4 november 2005 door Merit Tabbers

Gedragsproblemen door astma-medicijnen? (5 jr)

Ik heb een dochter van 5 jaar; in januari wordt ze 6. Ze heeft astma en gebruikt daarvoor de volgende medicijnen: Foradil, Quivar en Airomir. Mijn dochter is al druk en zij gebruikt deze medicijnen al een jaar, maar de laatste tijd is zij niet te hanteren.

Ze heeft gedragsproblemen, bemoeit zich te veel met anderen, en kan helemaal van slag raken als je iets probeert uit te leggen. Verder is ze gauw boos en vraagt ze veel negatieve aandacht. Zij ligt met heel veel dingen ver voor, maar emotioneel gezien ligt zij toch ook een stuk achter. Ze kan de dingen niet zo goed relativeren.

Mijn vraag is: kan dit door haar medicijnen komen, en zo ja wat moet ik hieraan doen? Zij moet in december ook weer terugkomen bij de kinderarts.

Antwoord

Als ik lees wat u allemaal noemt aan gedragsproblemen, dan kan ik die niet allemaal toeschrijven aan de medicatie. Over de medicijnen die uw dochter gebruikt, is het volgende bekend:

  • Airomir (= Ventolin) kan hyperactiviteit of rusteloosheid veroorzaken;
  • Foradil kan heel soms angstverschijnselen geven;
  • Qvar geeft vrijwel nooit dit soort problemen.

U vertelde dat uw dochter ver voor ligt (ik neem aan: op cognitief gebied, dus bij alles wat met taal en denken te maken heeft) maar dat ze emotioneel achterloopt. Dat kan natuurlijk heel lastig zijn, maar ook dat is zeker niet de schuld van haar medicijnen.

Ik adviseer u om bij het komende bezoek aan de kinderarts de klachten te noemen, en samen na te gaan wat jullie verder kunnen doen. Misschien wil hij of zij uw dochter bijvoorbeeld doorverwijzen naar het psycho-sociale team van het ziekenhuis.

Lees ook: