Wat moet je kiezen: een meegroeibed of eenpersoonsbed?

Een comfortabel bed is ontzettend belangrijk voor een goede nachtrust. Dat geldt voor volwassenen, maar minstens net zo voor kinderen. De aanschaf van het eerste grote bed voor jouw kind is dan ook een stap waar je goed over na moet denken. Er is ontzettend veel keuze en je zult bovendien moeten beslissen tussen een peuterbed, een eenpersoonsbed of een meegroeibed. Wat zijn de voordelen en de nadelen van deze bedden en hoe kies je een bed dat past bij jouw kind?

Van ledikant naar bed, waar kies je voor

Als jouw peuter te groot is geworden voor het ledikantje of aangeeft toe te zijn aan de volgende stap, dan is het de hoogste tijd voor een ‘echt’ bed. Dat is een bijzonder moment: in een groot bed slapen is tenslotte heel spannend en het is een grote stap voor ouder en kind.

De meeste kinderen zijn rond 2,5 jaar oud echt toe aan een ander bed. Het ledikant is te klein geworden of jouw peuter klimt er simpelweg uit wanneer hij of zij wakker is. Het is veiliger en comfortabeler voor jouw kind om nu een echt bed uit te kiezen. Maar kies je voor een peuterbed, een meegroeibed of een eenpersoonsbed?

Een nieuw bed kiezen

Een nieuw bed is doorgaans geen goedkope uitgave. Het bed zelf brengt aardig wat kosten met zich mee, maar er zal ook moeten worden gedacht aan een nieuw matras, een deken, een kussen en voldoende nieuw beddengoed. Het is dus belangrijk om goed na te denken over nu én de langere termijn. Hoe lang wil je dat jouw kind doet met zijn of haar nieuwe bed? En waar voelt jouw kind zich het meest prettig bij?

Voordelen van peuterbed

Speciaal voor jonge kinderen zijn er peuterbedden verkrijgbaar. Dit zijn kleinere bedden die de overgang van ledikant naar eenpersoonsbed vergemakkelijken. Het bed is compact genoeg om op de kinderkamer te passen en heeft vaak speciale zijkanten om te voorkomen dat jouw kind uit bed rolt. In een groter bed slapen is tenslotte even wennen en veel kinderen willen nog wel eens uit bed vallen in die eerste nachten.

Voordelen eenpersoonsbed voor je kind

Je kunt natuurlijk ook direct kiezen voor een eenpersoonsbed voor jouw zoon of dochter. Dit bed is aanzienlijk groter dan een peuterbed, maar kun je wel lange tijd blijven gebruiken. In eerst instantie zal het bed wel erg groot zijn voor jouw kind. Niet elke peuter voelt zich hier prettig bij. Een eenpersoonsbed beschikt niet vanzelfsprekend over een opstaande rand of een valhekje, maar deze kun je wel los aanschaffen en op het bed monteren.

Voordelen meegroeibed

Een meegroeibed is een tussenoplossing voor mensen die een eenpersoonsbed te groot vinden, maar liever investeren in een bed dat langer meegaat. Een meegroeibed is een uitschuifbaar bedje dat meegroeit met de ontwikkeling van jouw kind. Aan het begin is het bedje niet veel groter dan een ledikant, maar naar mate jouw zoon of dochter ouder wordt, kun je het bedje groter uitschuiven. Op den duur kun je van het meegroeibed een volwaardig eenpersoonsbed maken. Je zult dan wel een nieuw matras en nieuw beddengoed moeten aanschaffen, maar de kosten voor een nieuw bed spaar je uit.

Veiligheid en comfort

Welk type bed je ook kiest, het is belangrijk om de veiligheid en het comfort van jouw zoon of dochter altijd voorop te stellen. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat jouw kind zich prettig en veilig voelt in zijn of haar nieuwe bed. En om nachtelijke valpartijen te voorkomen is de plaatsing van een opstaande rand of een valhekje zeker aan te raden. Is jouw kind erg beweeglijk in bed? Plaats dan, vooral de eerste nachten, uit voorzorg een dekentje of een matrasje op de grond om een eventuele val te verzachten. Slapen in een nieuw bed zal voor ouder en kind even wennen zijn, maar het is een bijzonder moment waar jouw kind zeker trots op mag zijn!

Lees ook: