Heerlijke herfstknutsels maken met peuters

De herfst is een fantastisch seizoen om met het gezin de natuur in te trekken. Boek een gezellig uitje in de herfstvakantie of breng een bezoek aan het bos in het weekend. De vallende blaadjes, de eikels en dennenappels en de vele paddenstoelen maken van het bos of het park een magische omgeving. En wat is er nu leuker dan lekker in de plassen stampen en een tas vol met takken, dennenappels, eikels en kastanjes verzamelen? Met al die schatten kun je samen met je kinderen de meest prachtige herfstknutsels maken.

Creatief met kinderen

Lekker knutselen met de kinderen is ontzettend leuk én belangrijk. Door samen te knippen en plakken brengen jullie quality-time samen door. Je zoon of dochter zal later veel waarde hechten aan deze momenten. Maar knutselen is ook heel goed voor de ontwikkeling. Door knippen, plakken, vouwen, breien en fröbelen worden de motorische vaardigheden ontwikkeld en wordt de ruimtelijke oriëntatie vergroot. Bovendien stimuleert het knutselen het concentratievermogen en de creativiteit van de kinderen. Daar hebben ze later zeker profijt van!

Materialen verzamelen

In de herfst ligt de natuur vol met mogelijke knutselmaterialen. Bladeren, eikels, dennenappels, kastanjes en takken: het zijn allemaal materialen waar je de leukste knutselwerkjes van kunt maken. Trek die laarzen maar aan, neem een grote tas mee en trek het bos of het park in.

In deze tijd van het jaar ligt de grond natuurlijk bezaaid met allerlei prachtig gekleurde herfstbladeren. Laat jouw kind de mooiste bladeren hier uitzoeken. Hoe meer kleuren en variatie, hoe beter. Pak eikels, dennenappels en kastanjes van de grond, maar vergeet niet om ook wat over te laten voor de dieren in het bos. Ook zij zijn druk in de weer met deze materialen, maar dan om te voorzien in hun maaltje.

De leukste herfstknutsels met herfstbladeren

Met herfstbladeren maak je de leukste kunstwerken. Met de eigen fantasie wordt een simpel blaadje een konijn, een leeuw, een kasteel of de haren van een zelfgetekend poppetje. Op i Creative Ideas vind je een mooi voorbeeld van de mogelijkheden met herfstbladeren.

Wist je dat je van herfstbladeren ook een prachtige, herfstige kroon kunt maken? Met een simpele kartonnen band en lijm kan jouw peuter zelf aan de slag met sorteren en plakken. Zo kan hij of zij een prachtige kroon maken waar jullie nog lang plezier van hebben.

Herfstbladeren zijn ook ideaal om mee te stempelen! Met wat verf en een mooie selectie bladeren in verschillende vormen en groottes kunnen jullie een prachtig kunstwerk maken. Even laten drogen en jullie herfstdecoratie is af!

De leukste herfstknutsels met eikels en kastanjes

Vanaf het eind van de zomer en in het begin van de herfst vind je overal in de stad en in het bos eikels en kastanjes. Deze nootjes zijn niet alleen voedzaam voor dieren, maar ook heel leuk om mee te knutselen. Van eikeltjes en kastanjes kun je mooie figuurtjes maken, maar je kunt er nog veel meer leuks mee doen.

Van de eikels die jullie hebben gevonden in het bos kun je een prachtige ketting of slinger maken. Laat jouw peuter de eikeltjes in vrolijke kleuren schilderen en jij kunt ze tot een ketting of slinger rijgen. Het is een goedkope herfstversiering voor in huis en jouw peuter vindt het prachtig om er keer op keer weer naar te kijken.

Van een kastanje, satéstokjes en wol maak je een prachtige wandhanger voor in huis. Steek de satéstokjes rondom in de kastanje en laat jouw peuter met wol rondom de stokjes rijgen. Het is een motorisch uitdagend taakje met een prachtig resultaat.

Natuurlijk kunnen jullie de eikels en kastanjes ook gebruiken voor een thematafel thuis of op school. Op een herfsttafel verzamelen jullie allemaal materialen, boeken en bezienswaardigheden die met de herfst te maken hebben. Zo wordt het nieuwe seizoen heel tastbaar en leerzaam voor jouw zoon of dochter.

De leukste herfstknutsels met dennenappels

Dennenappels spreken altijd enorm tot de verbeelding. Kinderen zijn gek op het verzamelen van dennenappels en met deze ideeën kunnen jullie ze eindelijk ook echt gaan gebruiken om het huis te versieren.

Met enkele dennenappels, verf en wiebeloogjes maken jullie samen een hele dierentuin aan dieren van deze herfstvondsten. Uiltjes, varkens, kalkoenen, bijtjes, eekhoorns: je kunt het allemaal maken. Natuurlijk krijgen deze kleine kunstwerkjes een prominente plek in huis tijdens de herfstdagen.

Van dennenappels kun je natuurlijk ook smakelijke vogelsnacks maken. Smeer pindakaas op de dennenappels en versier ze met zaadjes en nootjes. Zo komen de vogels in jullie tuin zeker de koude winter door. Het is voedzaam en veel beter voor het milieu dan die plastic netjes.

Lees ook: