Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

2 juli 2010 door Fleur de Lorijn

Het laxeermiddel helpt niet. Wat nu? (3 jr)

Onze dochter van 3 jaar heeft al vanaf haar babytijd moeite met de stoelgang. Dit is een tijdje beter gegaan vanaf moment dat zij ging lopen, maar 6 weken geleden is het toch weer een probleem geworden.

Afgelopen week heeft ze van de huisarts lactulose gekregen. Ze neemt dit in beperkte mate en wil nauwelijks meer eten. Drinken gaat redelijk, met veel aansturing door ons als ouders. 's Nachts heeft ze regelmatig braakneigingen en soms komt er ook werkelijk braaksel.

Bij ons laatste bezoek aan de huisarts werd gezegd dat onze dochter lichamelijk niets mankeert.

Wat kunnen wij naast het geven van goede vezelrijke voeding nog meer doen om die obstipatie te verminderen? Ik vermoed dat daar inderdaad sprake van is, en dat ook het braken daardoor veroorzaakt wordt.

Antwoord

Het zou inderdaad heel goed kunnen zijn dat uw dochter last heeft van obstipatie (verstopping). Bij kinderen spreek je van obstipatie als het kind ten minste twee van de volgende zes symptomen heeft:

  • ontlastingsfrequentie minder dan 3x per week;
  • tenminste 1x per week een vieze broek;
  • 1x per 7 tot 30 dagen een enorme hoeveelheid poep;
  • pijn bij het poepen;
  • ophoud-gedrag, oftewel het vermijden van poepen door aanspannen van de bekkenbodemspieren;
  • de aanwezigheid van een grote hoeveelheid ontlasting in de buik bij lichamelijk onderzoek.

Wat je vaak ziet, is dat kinderen rond het zindelijk worden meer last van obstipatie krijgen. Ik weet niet of dat bij uw dochter ook zo is, maar vaak gaan ze dan hun ontlasting ophouden omdat ze het vervelend (mogelijk pijnlijk) vinden om te poepen. Ze proberen het dan uit te stellen. Zo komen ze in een vicieuze cirkel, waardoor de obstipatie vaak verergert.

Het is belangrijk om de ontlasting zacht te maken met laxeermiddelen, zodat het regelmatig komt. Bij ieder kind werkt dat anders; het ene kind heeft dan ook meer laxeermiddelen nodig dan het andere kind.

Lactulose is op zich een prima laxeermiddel, al geven we op dit moment vaker poederzakjes, zoals forlax en movicolon.

Ik denk dat het belangrijk is om met de huisarts te zoeken naar de juiste dosering van een laxeermiddel. Zoals ik het nu lees, heeft ze waarschijnlijk meer nodig.

Verder is het belangrijk om regelmatig naar de wc te gaan, bijvoorbeeld na elke maaltijd proberen (toilettraining). In het AMC hebben we een speciale poeppoli. Kijk eens op de bijbehorende website (www.poeppoli.nl), daar staan nog veel meer adviezen.

Lees ook: