Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

18 januari 2001 door Paula Fikkert

Hoe kan ik mijn drukke prater afremmen? (17 mnd)

Mijn zoontje is nu bijna 17 maanden oud en heeft maar één probleem (en wij dus ook...): als hij moe begint te worden en wij hem naar bed brengen, komt hij pas na anderhalf uur in slaap. In deze periode houdt hij zichzelf wakker met praten, zingen en geluiden maken die hij tot nu toe kent. Hij wil dan zelf ook slapen, maar is dan te druk bezig (geestelijk).

Wij hebben laatst een lijstje gemaakt van alle woorden (circa 315) en liedjes (circa 15, inclusief 2 engelstalige) die hij spreekt en zingt. Hij spreekt de woorden niet helemaal perfect uit, maar weet wel waar ze voor staan. Bij "elleboog" wijst hij dus niet naar zijn knokkels (hij kent beide zonder extra stimulans). Ook de liedjes zijn niet compleet maar wel herkenbaar.

Wij proberen hem nu overdag ook lichamelijk moe te maken, zodat dit zijn wil tot leren en informatie absorberen kan doen stoppen en zodat hij kan gaan slapen. Oh ja, ook 's nachts komt hij geregeld om het uur.

U begrijpt dat dit een zeer groot probleem is voor ons. Heeft dit iets met zijn taalontwikkeling te maken en wat kunt u ons adviseren om hem makkelijker te laten slapen? Zou hij hoogbegaafd zijn?

Antwoord

Kleine kinderen moeten vreselijk veel leren. Ze moeten leren de wereld om zich heen waar te nemen, leren om zich voort te bewegen, leren om bewegingen te coördineren, leren praten, enzovoorts. En vaak gaan al die dingen tegelijkertijd. Dit kost veel energie.

Het is dus niet uitzonderlijk dat kinderen in bed de rust vinden om eens lekker te oefenen met taal: dan zingen ze, houden ze hele monologen en oefenen ze allerlei gekke of minder gekke klanken. Geniet ervan en laat uw kind lekker kletsen. Als hij moe is, valt hij vanzelf in slaap. Er zijn overigens ook kinderen die de bed-monologen juist 's ochtends houden, als ze net wakker zijn.

Plezier in taal

Uw zoontje heeft al een behoorlijke woordenschat voor zijn leeftijd. Kennelijk is hij heel ontvankelijk voor taal en beleeft hij hier veel plezier aan. Daar is niets mis mee. Er komt vast een tijd dat hij meer interesse krijgt voor fysieke activiteiten zoals torens bouwen, met autootjes of poppen spelen, klimmen en klauteren.

Het is beter om te genieten van de leergierigheid van uw kind, dan hem te dwingen met andere (fysieke) dingen bezig te zijn. Als u vindt dat hij zich te eenzijdig met cognitieve spelletjes (hersengymnastiek) bezighoudt, dan kunt u natuurlijk wel andere spelletjes aanbieden.

Taal en slapen

Ik kan niet zeggen of uw kind hoogbegaafd is of alleen leergierig. Voor zover mij bekend is er geen verband tussen onrustig slapen en vroege taalverwerving. Kinderen leren normaal gesproken taal wanneer ze daar aan toe zijn. Dit leidt doorgaans niet tot geestelijke overbelasting.

Bespreek de slaapproblemen van uw zoontje eens met uw huisarts of op het consultatiebureau. Die kunnen u ongetwijfeld veel tips geven.

Succes!