Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 april 2011 door Fleur de Lorijn

Alsmaar infecties - is dat een afweerstoornis? (5 jr)

Mijn zoon van bijna 5 heeft in zijn leven al heel wat virussen opgepikt. Wat mij opvalt, is dat hij veel vaker ziek is dan andere kinderen, maar ook dat het bij hem per keer langer duurt.

Hij heeft sowieso snel koorts, die ook nog eens lang aanhoudt. Soms heeft hij nog dagen lang verhoging en een slechte eetlust, ook als alle andere verschijnselen al weg zijn. Gelukkig maakt hij over het algemeen wel een redelijk levendige indruk.

Heeft hij 'gewoon' een slechte weerstand, of kan er ook iets anders (ernstigers) aan de hand zijn?

Antwoord

Met 'iets anders (ernstigers)' zou je kunnen denken aan 'een afweerstoornis'. U gaf erg weinig aanvullende informatie, dus hou me ten goede, maar juist omdat u geen écht alarmerende dingen vertelde, denk ik dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Sommige kinderen pikken vaker een infectie op dan andere kinderen (en hebben daar soms meer of langer last van). Meestal is dit gewoon 'pech'. Helaas vertelde u niet om wat voor infecties het bij u gaat. Vaak zijn het verkoudheden. Daar ga ik nu maar even vanuit.

Steeds terugkerende (recidiverende) verkoudheden kunnen het gevolg zijn van:

  • een belemmering (obstructie) in het KNO-gebied. Denk bijvoorbeeld aan vergrote keel- en/of neusamandelen;
  • of bloedarmoede;
  • of iets astmatisch.

In dit soort situaties is er meestal geen sprake van een afweerstoornis.

Wanneer moet je wél denken aan een afweerstoornis? Bijvoorbeeld als er 'gekke' infecties optreden, zoals schimmelinfecties, of bij atypische verwekkers. Vaak is er dan ook meer aan de hand, zoals niet goed groeien.

Dus: als uw zoon verder goed in z'n vel zit en goed groeit, hoeft u zich geen zorgen te maken. Anders zou u hem kunnen laten onderzoeken door een kinderarts.

Lees ook: