Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Knutselen voor Sinterklaas: 10 leuke sinterklaasknutsels voor jouw kind

In aanloop naar 5 december kun je van alles doen om jouw kind, en jezelf, in de sinterklaassfeer te krijgen. Samen naar de intocht of de intocht kijken op tv, de schoen zetten en meedoen aan sinterklaasactiviteiten in de stad: het is allemaal superleuk en bovendien heel gezellig. Maar je kunt ook lekker knus samen knutselen om helemaal in de sinterklaassfeer te komen. Wij delen 10 toffe sinterklaasknutsels waar jullie direct mee aan de slag kunnen gaan. Een stoomboot knutselen, een DIY pietenmuts maken, Sint en Piet knutselen of een mooie slinger van vlaggetjes maken: in dit artikel vind je volop inspiratie en leuke tips!

Pietenmuts knutselen

Wat is er nu leuker dan een eigen pietenmuts knutselen voor Sinterklaas? Je hebt alleen maar wat stevig karton of papier, crêpepapier, een schaar en plakband of nietjes nodig om een prachtige pietenmuts te maken. Deze muts is leuk ter versiering in huis, maar kan natuurlijk ook gedragen worden tijdens de intocht of het sinterklaasfeest! En het leukste is dat je er volop mee kunt variëren. Zo kun je het knutselen helemaal aanpassen aan de leeftijd van jouw kind en zijn of haar interesses en vaardigheden.

Sinterklaas knutselwerk

Van wc-rollen kun je de leukste dingen maken. Zo kun je heel eenvoudig Sinterklaas knutselen! Met een wc-rol, gekleurd papier, een pluk watten (voor de baard), een schaar en lijm maken jullie zelf een mooie Sinterklaas. Maar je kunt ook leuke Pietjes maken of zelfs het paard van Sinterklaas knutselen.

Deze Sinterklaas knutsel kun je helemaal aanpassen aan de leeftijd en de vaardigheden van jouw kind. Je kunt helpen met knippen en plakken waar dit nodig is, maar het is ook heel leuk om te zien waar jouw zoon of dochter zelf mee komt.

De stoomboot van Sinterklaas knutselen

Een lege eierdoos tover je eenvoudig om in een leuke stoomboot van Sinterklaas. Met een keukenrol als schoorsteen, een vlaggetjeslijn en een likje verf heb je een prachtige stoomboot gemaakt. De kinderen zijn er een hele tijd zoet mee en als de DIY stoomboot af is, en de verf droog is, kun je deze een mooi plekje in huis geven. Heb je geen lege eierdoos in huis? Dan kun je uiteraard ook altijd een kartonnen doos of een schoenendoos gebruiken om mee te knutselen.

Sinterklaas vouwen

Deze knutsel is leuk voor Sinterklaas voor wat oudere kinderen. Met vouwblaadjes kun je namelijk vrolijke Pieten en een ontzettend leuke Sinterklaas knutselen. Om een Sinterklaas te vouwen heb je alleen maar geel papier, roze papier, wit papier en rood papier nodig, een schaar en lijm en een wattenschijfje voor de baard.

Deze leuke Sint kan wel wat gezelschap gebruiken, dus knutsel gerust een aantal Pieten erbij. Piet maak je min of meer op dezelfde manier, maar dan met een andere kleur papier en een mooie pietenmuts. Laat je creativiteit vooral de vrije loop.

Mijter knutselen

Vindt jouw kind Sinterklaas fantastisch en wil hij of zij niemand liever zijn dan een hulpsinterklaas? Dan mag deze DIY mijter natuurlijk niet ontbreken bij de outfit van jouw kind. Deze Sinterklaas mijter maak je eenvoudig samen met stevig geel en rood karton, een schaar, lijm en eventueel een nietmachine. Het is een leuke knutsel voor iets oudere kinderen: voor erg jonge kinderen is het waarschijnlijk nog iets te moeilijk. Wist je dat verkleden erg goed is voor de fantasie en de creativiteit van jouw kind?

Sinterklaas knutselen met propjes crêpepapier

Voor de allerkleinsten is dit een leuke knutsel en jouw zoon of dochter is er wel even zoet mee. Je print een afbeelding van Sinterklaas, of van Piet of van de stoomboot, uit. Vervolgens laat je jouw kind het plaatje helemaal vullen met propjes crêpepapier. Het is een ontzettend goede oefening voor de fijne motoriek en ook nog eens leuk om te doen!

Krans van pepernoten maken

Wil je jouw huis helemaal in Sinterklaas sferen brengen? Dan kun je jouw deur mooi versieren met een krans van pepernoten die jullie zelf hebben gemaakt. Voor deze leuke knutsel heb je een krans van piepschuim of riet nodig, een grote zak pepernoten en snoepjes en stevige lijm of een lijmpistool. Je versiert de krans met de pepernoten en de snoepjes door ze er stuk voor stuk op te plakken tot er niets meer van de krans zelf te zien is. Laat de krans drogen en je hebt een prachtige versiering voor in huis. En niet te veel snoepen tijdens het knutselen, anders blijven er geen pepernoten meer over.

Sinterklaas slinger knutselen

Een slinger is altijd een leuk idee om het huis in feestsfeer te brengen. Zo'n leuke slinger kun je heel eenvoudig zelf maken met touw en zelf geknutselde vlaggetjes of tekeningen van Sinterklaas. Je kunt een printable gebruiken van Sinterklaas, Pietjes en het paard van Sinterklaas, maar je kunt jouw kind ook zelf lekker laten knippen, plakken en kleuren om een slinger te ontwerpen. Het is een project dat geschikt is voor alle leeftijden en voor iedereen in het gezin.

Sinterklaas strijkkralen werkjes maken

Is jouw zoon of dochter gek op strijkkralen? Dan kun je met strijkkralen de leukste werkjes maken voor Sinterklaas. Hier vind je een aantal handige patronen, maar laat jouw kind gerust zelf experimenteren met kralen en vormen. Deze mooie knutselwerkjes kun je in huis neerzetten als versiering, maar je kunt er ook een leuke slinger van maken.

Zak van Sinterklaas tekenen en vullen

Zoek je een leuke en creatieve manier om jouw kind zijn of haar verlanglijstje te laten maken? Laat jouw kind dan de zak van Sinterklaas knutselen! Op een groot vel papier teken je de zak van Sinterklaas. Vervolgens mag jouw zoon of dochter deze zak vullen met speelgoed dat hij of zij graag wil hebben voor Sinterklaas. Daar is jouw kind wel even zoet mee!