Tips als je op zoek gaat naar duurzame en betaalbare kinderkleding

Duurzame kinderkleding neemt toe in populariteit en dat is een goede ontwikkeling. Duurzaam geproduceerde kleding is niet alleen beter voor de aarde, het zorgt er ook voor dat de kleding langer gedragen kan worden door de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen. Maar doordat de vraag naar duurzame kleding toeneemt, wordt het steeds ingewikkelder om in te schatten welk merk nu écht duurzaam produceert. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan de term ‘duurzaamheid’. Daarom geven wij je tips als je op zoek gaat naar duurzame kinderkleding.

Wanneer is kleding duurzaam?

Aangezien ‘duurzame kinderkleding’ een breed begrip is, wordt de term regelmatig toegevoegd aan labels of omschrijvingen. Maar helaas vaak onterecht. Hoe kun je dat herkennen? Wij geven je graag tips. Let hierop als je duurzame kinderkleding gaat kopen:

  • Check het label in het kledingstuk. Staan daar synthetische materialen tussen? Dan is het zelden duurzaam geproduceerd, een uitzondering daarop is bijvoorbeeld gerecycled polyester omdat hier geen nieuwe grondstoffen voor worden gebruikt. Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht welke materialen duurzaam zijn.
  • Waar komt het product vandaan? Kleding geproduceerd in Nederland of Europese landen is vaak duurzamer.
  • Bekijk hoe het merk scoort op het gebied van duurzaamheid. Op websites zoals Good On You kun je eenvoudig het merk invoeren en bekijken hoeveel waarde zij hechten aan het aspect duurzaamheid bij het produceren van de kleding.
  • Ook keurmerken kunnen veel zeggen over de duurzaamheid. Zie je een keurmerk staan in het label? Google het om zeker te weten dat het een officieel duurzaamheidskeurmerk is.

Kiezen voor duurzame kinderkleding hoeft niet duur te zijn

Het woord ‘duurzaam’ klinkt al snel alsof je er flink voor mag gaan sparen. En laten we realistisch zijn, duurzame kinderkleding kost nu eenmaal meer dan kinderkleding van fast fashion bedrijven. Maar is dat uiteindelijk écht goedkoper? Hoe vaak heb jij kleding gekocht waar na twee wasbeurten al gaatjes in zaten of waarvan de naden loslieten? Weggegooid geld. Dus je gaat op zoek naar tips voor duurzame en betaalbare kinderkleding.

Er zit veel prijsverschil in duurzame kledingmerken maar gelukkig zie je tegenwoordig steeds meer geweldige kinderkledingmerken die duurzaamheid én een goede prijs belangrijk vinden. Een kinderkledingmerk zoals The New Chapter is daar een goed voorbeeld van. Focus op duurzaamheid en betaalbaar kunnen blijven, dat voelt goed voor de wereld én je portemonnee. Wat dit merk nog eens extra duurzaam maakt, is dat een groot deel van de collectie unisex is, in prints en kleuren. En dan bedoelen we niet dat alle kleding neutraal beige is, je kind valt zeker op met de felgekleurde prints op broeken en truien.

Zo kies jij vaker voor duurzame kleding

Als je gaat shoppen voor nieuwe kinderkleding, is kiezen voor duurzame items slechts één manier om je steentje bij te dragen aan een beter milieu. Je kunt ook op andere manieren duurzaam met kleding omgaan:

  • Koop vaker kleding tweedehands, via apps als Marktplaats en Vinted
  • Dit lijkt een open deur, maar het is wel de meest succesvolle tip: koop alleen wat je nodig hebt. Bepaal per seizoen wat jij en je kinderen nog kunnen dragen en wat je nieuw nodig hebt. Ga daar gericht naar op zoek.
  • Ga eens naar kledingruilbeurzen. Waarschijnlijk ligt er genoeg kleding in de kast van je kind die hij of zij niet meer aan wil trekken of te klein is. Op een kledingruilbeurs kun je samen nieuwe items uitzoeken en de kleding van je kind een nieuw leven geven.

Maak zelf duurzame kinderkleding

Wat is er nou duurzamer dan zelf kleding maken? Misschien ben je wel handig met een bolletje wol en breinaalden, maar er zijn ook zeker nog andere mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan.

  • Repareer kapotte kleding. Lukt dit niet zelf? Klop dan eens aan bij een lokale kleermaker
  • Gebruik de kapotte kleding voor iets anders. Maak van een oud shirt een sjaal voor meneer Beer of tover dat vest met vlekken om tot deken voor de pop. Maar wellicht heb je zelf nog veel betere ideeën om oude kleding een nieuw leven te geven.
  • Is het altijd al jouw droom geweest om zelf een duurzame kledinglijn te ontwerpen? Neem dan eens een kijkje op de Instagram pagina van The New Chapter. Elk jaar lanceren ze 4 collecties in samenwerking met moeders die zich hiervoor hebben opgegeven (en hier nog geen ervaring mee hadden!).

Heb je toch nog kleding over? Gooi overige kledingstukken niet weg maar breng het naar een textielbak in de buurt. Wist je dat je hier ook handdoeken, petten, riemen, sjaals en zelfs gordijnen in kunt leveren? Ook kapotte stoffen kunnen hier ingeleverd worden en op die manier gerecycled worden. Zo draag jij je steentje bij.