1 januari 2000 door Maaike Verrips

Fout taalgebruik verbeteren bij 5-jarige?

Mijn vraag is: moet ik blijven verbeteren dat het 'zij' is in plaats van 'hun'? 'Hun doen dat.' Ook als andere volwassenen, vader, juf dat ook zeggen. De leeftijd van het kind is 5 jaar.

Antwoord

Kinderen gaan inderdaad praten zoals hun omgeving praat. Ze pikken snel op hoe de kinderen op school praten en passen hun eigen taalgebruik daar vaak bij aan. Het punt met
zij en
hun is dat het Nederlands wat dat betreft aan het veranderen is. Veel Nederlanders gebruiken tegenwoordig
hun, ook als het het onderwerp van de zin is, waar je officieel alleen
zij kunt gebruiken. U schrijft zelf al dat de vader en de juf ook
hun verkeerd gebruiken. Talen veranderen nu eenmaal in de loop der tijd, dat is altijd zo geweest en het heeft vanuit dat oogpunt dus niet zoveel zin om je daartegen te verzetten.

Daar staat tegenover dat
hun als onderwerp van de zin op dit moment geen Algemeen Beschaafd Nederlands is. Het staat dus niet netjes en volgens sommigen zelfs een beetje dommig als je het zo gebruikt. Of het ooit ABN wordt, en hoelang dat nog duurt is moeilijk te voorspellen.

Zelf gebruik ik
hun niet als onderwerp van de zin, en als mijn kinderen het wel doen, attendeer ik ze er op dat dat niet netjes klinkt, maar ik maak er geen groot probleem van. Kinderen zijn heel goed in staat om te leren dat je in verschillende situaties op verschillende manieren praat (bijvoorbeeld thuis dialect en op school ABN). Ik hoop ze op deze manier te leren dat
hun als onderwerp van de zin niet hoort bij netjes praten.

Het heeft in ieder geval weinig zin om te proberen je kinderen op zo'n manier iets te over taal te leren tot ze er oud genoeg voor zijn. Wil het enig effect hebben, dan moeten ze in staat zijn afstandelijk na te denken over hoe ze hun taal gebruiken. Dat vermogen ontwikkelt zich meestal niet voor ze een jaar of zes zijn, en het neemt toe in de jaren erna.