Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Duidelijkheid en structuur voor een zorgeloze vakantie met kinderen

De zomervakantie is een tijd waar de kinderen het hele jaar reikhalzend naar uitkijken. Eindelijk een paar weken vrij en genieten van het zonnetje, van leuke activiteiten én natuurlijk van elkaar. Toch brengt de zomervakantie vaak ook wat stress teweeg, vooral bij ouders. Er moet natuurlijk veel geregeld worden, de kinderen zijn de hele dag thuis en kunnen zich gaan vervelen, broertjes en zusjes maken ruzie met elkaar en de structuur die jullie normaal in huis hebben is veranderd Om een zorgeloze vakantie voor zowel jullie als ouders en jullie kinderen te garanderen is duidelijkheid en structuur onmisbaar. Maar hoe zorg je hiervoor tijdens de vakantie?

Realistische verwachtingen

De verwachtingen voor de zomervakantie zijn vaak hooggespannen. Het is tenslotte de grote vakantie waar iedereen zich enorm op verheugd. We hopen op heerlijk weer, leuke activiteiten, quality time met het gezin en rust en ontspanning. Deze hoge verwachtingen kunnen echter ook averechts werken en juist stress geven wanneer dingen niet gaan zoals je voor ogen hebt. Houd de verwachtingen voor de vakantie dus realistisch. Weet dat verveling, ruzie, slecht weer, geannuleerde plannen en onderlinge frustraties erbij horen. Juist door deze realistische verwachtingen wordt de vakantie uiteindelijk een stuk fijner.

Vakantieplanning

Iedereen in het gezin heeft zo zijn of haar eigen plannen voor de zomervakantie. Je kinderen hebben wilde ideeën en willen graag naar de speeltuin, het pretpark, een ijsje eten en afspreken met vrienden. Maar ook jullie als ouders hebben plannen voor deze periode. Jullie willen misschien samen uit eten gaan, een museum bezoeken of even heerlijk tot rust komen op het strand. Om de vakantieperiode voor iedereen aangenaam te maken is het verstandig om samen een vakantieplanning op te stellen. Maak een mooie poster of een lijst met alle activiteiten die jullie willen doen deze vakantie. Zo kun je de activiteiten samen bespreken en deze op elkaar afstemmen. Zo komen jullie tot een vakantieplanning waar iedereen happy mee is.

Me-time

Te veel tijd samen kan zelfs in de meest gelukkige gezinnen leiden tot spanningen en ruzies. Zorg er dus voor dat je, ook op vakantie, de nodige tijd voor jezelf inplant. Het is niet nodig om altijd maar samen te zijn om een leuke vakantie te hebben. Maar afspraken over me-time en zelfspeeltijd voor de vakantie überhaupt begint. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. Plan bijvoorbeeld een rustuurtje in na het ontbijt en laat de kinderen zeker zelfstandig spelen aan het eind van de middag. Zo kun je als ouder weer even op adem komen en iets leuks voor jezelf doen. Het is tenslotte ook jouw vakantie.

Vakantieritme

Het is natuurlijk fijn om in de vakantie het normale dagelijkse ritme te laten varen. Je kunt heerlijk uitslapen, jullie hoeven nergens heen en het is vrijheid en blijheid. Gebrek aan structuur en vastigheid kan echter ook voor stress en onzekerheid zorgen, vooral bij jonge kinderen. Jouw zoon of dochter is tenslotte gewend aan een bepaalde structuur. Probeer daarom ook in de vakantie een bepaald ritme aan te houden voor de maaltijden, de dutjes en de bedtijden. Je zult merken dat jouw kinderen daar een stuk rustiger en gezelliger van worden. Daar heeft iedereen plezier van!