Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Plast jouw kind in bed? Zo bescherm je het matras

Veel kinderen plassen tot hun zevende jaar nog regelmatig in bed. Het matras heeft hierdoor veel te lijden en kan op den duur gaan stinken. Het is daarom verstandig om het tegen bedplassen te beschermen. Dit kan je doen met een waterdichte matrasbeschermer of molton. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is en hoe ze werken. Ook geven we je vier praktische tips om bedplassen te voorkomen.

Hoe werkt een waterdichte matrasbeschermer?

Een waterdichte matrasbeschermer heeft een PU-coating. PU staat voor Polyurethaan. Dit is een kunststof laagje. Polyurethaan is een sterk en slijtvast materiaal met een rubberachtige textuur. Het is waterdicht en voorkomt zo dat er vocht in het matras komt. Je legt de beschermer op of onder het matras of trekt hem eromheen.

Wat is het verschil tussen een waterdichte matrasbeschermer en een molton?

Een waterdichte molton heeft een waterdichte polyurethaan coating aan de binnenkant. Je plaatst hem over het matras. Een molton zorgt ervoor dat er geen vocht en vlekken in het matras komen. Hierdoor blijft hij schoon en fris en gaat hij langer mee. De waterdichte beschermer en de molton zijn een handige manier om het matras te beschermen tegen bedplassen.

Vier praktische tips als oplossing voor bedplassen

Plast jouw kind in bed? Dit stopt meestal vanzelf en is niet iets waar je je druk over hoeft te maken. Gaat het niet vanzelf over? Dan is het wel handig om in te grijpen. Je kind kan zich er namelijk voor schamen en er zelfs emotionele problemen door krijgen. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom geven we je vier praktische tips om bedplassen te voorkomen.

Tip 1. Leer je kind zijn of haar plas op te houden

Je kind plast in bed omdat hij of zij de plas nog niet goed op kan houden. Het is dan handig om dit overdag met je zoon of dochter te oefenen. Bij deze zogenoemde zindelijkheidstraining laat je je zoon of dochter de plas nog eventjes iets langer ophouden voordat hij of zij naar het toilet mag.

Je kunt het wat leuker maken door er een spelletje van te maken. Wie kan het bijvoorbeeld het langst ophouden? Je kunt je kind tijdens het plassen ook even laten stoppen en daarna weer door laten gaan om zo de blaas te trainen.

Tip 2. Laat je kind van tevoren plassen

Bedplassen kun je voorkomen door je kind voor het slapengaan nog even naar het toilet te laten gaan. Lukt het je zoon of dochter niet meteen om te plassen? Blijf dan geduldig en geef hem of haar de tijd. Dit kan hem of haar helpen om te ontspannen. Let erop dat je kind goed uitplast, want alles wat er nu niet uitkomt kan er ‘s nachts tijdens het slapen alsnog uitkomen. Ook kun je ervoor kiezen om je kind tijdelijk nog even extra te laten plassen, door hem of haar wakker te maken voordat je zelf gaat slapen. Dat maakt de periode tussen de twee plasmomenten korter, waardoor de kans groter is dat het goed gaat.

Tip 3. Zet een potje in de slaapkamer

Het kan eng zijn voor je kind om ‘s nachts alleen in het donker naar de wc te gaan of hij of zij heeft er geen zin in. Zet daarom een wc-potje naast zijn of haar bed. Je kind hoeft dan zijn of haar kamer niet uit maar kan gewoon op het potje gaan zitten. Lekker makkelijk en het bed blijft droog.

Tip 4. Beloon je kind als hij of zij het bed droog gehouden heeft

Heeft je kind het bed droog gehouden? Geef hem of haar dan een complimentje of een beloning. Je zoon of dochter zal zich daardoor trots voelen. Is het niet gelukt? Word dan niet boos, maar probeer het de volgende dag gewoon opnieuw. Wees geduldig. In de meeste gevallen wordt je kind vanzelf ‘s nachts zindelijk.