18 mei 2007 door Frea Kruisinga

Hoe controleer je een luier-dragend kind op blaasontsteking? (2½ jr)

Ons dochtertje van 2½ jaar klaagt al een aantal weken over een zere buik. Nu was ik laatst met haar bij mijn ouders, en mijn moeder vond dat haar urine (plasluier) erg scherp rook. Ik had dit zelf nog niet opgemerkt.

Ze plast nog niet op de pot, dus wordt het erg moeilijk om haar urine te laten controleren op blaasontsteking. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Antwoord

Er zijn verschillende mogelijkheden om kinderen die nog niet zindelijk zijn, te controleren op een blaasontsteking. Dat gaat als volgt.

De eerste mogelijkheid is het gebruik van een zogenaamd 'plaszakje'. Dat is een zakje dat rond het plasgaatje geplakt kan worden (nadat het plasgaatje eerst goed schoongemaakt is met water). Bij jongetjes gaat dat natuurlijk eenvoudiger dan bij meisjes, maar ook bij meisjes is het heel goed mogelijk. Dit soort plaszakjes zijn verkrijgbaar bij de huisarts en de apotheek.

Vervolgens kan de huisarts de urine onderzoeken. Is de urine schoon (dus als er geen ontstekings-cellen en geen bacteriën gevonden zijn), dan is er geen blaasontsteking. Worden er wel afwijkingen gevonden, dan is er nog een kans dat er toch geen blaasontsteking is maar dat de bacteriën en de ontstekings-cellen afkomstig zijn van – bijvoorbeeld – de huid.

De tweede mogelijkheid is betrouwbaarder maar ook ingrijpender. De urine wordt dan afgenomen met een cathetertje of door een rechtstreekse prik in de blaas (een zogenaamde blaaspunctie).

Tot zover de methodes om te controleren op een blaasontsteking, nu het probleem zelf. Namelijk de buikpijn. Er kunnen natuurlijk nog veel meer oorzaken zijn voor buikpijn dan alleen een blaasontsteking. Daarom raad ik u aan om met uw dochtertje naar de huisarts te gaan.

Lees ook: