Veilig leren traplopen: zo pak je het aan

De meeste huizen in ons land beschikken over minimaal één trap. Het is dan ook belangrijk dat kinderen gaandeweg goed en veilig leren traplopen om ongelukken in huis te voorkomen. Maar traplopen is moeilijker dan het lijkt en de trap oefent een enorme aantrekkingskracht uit op jouw kind. Hoe kun je jouw kind effectief en veilig leren traplopen? Wij leggen het uit in dit artikel.

Wanneer leren traplopen?

De meeste kinderen leren lopen tussen de 8 en de 15 maanden oud. Dit begint door langs de tafel of in de box te gaan staan, maar al snel loopt jouw kind langs de meubels door de hele kamer. Voor je het weer racet hij of zij de kamer door en is niets meer veilig.

Vanaf het moment dat jouw dreumes echt los kan lopen is het belangrijk om de veiligheid van hun omgeving in de gaten te houden. Kinderen zijn razendsnel en dingen als stopcontacten, elektrische apparaten en trappen oefenen een magische aantrekkingskracht uit. Het is dan ook handig om te beginnen met het oefenen met traplopen vanaf het moment dat jouw kind echt goed kan lopen of wanneer hij of zij veel interesse begint te tonen in de trap.

De trap oplopen oefenen

Traplopen is moeilijker dan het lijkt en de trap oplopen vereist weer heel andere vaardigheden dan de trap aflopen. Het is dan ook belangrijk om goed te oefenen met de trap oplopen én de trap aflopen. De trap oplopen of klauteren is het meest toegankelijk voor kinderen. Daarom is het verstandig om te beginnen met dit te oefenen. Maar hoe leer je jouw kind om veilig de trap op te lopen?

Veel kinderen zullen vrij eenvoudig zelf de trap op kunnen klauteren, maar het is belangrijk om de meest veilige methode aan te leren. Ga achter je kind staan en spoor hem of haar aan om met de handjes de volgende traptrede vast te houden. Vervolgens kan hij of zij de knieën of de voeten op de volgende trede zetten. Herhaal dit voor elke trede tot jullie boven zijn. Als jouw kind dit nog wat spannend vindt, oefen dan eerst op de onderste treden tot jouw kind deze beweging onder de knie heeft.

De trap aflopen oefenen

De trap aflopen is natuurlijk een stuk spannender dan de trap oplopen. Ineens zie je hoe hoog je eigenlijk bent en die stap naar beneden kan dan heel eng zijn. Oefen dan ook heel veel met de trap aflopen en blijf altijd voor je kind lopen als jullie de trap afgaan. Zo werken jullie aan een veilige methode én zelfvertrouwen.

In het begin is het verstandig om jouw kind aan te leren om achterstevoren de trap af te klimmen. Zo heeft jouw zoon of dochter goed grip door de traptreden vast te houden en kan hij of zij rustig de voeten neerzetten. Bovendien hoeft jouw kind dan niet de diepte in te kijken en zo wordt traplopen een stuk minder eng.

Veiligheid voor alles

Veel kinderen zijn gek op klimmen en klauteren vanaf een jonge leeftijd en daarom wekt een trap enorm veel interesse. Zelfs als jouw kind al goed kan traplopen is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen:

  • Installeer een traphekje boven- en onderaan de trap.
  • Zorg dat er geen losse spullen op de trap liggen. Dit vormt een groot struikelgevaar.
  • Installeer een kindertrapleuning voor extra steun.
  • Plaats antislip-strips of trapmatten om uitglijden op de trap te voorkomen.
  • Begeleid jouw kind, vooral de eerste paar jaar, altijd bij het gebruik van de trap.