Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

21 april 2004 door Lissy de Ridder

Beter groeien door vetter eten? (1 jr)

Wij wonen met onze 1-jarige dochter in Amerika. Zij groeit slecht; ze weegt 7 kg bij een lengte van 70 cm en is qua gewicht dus ver onder P3. De kinderarts heeft ons doorverwezen naar een diëtiste en deze raadde ons aan om geconcentreerde flesvoeding (50% sterker dan normaal) en speciale oppep/energie-drank (Pediasure) te geven en ons voor vast voedsel vooral te concentreren op vette dingen (boter, mayonaise, slagroom, roomkaas, volle yoghurt, etc.). De idee hierachter is dat vet de hoogst geconcentreerde vorm van calorieën is.

De geconcentreerde flesvoeding en de energiedrank zie ik wel zitten, maar over al dat vette eten heb ik zo mijn twijfels (Amerikanen eten nu eenmaal een stuk vetter dan Nederlanders). Ik ben bijvoorbeeld bang dat zij later nooit meer haar banaan zonder slagroom of Nutella wil eten.

Mijn vraag is dus of een Nederlandse diëtiste ons hetzelfde advies zou hebben gegeven of dat in Nederland een andere mening heerst over het 'vetmesten' van kinderen.

Antwoord

Bij onvoldoende groei spreken we van failure to thrive, oftewel 'niet goed gedijen'. Het is heel belangrijk om daarbij onderscheid te maken tussen de volgende drie situaties:

1. slechte calorische inname zonder onderliggende oorzaak;

2. slechte calorische inname mét onderliggende oorzaak;

3. goede calorische inname met onderliggende oorzaak.

Als uw dochter in categorie 1 valt, is het inderdaad zaak de calorische inname te verhogen. Ook in Nederland doen we dat vooral door de inname van vet te verhogen. Een gram vet levert namelijk twee keer zo veel energie als een gram koolhydraten (suikers) of een gram eiwit.

Bedenk daarbij dat vet eten niet per definitie ongezond is. Onverzadigd vet is beter dan verzadigd, plantaardig vet is beter dan dierlijk vet. Sommige vetzuren zijn zelfs essentieel, oftewel noodzakelijk voor bepaalde lichaamsprocessen. Uw dochter heeft deze extra inname blijkbaar nodig, er is geen sprake van overvoeren. U hoeft dan ook niet bang te zijn voor obesitas (vetzucht) in de toekomst. En wat de eventuele gewenning betreft: u hoeft niet elke banaan te versieren met slagroom of Nutella...

Als er daarentegen wel sprake is van een onderliggende oorzaak voor de slechte groei, dan is het zaak om iets aan die oorzaak te doen. Het aantal mogelijke oorzaken is echter zo groot, dat ik daar in dit korte bestek helaas niets over kan zeggen. Het is aan uw kinderarts om dit uit te zoeken. Daarbij zal het dan nog steeds noodzakelijk zijn de calorische inname te verhogen om de achterstand in te halen.

Lees ook: