6 april 2006 door Merit Tabbers

Hoe lang moet je kinderen thuis houden na een griep?

Mijn jongens (6 en 8) hebben allebei vorige week griep gehad. Ze hadden vijf dagen koorts (boven de 40 graden). Deze week zijn ze weer naar school geweest. Ze waren respectievelijk twee en drie dagen koortsvrij, een beetje bleek, nog niet superfit, en wat hoesterig. Maar niet ziek meer. Dus ik dacht: dat komt vanzelf wel weer.

Nu kreeg de jongste donderdagavond weer koorts, en na wat zoeken op Internet begreep ik dat je na de griep wel zo'n één à twee weken thuis moet blijven?! En al helemaal geen inspanning moet leveren, terwijl mijn oudste alweer twee keer had gegymd en zelfs naar voetbal was geweest. En school is ook best verlopen.

Ik ben best wel geschrokken van wat ik las en van het feit dat de jongste opnieuw koorts kreeg. Ik vraag me dus af of ik ze te vroeg naar school heb gedaan en hoe gevaarlijk dat eigenlijk is.

Wat kan ik nu het beste doen? Waar moet ik op letten? En moeten ze alsnog een week thuisblijven?

Antwoord

Om te beginnen: de ene griep is de andere niet. Soms zijn kinderen – net als volwassenen – na twee dagen al weer opgeknapt, en soms duurt het wel een week of zelfs langer.

Je kunt dus nooit zeggen: na zoveel dagen mogen ze weer naar school. Het is gewoon een kwestie van goed kijken naar de conditie van je kind, en dat is iets wat elke ouder kan. Dus: als het kind koortsvrij is, voldoende eet en drinkt, en zich weer beter voelt, dan kan het gewoon weer naar school. Kinderen kunnen dat vaak ook redelijk goed zelf aangeven.

Dan nog even over uw eigen situatie. Mogelijk dat uw jongste een nieuw virus heeft opgedaan, of misschien was het toch nog een staartje van dezelfde episode. Wie zal het zeggen. Maar voor de beslissing om zo'n kind weer naar school te sturen, maakt het echt niet uit.

Het is in ieder geval niet heel gevaarlijk hoor, als je je kinderen achteraf gezien te vroeg naar school hebt gestuurd. Het is alleen vervelend als ze zich beroerd voelen terwijl ze daar op school zitten. Beterschap gewenst!

Lees ook: