Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

1 februari 2008 door Frea Kruisinga

Een snel bonzend hartje, is dat normaal voor een kleuter? (5 jr)

Aan het einde van de zwangerschap had mijn dochtertje een hartslag van 180-210. Dit noemden ze "foetus jogging". Nu is ze 5 jaar, en heeft ze ontzettend veel energie (ze is nooit moe). Ze heeft echter wel heel vaak last van een hard en snel bonzend hartje. Zelf zegt ze dan dat haar hartje hard tekeer gaat.

Ze heeft er vaak last van, ook wanneer ze rent. Het lijkt wel of haar lichaam niet aangeeft dat ze rustig aan moet doen; de energie die ze heeft blijft maar doorgaan.

Is dit normaal voor deze leeftijd? En heeft het misschien te maken met haar snelle hartslag als foetus?

Antwoord

Als een baby aan het einde van de zwangerschap gedurende korte periodes een snelle hartslag heeft, dan is dat meestal normaal. Het heeft dan te maken met bewegingen van de baby. Gewoon door inspanning dus. Een aanhoudende snelle hartslag kan ook nog normaal zijn, maar het kan ook een teken zijn dat er een probleem is met het hartritme.

Inmiddels is uw dochter 5 jaar oud, en klaagt ze over hartkloppingen. U zei het niet letterlijk, maar ik kreeg de indruk dat dat vooral gebeurt als ze zich inspant. Als het inderdaad optreedt na een flinke inspanning, dan kan dat heel normaal zijn, net als bij de ongeboren baby van zo net, omdat bij flinke inspanning het hart nu eenmaal harder moet werken. Als het echter ook optreedt wanneer ze rustig is, dan is het opvallend.

Voor een 5-jarige is een hartslag van ongeveer 100 tot 120 slagen per minuut normaal (gemeten in rust). Is het in rust (soms) veel hoger, en voelt u dochter dán hartkloppingen of voelt ze zich niet lekker (of beide), dan is dat zeker een reden uw huisarts te raadplegen. Het kán te maken hebben met de hoge hartslag tijdens de zwangerschap, maar daar valt zonder nader onderzoek weinig over te zeggen.

Als het echter alleen optreedt na een flinke inspanning, en als het snel herstelt, dan is het waarschijnlijk een normale reactie op de inspanning. Zeker als ze zich verder goed voelt.

Lees ook: