16 april 2021 door Annemieke Visser

Help mijn partner gaat vreemd! Wat nu?!

Aan de telefoon klinkt de stem van een verdrietige man. Hij heeft enkele weken geleden ontdekt dat zijn vrouw vreemd gaat met een andere man. En ja, hij heeft daarna dingen gedaan die hij nu graag terug zou draaien. Hij heeft telefoongesprekken van zijn vrouw afgeluisterd.

Hij is er niet trots op. Wanneer hij klaar is met zijn verhaal, verzucht hij: “Weet je wat ik nog het allerergste vind? Ik kan haar niet meer vertrouwen. Ze heeft zoveel gelogen tegen mij. Hoe weet ik nu nog of ze de waarheid vertelt? En zij vertrouwt mij ook niet meer. Ze is bang dat ik haar afluister.”

Vreemdgaan… Het maakt meer kapot dan je lief is!

Ik gebruik de slogan van de campagne tegen alcoholmisbruik. Maar ook hier is hij erg van toepassing. Vreemdgaan richt veel meer schade aan dan je vooraf bedenkt.

Schade aan het vertrouwen tussen jou en je geliefde.

In een relatie moet je van elkaar op aan kunnen. Anders ben je te veel energie kwijt aan het lezen van de lichaamstaal van je partner, het invullen wat hij/zij gaat doen, etcetera. Je zet je constant schrap dat er iets gaat veranderen. Dat er iets vervelends gaat gebeuren. Dat je bedrogen wordt. Je bereidt je voor op een teleurstelling. “Elke keer als zij de deur uit loopt, vraag ik mij af of zij met hem gaat bellen.”

Schade aan het vertrouwen in jezelf als je bedrogen wordt.

“Had ik dit niet eerder door moeten hebben?”
“Kan ik mijn intuïtie/gevoel nog wel vertrouwen?”
“Wat heeft die andere man of vrouw dat ik niet heb?”
“Wat heb ik fout gedaan?”

Hoe moet je nu verder?

Hoe kun je het vertrouwen weer opbouwen zodat je niet zoveel energie verspilt met denken aan alle teleurstellingen die mogelijk nog gaan komen. Hoe kun je dit wantrouwen loslaten?

Hieronder lees je 5 tips voor jou (als bedrogen partner) om je te helpen bepalen hoe je deze situatie het beste kunt aanvliegen.

Tip 1: vraag een commitment van je partner

Veel bedrogen partners zijn bang om commitment van hun partner te vragen uit angst dat deze voor de ander kiest. Dit is een heel begrijpelijke angst maar met pappen en nat houden zijn jullie beiden niet gebaat. En als jij bereid bent om (ondanks de ontrouw) te werken aan jullie relatie dan is het wel fijn om te weten of je dit risico niet voor niets neemt. Mijn advies: vraag je partner of hij/zij er nog volledig voor wil gaan. Is dit voor de volle 100%? Ja? Super! Dan mag je ook verwachten dat je partner er alles aan doet om ervoor te zorgen dat er geen afleidingen zijn. Dat brengt mij direct bij de volgende tip.

Tip 2: beëindig samen de affaire (en stop de verleiding)

Is er nog contact tussen jouw partner en de derde persoon? Zorg er dan samen voor dat deze affaire eindigt. Bespreek met je partner op welke manier hij/zij het contact met de ander verbreekt. Welke manier voelt voor jou goed? Is dat per brief? Of juist per telefoon? Is de affaire beëindigd dan is het zinvol om na te denken over welke maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de verleiding niet weer te groot wordt? Misschien betekent dit dat je partner voortaan niet meer naar die ene sportschool gaat of dat je partner een vriendschap verbreekt? Wat het ook is, praat hier samen over. Wat is voor jou acceptabel?

Tip 3: open en eerlijk

“Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”, luidt het Nederlandse gezegde. Wil je het vertrouwen stapje voor stapje weer kunnen opbouwen samen dan is het belangrijk dat jullie allebei open en eerlijk zijn tegen elkaar. Over jullie gevoelens en behoeften. Wat hebben jullie allebei nodig in jullie relatie? Als het je rust geeft, vraag je partner om inzage in zijn/haar telefoon en/of mail. Dit is tijdelijk (let op! Tijdelijk) nodig voor je om je ervan te overtuigen dat je partner de gemaakte beloften nakomt.

Tip 4: geen kwetsende details

Heel veel bedrogen partners hebben heel sterk de behoefte om meer te horen over de affaire:

  • Hoe?
  • Waarom?
  • Waar?
  • Wanneer?

Bedenk je goed dat je ook teveel details kunt vragen. Als je je partner het hemd van het lijf vraagt dan kun je deze beelden soms niet meer van je netvlies krijgen. Het zorgt dikwijls voor nog meer littekens.

TIP

Vraag alleen naar de dingen die voor jou absoluut noodzakelijk zijn om het te begrijpen en om weer te kunnen bouwen aan jullie relatie.

Overbodige details kunnen je relatie nog lang beïnvloeden dus wees daar alsjeblieft voorzichtig mee. Bedenk dus voor jezelf wat je wil weten en welke vragen je gaat stellen.

Tip 5: versterk jullie relatie

Kijk samen eerlijk naar wat de reden is dat je partner open stond voor een ander. Wat is er in jullie relatie aan de hand? Misschien waren er steeds meer irritaties? Misschien zijn jullie niet zo vaak intiem meer? Misschien hadden jullie niet meer zoveel plezier samen? Wat het ook is… Het is 10 voor 12 en het is tijd voor actie!

TIP

Breng weer tijd met elkaar door, maak samen plezier!

Ik weet dat het niet makkelijk is (als je gekwetst bent) maar probeer samen weer plezier te maken. Wat deden jullie vroeger samen? Pak dit weer op! En als jullie het gevoel hebben dat het jullie samen niet lukt, zoek dan deskundige hulp om jullie relatie te versterken.

Lees ook: