Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

30 oktober 2003 door Diederik Bosman

Hoe oud is een te vroeg geboren kind eigenlijk?

Onze dochter is 7 weken te vroeg geboren; op dit moment is ze 5½ maand oud (gerekend vanaf de feitelijke geboorte).

Zou ze nu al een fruithapje mogen (omdat ze bijna 6 maanden is) of moeten we uitgaan van de uitgerekende datum, wat haar niet 5½ maar ongeveer 4 maanden oud maakt?

Antwoord

Leuke vraag! Maar helaas: eigenlijk is er geen goed antwoord op te geven. Hiervoor bestaan geen echte regels. En voor beide mogelijkheden valt iets te zeggen.

De reden waarom er überhaupt niet direct na de geboorte begonnen moet worden met fruit- en/of groentehapjes, is dat de darmen nog niet helemaal rijp zijn. Gedurende de eerste (zes) maanden moeten die zich nog verder ontwikkelen. Dat zou dus een reden kunnen zijn om nog even te wachten tot uw kind de uitgerekende leeftijd bereikt.

Aan de andere kant hebben haar darmen natuurlijk al eerder dan de uitgerekende geboortedatum contact gehad met melkvoeding, waardoor de darmen al vóór de uitgerekende geboortedatum konden wennen aan echte voeding. Dat zou een argument kunnen zijn om toch al eerder (nu dus) met fruit- of groentehapjes te beginnen.

Wijzelf zijn geneigd om te kiezen voor de latere datum (zes maanden na de uitgerekende geboortedatum) omdat je daarmee de kans dat het kind last krijgt van de nieuwe voeding, zoals buikkrampjes of diarree, toch verkleint.

Nog even wachten is overigens niet erg, omdat de noodzakelijke voeding op deze leeftijd sowieso alleen uit melk bestaat. Door fruit en groenten nog even achterwege te laten, krijgt uw kind echt geen tekort aan belangrijke stoffen.

Anderzijds is er ook niets op tegen om nu al gewoon een fruithapje te geven en te kijken hoe dat uw dochtertje bevalt.

Lees ook: