18 april 2003 door Diederik Bosman

Breath holding spells of epilepsie? (2 jr)

Ons zoontje van 2 jaar en 3 maanden is de afgelopen anderhalf jaar al diverse keren flauwgevallen door het inhouden van zijn adem. Het gebeurt onder andere als hij boos wordt, maar ook wanneer hij oververmoeid is, of als hij gevallen is.

We hebben dit met onze consultatie-arts besproken en zij noemde dit Breath holding spells.

Toen ik haar echter vertelde dat er situaties zijn waarin ons zoontje niet op eigen kracht weer gaat ademen (tot blauw/zwart aan toe), raadde ze ons aan om via onze huisarts een verwijzing voor een EEG te vragen. Dit omdat er een mogelijkheid zou bestaan voor epilepsie. We zijn daar erg van geschrokken.

Mijn vraag: in hoeverre is het denkbaar dat het inderdaad iets in die richting is? En nog een tweede vraag: ik las dat bij kinderen een EEG meestal geen goede methode is en dat het beter is om een echo te laten maken. Wat is er aan te raden in deze situatie?

Antwoord

Wat U beschrijft, lijkt inderdaad sterk op de bekende "Breath holding spells", die op deze leeftijd vaker kunnen optreden. Alleen lijkt ons de reactie van uw zoon toch vrij heftig en daarom delen wij de opinie van de consultatie-arts dat er ook nog iets anders achter zou kunnen zitten.

Om erachter te komen wat er nu werkelijk aan de hand is, is het belangrijk om een keer naar een kinderarts te gaan. Om te beginnen kan er dan een heel brede anamnese afgenomen worden (dat is: een onderzoek met vragen over de voorgeschiedenis). Zo kun je nog beter nagaan of de verschijnselen die zich voordoen bij uw zoontje, nu wel of niet zijn toe te schrijven aan de Breath holding spells. Op grond van die anamnese kan bepaald worden wat er verder moet gebeuren, zoals nader onderzoek.

In een eventueel vervolg-onderzoek kan worden gezocht naar andere oorzaken. Epilepsie is één daarvan, maar er zijn er meer. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een hartritme-stoornis.

Op deze leeftijd, van ruim 2 jaar, is een EEG is nog steeds de beste onderzoeks-methode. Voor een echo is 2 jaar meestal te laat, omdat daar een open fontanel (gaatje in het bot) voor nodig is. Bij een kind van 2 jaar zijn de fontanellen bijna altijd al dichtgegroeid.

Ons advies is dus om via uw huisarts een verwijzing naar een kinderarts te vragen, om alles goed te laten uitzoeken.