Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

17 november 2004 door Lissy de Ridder

Het hoofdje van mijn zoon groeit erg hard. Moet ik mij zorgen maken? (5½ mnd)

Het hoofd van mijn zoon (5½ maanden oud) groeit hard, volgens het CB, met gemiddeld 3 cm per maand. De omtrek is op dit moment 47½ cm. Ook is het hoofd niet helemaal rond. Door de CB-arts werd ik verwezen naar een kinderarts.

Moet ik me zorgen maken? Is het hebben van een groot hoofd erfelijk? (Mijn eigen hoofd was ook erg groot toen ik geboren werd, men dacht aan een waterhoofd.) En wat kan ik verwachten bij de kinderarts?

Antwoord

Op het consultatiebureau wordt de groei van zuigelingen gecontroleerd. Men kijkt dan naar de toename van de lengte, de toename van het gewicht en de toename van de schedelomvang. De gegevens van één specifiek moment zijn daarbij niet het belangrijkst (je hebt nu eenmaal grote kinderen en kleine kinderen) maar wel het verloop van de groei. Het kind moet groeien volgens de te verwachten lijn, die best boven of onder het gemiddelde mag liggen, maar niet opeens mag afbuigen.

Als er sprake is van een knik in de groeicurve, hetzij naar boven, hetzij naar onder, zal de CB-arts het kind verwijzen naar de huisarts of een kinderarts.

Bij een té grote toename van de schedelgroei zal gecontroleerd worden of er sprake is van een hydrocefalus (waterhoofd), of dat er misschien iets groeit ('een structuur' noemen we dat) wat daar niet hoort. Belangrijk hierbij is of er sprake is van andere klachten, zoals: voedingsproblematiek, sufheid, braken, of een afwijkende oogstand. Meestal zal er in ieder geval een echo van het hoofd gemaakt worden.

Omdat u niets meldt over bijkomende klachten, is de kans groot dat er niets aan de hand is. Er is namelijk inderdaad een erfelijke aanleg voor een grote schedelomvang. Natuurlijk is het wel zaak dit goed te laten onderzoeken door de kinderarts waarnaar u verwezen bent.

Lees ook: