Laatste kans! Doe mee met een van de gratis expert webinars over opvoeding

Tips om de peuterkamer in te richten

Tijdens je zwangerschap ben je waarschijnlijk druk met het inrichten van de babykamer. Misschien wil je alle meubels en muren in dezelfde kleur of heb je een bepaalde stijl die je mooi vond. Maar zodra je kind naar een peuterbed gaat, zal je merken dat de kamer ook een nieuwe indeling nodig heeft. Wij geven tips!

Meubels voor de peuterkamer

De ledikant kan er waarschijnlijk uit en misschien ook de schommelstoel waar je altijd met je baby in zat. Waar kun je aan denken bij meubels voor de peuterkamer?

Peuterbed. Je hebt tegenwoordig best wat opties als het gaat om peuterbedden. Google eens op bedhuisje en je krijgt prachtige bedden waar je uit kunt kiezen. Heb je een peuter in huis die nog maar moeilijk zelf in slaap komt of vaak wakker wordt in de nacht? Dan kun je misschien beter voor een eenpersoonsbed gaan. Daar kun je dan zelf wat comfortabeler naast liggen als het nodig is. Best fijn.

Handig bureau. Peuters krijgen een leeftijd dat ze steeds meer plezier halen uit kleuren, verven en knutselen. Een eigen bureau nodigt uit om lekker aan te gaan zitten met wat papier en stiften (let op: zorg dat je uitwasbare stiften koopt, wel zo fijn voor vlekken in kleding én muren).

Andere kasten. Waarschijnlijk had je al een kledingkast of commode voor je baby maar het zou kunnen dat die niet meer voldoet. En naast een kledingkast, is een klein kastje onder of naast het bureau ook handig voor spulletjes of boeken. Leuke planken aan de muur kunnen ook handig zijn om de favoriete boeken op neer te zetten.

Een nieuwe vloer. De vloer?! Horen we je denken. Ja, dit is een goed moment om te kijken naar de vloer in de peuterkamer. Ligt er nu bijvoorbeeld vloerbedekking in of een vloer die erg kwetsbaar is? Dan kun je overwegen om er een meer onderhoudsarme en sterke vloer in te leggen, bijvoorbeeld door goedkoop een PVC-vloer te kopen. Leg er een wasbaar kleed overheen voor meer sfeer en een zachte ondergrond.

Inrichting van de peuterkamer

Opbergruimte, zoals manden. De slaapkamer zal steeds vaker gebruikt gaan worden als speelkamer, maar het is wel fijn als al het speelgoed weer opgeruimd en uit zicht is. Het is aangetoond dat peuters daar beter van slapen. Doe het opruimen aan het eind van de dag of maak het onderdeel van het bedritueel. Zorg bijvoorbeeld voor leuke manden voor het speelgoed en een mooie kist voor knuffels of verkleedkleren etc.

Maak een speelhoek. Dit hangt er natuurlijk ook vanaf hoe groot de ruimte is. Denk aan een leuke tipi tent, een speelkeukentje, een poppenhuis, een garage, etc. Kleed het aan en zorg dat er voldoende ruimte omheen is voor het vrije spel.

Verlichting. Een sfeervol lampionnensnoer rondom de tipi of het bed of een zacht bedlampje. Peuters vinden soms het donker ineens spannend en dan is het fijn als je een nachtlampje hebt.

Vergeet veiligheid niet

Naast dat je een fijne plek wilt creëren voor je kind, is het allerbelangrijkste dat de peuterkamer ook veilig is. We geven je een rijtje met punten die echt onmisbaar zijn.

  • Zorg voor stopcontactbeveiliging in alle stopcontacten.
  • Zorg dat je kind niet zelf het raam kan openen.
  • Heb je rolgordijnen of andere gordijnen met loshangende touwtjes? Rol ze hoog op zodat je kind er niet bij kan.
  • Planten kunnen leuke aankleding zijn maar sommige planten kunnen giftig zijn. Let daar goed op.
  • Leg geen gevaarlijke voorwerpen in de peuterkamer, zoals scharen (mag alleen beneden) of andere scherpe spelletjes, zoals hamertje tik.
Lees ook: