Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Hoe kun je de feestdagen speciaal maken zonder compleet gezin

De feestdagen zijn een tijd van liefde en samenzijn met de familie. Maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Er zijn veel families die met de feestdagen niet samen kunnen zijn. Een scheiding, werkverplichtingen, ruzie in de familie: door allerlei uitdagingen kan het soms lastig zijn om als gezin of als familie compleet te zijn op bijzondere dagen. Dit kan best zwaar zijn, zowel voor jezelf als voor jouw kind, vooral als je andere gezinnen wel gezellig samen Sinterklaas of Kerst ziet vieren. Gelukkig zijn er volop manieren om de feestdagen toch speciaal te maken, ook als je niet compleet bent. 

Feestdagen zonder gezin

De feestdagen zijn veel meer dan alleen cadeautjes uitwisselen en lekker eten. Het is ook een tijd van reflectie, dankbaarheid en verbinding. Betekenis geven aan de feestdagen kan op vele manieren en dat maakt deze dagen zo bijzonder. Jij besluit zelf wat de feestdagen betekenen voor jou en jouw gezin.

Creëer je eigen tradities

Een van de beste manieren om betekenis te vinden in de feestdagen is door tradities te creëren die uniek zijn voor jou en jouw gezin. Dit kan zo simpel zijn als samen koekjes bakken voor Sinterklaas, een filmavond houden met knusse kerstfilms of een specifieke activiteit ondernemen die je kind leuk vindt om te doen. Door deze activiteiten centraal te plaatsen en elk jaar te herhalen, creëer je blijvende herinneringen en tradities met elkaar. Zijn je kinderen er tijdens de feestdagen? Betrek hen dan zeker bij het proces en moedig aan om samen met hen creatieve manieren te bedenken om de feestdagen speciaal te maken. Dit kan het gevoel van betrokkenheid vergroten.

Reflecteer en kijk vooruit

Tijdens de feestdagen is het bijzonder om samen met jouw kind even terug te denken aan het afgelopen jaar en samen vooruit te kijken naar wat nog komen gaat. Je kunt bijvoorbeeld vragen: "Wat vond je het allerleukst dit jaar?" of "Heb je iets in gedachten dat je volgend jaar graag wilt doen?" Door samen te kletsen over deze dingen, kun je met elkaar plannetjes maken voor de toekomst. Het is gezellig en het geeft jullie allebei een goed gevoel!

Hoe kan ik de feestdagen zonder familie speciaal maken?

De feestdagen zonder compleet gezin of zonder uitgebreide familie kunnen moeilijk zijn, maar er zijn manieren om het toch speciaal te maken. Wij geven graag tips om Sinterklaas, Kerst en de jaarwisseling te vieren als je niet compleet bent als gezin of als familie.

Vier de feestdagen met vrienden

Als familie niet beschikbaar is, kijk dan of je je feestdagen met vrienden kunt doorbrengen. Voor veel mensen die eenzaamheid ervaren of die, om welke reden dan ook, geen contact hebben met hun familie is hun vriendenkring misschien wel hun tweede familie geworden.

Organiseer een gezamenlijke maaltijd waar jullie favoriete gerechten delen, praten met elkaar en nieuwe herinneringen maken. Speel spelletjes, maak pret en geniet van het gezelschap dat je wel hebt.

Neem tijd voor jezelf

Als je de feestdagen alleen doorbrengt, zonder familieleden en zonder kinderen, kan het best eenzaam voelen. Probeer dit gevoel te vermijden door heel bewust tijd te nemen voor jezelf. Maak van de gelegenheid gebruik om goed voor jezelf te zorgen. Trakteer jezelf op een heerlijke massage of een spa-dagje. Of rust lekker uit en lees een boek of kijk een goede film. Het gaat erom dat je tijd en ruimte creëert voor jezelf.

Online verbinding

Als je vanwege werk, een scheiding of andere verplichtingen niet bij jouw gezin kunt zijn, betekent dit niet automatisch dat je jouw partner en kind niet kunt zien met de feestdagen. Door online met elkaar te verbinden, zijn er tal van mogelijkheden om toch in contact te komen met jouw geliefden.

Plan een videogesprek en vier de feestdagen samen op afstand. Houd elkaar op de hoogte tijdens de feestdagen. Of organiseer een online spelletjesavond. Op deze manier kunnen jullie je verbonden voelen, ondanks de afstand.

Vrijwilligerswerk

Een andere manier om de feestdagen door te brengen is door vrijwilligerswerk te doen. Er zijn tal van organisaties en goede doelen die de extra hulp goed kunnen gebruiken tijdens de feestdagen. Dit kan variëren van het helpen bij een lokale voedselbank tot het uitdelen van cadeautjes in verzorgingstehuizen of ziekenhuizen. Door je tijd en energie op deze manier in te zetten, voel jij je niet alleen nuttig, maar verspreid je ook nog eens heel veel liefde en vreugde.

Verwerking

Soms kan de leegte van een afwezig familielid tijdens de feestdagen moeilijk zijn, maar herinneringsverwerking biedt een liefdevolle manier om hun aanwezigheid te koesteren. Creëer samen met je gezin een speciaal plekje met foto's en kaarsen, waar jullie herinneringen delen en stilstaan bij de mooie momenten. Het schrijven van persoonlijke brieven of het maken van een tekening aan degene die er niet meer is, is een mooie manier om je gevoelens te uiten en dat kun je ook samen met je kind(eren) doen. Door bewust ruimte te maken voor deze herinneringsverwerking, wordt het niet alleen een manier om te rouwen, maar ook om liefdevol te vieren en de warmte van jullie band te behouden, zelfs als ze fysiek niet bij jullie kunnen zijn.

Emotionele steun rondom de feestdagen

Ondanks het creëren van je eigen tradities en het zorgen voor een warme en gezellige sfeer in huis, kan je het toch heel moeilijk hebben tijdens de feestdagen. De afwezigheid van je kind(eren), een partner of het gemis van één of meerdere familieleden kan je erg zwaar vallen. Vergeet daarom niet dat al je emoties er mogen zijn en geef deze de ruimte. 

ls je merkt dat jouw kind het moeilijk vindt om de feestdagen te vieren zonder een ouder of specifieke familieleden, neem dan even de tijd om er écht voor elkaar te zijn. Leg rustig uit waarom jullie als gezin of familie niet compleet zijn en benadruk dat het helemaal oké is om hierover verdrietig te zijn. Deel gerust jouw eigen ervaringen en gevoelens, en bied troost aan hem of haar. Het is belangrijk dat je kind weet dat het oké is om te voelen en dat jullie samen door deze moeilijke momenten kunnen gaan. 

Als je merkt dat jij het zelf moeilijk vindt om de feestdagen door te komen zonder een compleet gezin of met de afwezigheid van bepaalde familieleden, is het altijd goed om hulp te zoeken en het te aanvaarden. Er met iemand over praten en even uithuilen kan vaak al heel veel verschil maken. Wees dus niet bang om vrienden, familieleden of een professional in te schakelen voor hulp en een luisterend oor.