5 klusjes waarbij jouw peuter kan helpen in en rondom het huis

Werken, een huishouden runnen én kinderen opvoeden is erg veel werk. Veel mama’s en papa’s zijn regelmatig overweldigd en komen tijd en handen tekort. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. Kinderen zijn veel vaardiger en zelfstandiger dan we vaak denken en kunnen uitstekend hun steentje bijdragen in het gezin. Zelfs jouw peuter kan helpen bij de dagelijks klusjes en vaak vinden kinderen dit nog leuk ook! Met deze 5 klusjes in en rond het huis kan jouw peuter prima helpen. Zo werk je aan de zelfstandigheid van jouw peuter én leer je hem of haar al waardevolle vaardigheden voor later.

Opruimen

Het opruimen van speelgoed en rommel is voor ouders een continue klus. Hoe jonger je jouw kinderen aanleert om eigen spullen op te ruimen, hoe makkelijker het opruimen in huis wordt. Door jouw peuter al snel aan te leren dat het opruimen van speelgoed erbij hoort, leer je hem of haar een heel goede gewoonte aan. Begin eenvoudig en leg spelenderwijs uit waar alles hoort te staan. Door het speelgoed een vaste plek in de kast te geven, wordt het opruimen een stuk makkelijker voor jouw kind.

Helpen in de tuin

Klusjes in de tuin zijn vaak favoriet bij kinderen. Het is heerlijk om met de vingers in de aarde te wroeten met het zonnetje op je bol. Peuter kunnen in de tuin prima helpen bij de planten water geven en het wieden van onkruid. Want al houd je bij het aanleggen van een tuin nog zoveel rekening met de beplanting, onkruid is haast onvermijdelijk en water geven is (bijna) altijd goed. Er is dus altijd wel iets te doen voor jouw peuter. Zelfs in de herfst en winter kunnen jouw kinderen helpen in de tuin bij het rapen van bladeren, het poetsen van de overkapping en het snoeien van de bomen. Het is bovendien ontzettend leerzaam voor jouw peuter want hij of zij leert van alles over wat er groeit en bloeit in de tuin.

Was opvouwen

Aan de was lijkt nooit een eind te komen en alle hulp is hierbij meer dan welkom. Laat jouw peuter dan ook zeker helpen bij de was door de was op te vouwen of in te ruimen. De kleding en de handdoeken worden misschien niet perfect opgevouwen, maar het klusjes wordt wel geklaard. En het is nog gezellig ook!

Tafel dekken

Wist je dat kinderen heel veel leren door grote mensen na te doen? Daarom spelen ze ook zo graag winkeltje of vadertje en moedertje. De meest eenvoudige taakjes in huis zijn voor peuters ontzettend spannend en leerzaam. Aarzel dus ook niet om jouw zoon of dochter mee te laten helpen bij het dekken en het afruimen van de tafel. Het is een belangrijk klusje waar jouw peuter ontzettend trots op zal zijn.

Stoffen

Geef jouw zoon of dochter en stoffer of een poetsdoek en hij of zij gaat direct aan de slag in huis. Jouw peuter heeft jullie dit tenslotte al zó vaak zien doen en vindt het ontzettend leuk om te helpen bij het stoffen. Of geef een natte doek en laat jouw peuter de deuren en keukenkastjes poetsen. Vooral als jouw peuter veel aandacht vraagt en heel graag meehelpt met alles wat je doet, is samen stoffen en poetsen ideaal. Natuurlijk zul je af en toe wat aanwijzingen moeten geven en zal niet alles brandschoon worden, maar oefening baart kunst.

Lees ook: