens weer zoveel kleur in de stad en in de natuur. De narcissen, tulpen, krokussen, paardenbloemen en hyacinten kleuren de tuinen en bermen en er is zoveel te ontdekken. Jouw kind vindt het vast ook fantastisch om deze bloemen van dichtbij te bewonderen. Wandel samen eens door de stad of door de natuur en pluk een bosje van jullie favoriete wilde lentebloemen. Deze kunnen jullie thuis in een vaasje zetten, maar je kunt er natuurlijk ook een prachtige bloemenkroon van rijgen, een tekening mee versieren of de manen van een leeuw van maken. Laat jullie fantasie vooral de vrije loop.

Lentespeurtocht

Wil je jouw peuter meer leren over het seizoen lente? Dan kun je een leuke lentespeurtocht of lentebingo plannen. Samen gaan jullie de natuur in om op zoek te gaan naar bloemen, bladeren, insecten, dierensporen en vogelnestjes. Tijdens de wandeling zijn jullie even lekker buiten en ontdekken jullie alles over wat groeit en bloeit in de lente.