18 april 2003 door Diederik Bosman

Baby met waterpokken - wat moet ik doen? (15 dgn)

Mijn dochter van 15 dagen oud heeft waterpokken in het begin-stadium. Haar temperatuur is ca. 37,5 - 38 en ze heeft één pok achter haar oor.

In een eerder artikel op Ouders Online, geschreven door uw collega's Hankje Escher en Edward Nieuwenhuis, wordt geadviseerd om Acyclovir te gebruiken. Als ik dat hier in het buitenland bij een dokter vraag, kijken ze me aan, en denken ze dat ik getikt ben of zo. Dat wordt hier namelijk alleen voorgeschreven aan volwassenen met herpes of zoiets. Een baby met koorts krijgt hier alleen paracetamol voorgeschreven.

Ik maak me al met al enorme zorgen, want ergens op het Internet heb ik gelezen (kan de site niet meer vinden) dat circa 30% van de baby's sterven als ze waterpokken hebben. Ikzelf woon in Tashkent, Uzbekistan, en de medische voorzieningen zijn hier verschrikkelijk. Ongeveer 70 van de 1000 baby's sterven voor ze 5 jaar oud zijn. Dat is ca. 10 keer zoveel als in Nederland.

Kortom: ik ben vreselijk ongerust en ik wil graag van u weten of ik nu wel of niet Acyclovir kan gebruiken voor de baby? En zo ja, in wat voor dosis?

Antwoord

Waterpokken is een virus-ziekte die veroorzaakt wordt door het Varicella-Zoster-virus. Over het algemeen is het een vrij onschuldige ziekte. Daarom wordt – ook hier – het antivirus-middel Acyclovir alleen gebruikt bij:

  • kinderen met een ernstige immuun-stoornis, oftewel een zeer slecht functionerende eigen afweer;
  • zeer premature pasgeborenen;
  • patiënten met long-ontsteking of hersen-ontsteking.

Daarnaast is er een speciaal geval, namelijk het geval dat beschreven werd in het artikel van Hankje Escher en Edward Nieuwenhuis.

Als de moeder van een pasgeboren kindje tussen 5 dagen voor de bevalling en 2 dagen erna de waterpokken heeft doorgemaakt, moet direct na de geboorte immuun-globuline (antistoffen tegen het waterpokken-virus) bij de baby toegediend worden, om te voorkomen dat die ook geïnfecteerd wordt. Het advies in Nederland is: 125 IE Varicella-Zoster-Immuunglobuline.

Ontstaan dan tóch nog Varicella-verschijnselen bij de baby, zoals blaasjes etc., dan wordt de baby behandeld met Acyclovir. Dosering: 30 mg per kilogram lichaamsgewicht, intraveneus, in 3 keer per dag, gedurende 7 à 10 dagen.

Lees ook: