Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

7 augustus 2001 door Diederik Bosman

Dochter heeft nietje ingeslikt. Kan dit gevaarlijk zijn? (11 mnd)

Dochter (11 mnd) heeft waarschijnlijk (misschien ook niet) een grote maat "nietje" ingeslikt. Kan dit eventueel gevaarlijk zijn?

Bij het verschonen had ze een doosje nietjes in haar handen en dit vloog open, alles eruit. Reageert in mijn ogen gewoon. Kan dit blijven zitten of komt het met de ontlasting er uit? Er zaten scherpe kantjes aan kan dit kwaad?

Antwoord

Hetgeen u beschrijft geeft weer eens duidelijk aan dat je met kinderen van deze leeftijd altijd op je hoede moet zijn. Een ongelukje zit echt altijd in een klein hoekje.

Het inslikken van nietjes loopt in verreweg de meeste gevallen goed af. Echter het nietje moet er wel uitkomen.

Blijft het nietje hangen dan kan het wel een probleem worden. Dit geldt alleen als het blijft hangen in de maag, of in de slokdarm. Met name in de slokdarm kan veel schade worden aangericht.

Röntgenfoto

Wat ik u zou willen adviseren is via uw huisarts een röntgenfoto te laten maken, als tenminste het nietje er nog niet uit is.

Het maken van een dergelijke foto heeft twee grote voordelen. Allereerst als er niets te zien is op de foto van de buik en de borstkas dan is ofwel het nietje niet ingeslikt ofwel het nietje heeft via de ontlasting toch het lichaam weten te verlaten.

Indien op deze foto wel een nietje wordt gezien dan weet men direct waar het zit. Zit het in de slokdarm dan moet het eruit gehaald worden. Zit het in de maag dan mag men afwachten. Als het in de darm zit dan hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken.

Lees ook: