Tot welke leeftijd moet je de tanden van jouw kind blijven poetsen?

Vanaf de eerste tandjes van jouw kind is het belangrijk om van het tandenpoetsen een goede gewoonte te maken. In het begin stelt het nog niet zoveel voor: het poetsen van dat ene schattige tandje is gewoon een gezellig ritueel. Maar belangrijk is het wel. Je leert jouw kind tenslotte al van jongs af aan dat tandenpoetsen erbij hoort. En het is nog een gezellig momentje samen ook. Vanaf welke leeftijd laat je het tandenpoetsen aan de kinderen zelf over? En tot welke leeftijd help je bij het poetsen?

Het poetsadvies voor kinderen

Voor schone tanden en gezond tandvlees is het voor volwassen en kinderen belangrijk om minstens 2 minuten per dag te poetsen, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Deze 2 minuten zijn nodig om alle tanden en kiezen goed schoon te krijgen. Zelfs kinderen met melktandjes en nog weinig kiezen leer je dit het liefst al vroeg aan. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan.

Maak van het tandenpoetsen een vast ritueel. Zo weet jouw kind precies wanneer het tijd is om de tanden te poetsen en hoe dit in zijn werk gaat. Plan het poetsmoment direct na het ontbijt en vlak voor het slapen in en zorg dat alles binnen bereik staat. Zo maak je het tandenpoetsen makkelijk en leer je jouw zoon of dochter een goede gewoonte aan.

Helpen met poetsen

Tandenpoetsen bij kinderen is nog best lastig, vooral als je hier maar weinig ervaring mee hebt. Het is dan ook belangrijk dat papa of mama hierbij helpt. Zelfs als jouw zoon of dochter het al heel graag zelf wil doen, is het goed om toch nog even te helpen en na te poetsen. Leg spelenderwijs uit hoe tandenpoetsen werkt en herhaal dit elke keer. Je kunt hier een timer, app of leuk liedje voor gebruiken. Zo help je jouw kind om alle stappen goed te onthouden en kan hij of zij het poetsen steeds beter zelf doen.

Napoetsen

Zelfs als jouw zoon of dochter al goed en zelfstandig kan poetsen is het toch belangrijk om het gebit nog minstens één keer per dag na te poetsen. Vaak zijn de kiezen en tanden toch nog niet helemaal goed schoon en nu ze hun melktanden verliezen en hun kiezen krijgen, wordt de basis voor het volwassen gebit gelegd. Het napoetsen kun je tot ongeveer 10 jaar oud nog dagelijks doen. Rond deze leeftijd krijgen ze namelijk de techniek onder de knie en hebben ze de motoriek om zelfstandig hun tanden en kiezen goed te poetsen.