15 juni 2007 door Frea Kruisinga

Groeipijn in schenen én gewrichten? (5 jr)

Mijn dochtertje van 5 jaar heeft zo'n 4 à 5 keer per maand erge last van groeipijnen. Vooral in haar knietjes en enkeltjes, maar soms ook in haar scheenbeentjes. Ze kruipt dan van de pijn door het bed en weet zich geen houding te geven.

Als ik haar een paracetamol heb gegeven, wordt de pijn weliswaar minder (hoewel ook weer niet altijd), maar het kan toch niet goed zijn dat ze ligt te schreeuwen van de pijn en zich geen raad weet?

Antwoord

Groeipijnen beginnen meestal tussen de leeftijd van 2 en 12 jaar en verdwijnen meestal weer binnen twee jaar. Veel kinderen hebben er last van. De pijn treedt aanvalsgewijs op, meestal 's avonds of 's nachts, en is meestal tweezijdig. De pijn zit meestal in de onderbenen, maar kan ook in de bovenbenen of de armen zitten. Kinderen kunnen er vaak niet van slapen.

Wat kan helpen, naast paracetamol, is masseren en/of iets warms leggen op de pijnlijke plek. Maar je kunt ook een andere pijnstiller proberen, zoals ibuprofen.

Nu vertelde u dat uw dochter ook pijn zegt te hebben in de knieën en de enkels (waar groeipijnen meestal niet zitten). Dat kan twee dingen betekenen. De eerste mogelijkheid is dat ze misschien niet goed kan aangeven waar de pijn eigenlijk zit. Daar moet je altijd rekening mee houden, omdat kleine kinderen zich nog onvoldoende bewust zijn van hun eigen lichaam om de plaats van pijn precies aan te kunnen geven.

De tweede mogelijkheid is dat de gewrichten écht pijn doen. Dat is altijd een reden om er eens over te praten met de huisarts.

Lees ook: