1 januari 2000 door Diederik Bosman

Dochter heeft last van moeheid, buikpijn en voelbare hartslag (5 jr.)

Mijn dochter van 5 jaar en 4 maanden is de laatste tijd soms opeens moe, gaat dan echt even liggen om uit te rusten. Even later speelt ze weer vrolijk verder. Ik had er niet zoveel aandacht aan gegeven. Ze is verder gezond, eet goed, is vrolijk en ziet er niet ziek of moe uit.

Dat ze af en toe gaat liggen omdat ze moe is, heb ik niet eerder van haar gemerkt, ik vond het vreemd om te zien. Dat ik ben gaan twijfelen om naar de dokter te gaan heeft te maken met het feit dat ze zelf aangaf haar hart te voelen kloppen. Ze had er last van.

Toen ik voelde tegen haar borst was haar hart inderdaad duidelijk te voelen. We zaten op dat moment gewoon rustig aan tafel. 's Avonds toen ik even bij haar was toen ze sliep voelde ik nogmaals, en weer was haar hartslag duidelijk te voelen. Vreemd als ze rustig slaapt?

Is dit normaal of is het toch nodig om haar na te laten kijken. Ik ben bang dat als het niets is, ik door artsbezoek en dergelijke haar misschien ongerust maak. Aan de andere kant wil ik ook zeker weten dat er niets aan de hand is.

Tot slot misschien nog relevant om te vermelden dat ze regelmatig klaagt over buikpijn, wat even later weer over is.

Antwoord

Het duidelijk voelen van een hartslag is niet zo erg, echter meestal voelt iemand zijn hartslag als het enorm snel te keer gaat of als het hart af en toe overslaat. Ik ga er nu even vanuit dat u bedoelt dat het hartje van uw dochter af en toe veel sneller gaat. Dit kan onschuldig zijn en dat is het meestal.

Darminfectie

Het feit dat u daarnaast schrijft dat zij af en toe heel erg moe is en daarnaast ook af en toe buikpijn heeft doet mij vermoeden dat er hier wel iets aan de hand is. Wellicht heeft zij last van een parasitaire infectie in de darm en heeft zij daarbij bloedarmoede ontwikkeld.

Bloedarmoede

Deze infecties op zich zijn meestal niet erg maar geven wel klachten die lastig zijn. Door een dergelijke darminfectie kunnen bepaalde voedingstoffen zoals bijvoorbeeld ijzer niet goed worden opgenomen. Dit leidt ertoe dat zij bloedarmoede kan ontwikkelen, immers je hebt voor een goede bloedaanmaak ijzer hard nodig.

Deze bloedarmoede heeft voor het hart tot gevolg dat het sneller moet gaan kloppen en dat de patiënt zich erg moe kan voelen. Zo zou het cirkeltje rond gemaakt kunnen worden tussen de verschillende klachten van uw dochter.

Natuurlijk kan het ook nog iets anders zijn. Mijn advies is ga wel naar de huisarts zonder nu ongerust te zijn. Vraag uw huisarts of hij naar het bloedgehalte en ijzergehalte kijkt en de ontlasting op parasieten onderzoekt.

Lees ook: