Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

23 maart 2007 door Justine Pardoen

Het zoontje van mijn vriend krijgt een stijf piemeltje van mij. Wat moet ik daarmee? (4 jr)

Ik heb zo'n 8 maanden een relatie met een man met een zoontje van 4 jaar. Het zoontje is eens per twee weken een weekend bij ons. Tussen mij en het zoontje klikt het erg goed.

Hij knuffelt ook met me, en ik trek daaruit de conclusie dat hij het ook allemaal leuk en gezellig vindt.

De laatste tijd wil hij ook graag met zijn hoofdje of buikje op mijn blote buik. Vandaag wilde hij ook helemaal onder mijn trui, en dan zegt hij dat hij lekker dicht bij mijn borsten wil zijn.

Ik heb zelf geen kinderen en weet daarom ook niet zo goed hoe ik hiermee om moet gaan. Het is allemaal erg nieuw voor mij. Het zal ongetwijfeld allemaal heel onschuldig zijn. Maar ik heb ook gelezen dat kinderen van 4 al sexuele gevoelens hebben. Hij krijgt er ook een stijf piemeltje van.

Ik voel me er zelf niet zo prettig bij, als hij zo dicht bij mijn borsten wil, en dat hij dan zo'n stijf piemeltje krijgt. Ook wilde hij met zijn mondje op mijn borst. Toen heb ik wel gezegd dat dat niet kan.

Kan het zijn dat het een soort van kinderverliefdheid is? Ik heb geen idee of hij dit ook bij zijn moeder doet. We kunnen dat helaas niet aan haar vragen.

Hoe kan ik nu het beste reageren? Ik wil hem niet het gevoel geven dat het raar is, en ik wil hem ook niet afstoten. Maar ik wil mezelf er ook okee bij voelen door een grens te trekken.

Antwoord

We hebben het sterke vermoeden dat dit jongetje een moeilijke tijd doormaakt (u vertelde dat er met de moeder niet te praten valt) en dat hij troost zoekt. Hij is in ieder geval dol op u, en u kunt hem de troost en de warmte geven waarnaar hij op zoek is.

Seksuele gevoelens

Kinderen van deze leeftijd kunnen inderdaad seksuele gevoelens hebben, maar u moet die vooral niet verwarren met de seksuele gevoelens van volwassenen. Er zit niets van lust of begeerte of geilheid bij - het is gewoon wat het is, namelijk behoefte aan warmte en liefde.

Dat hij een stijf piemeltje krijgt, dat is gewoon een lichamelijke reflex, die ook kan optreden als hij ontspannen in bad zit, of nodig moet plassen. Hij wordt echt niet opgewonden van u, op de manier die u gewend bent van volwassen mannen.

Wat nu?

Maar ondertussen zit u wel met het probleem. Want enerzijds wilt u – terecht – dit jongetje geen rotgevoel geven, en hem niet afwijzen of teleurstellen. Maar anderzijds vindt u het wel verwarrend en misschien zelfs onprettig. Wat nu?

Eigenlijk heeft u zelf het antwoord al gegeven. U zei namelijk dat u 'een grens' wilt trekken. U zult dus voor uzelf moeten bepalen waar die grens precies ligt.

Omdat wij zelf nogal makkelijk zijn in dit soort dingen, zouden we zelf zeggen: niet als er visite is, en niet aan mijn tepels zitten. Maar misschien wilt u het slechts beperken tot uw blote buik, en uw borsten erbuiten laten. Dat kan allemaal.

Steunen én grenzen aangeven

U zei: "Ik wil hem niet het gevoel geven dat het raar is, en ik wil hem ook niet afstoten. Maar ik wil mezelf er ook okee bij voelen door een grens te trekken." U wilt dus twee dingen tegelijk: hem steunen én uw eigen grenzen bewaken. Dat is prima; het een hoeft het ander ook helemaal niet uit te sluiten.

Het allerbelangrijkste is dat u het jongetje steeds duidelijk blijft maken dat u het heerlijk vindt dat jullie zo goed met elkaar kunnen opschieten ("Ha lekker, ik hou van knuffelen!" etc.) maar dat u verder wel precies aangeeft wat u wel en niet prettig vindt.