Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

16 oktober 2009 door Henk Boeke

Hoe vertel ik de crèche-leidsters dat mijn zoon geen jurk aan mag? (3 jr)

Mijn kind is 3 jaar en zit op de crèche. Tijdens een verkleedpartij vroeg hij aan de leidster of hij de prinsessenjurk aan mocht (zeggen ze). Ik heb aangegeven daar moeite mee te hebben en dat ik dat niet meer wilde hebben.

Er werd gezegd dat ze volgens hun pedagogisch beleid de kinderen niet mogen belemmeren in wat ze willen. Mijn reactie daarop was: "Dus als mijn kind de deur bij jullie uitloopt, de straat op gaat, de bus pakt en naar de stad gaat, dan houden jullie hem niet tegen?" Waarop er geantwoord werd: "Nee, dat is weer heel iets anders".

Voor mij is het beletten om de deur uit te lopen en naar de stad te gaan en het beletten van het dragen van een prinsessenjurk precies hetzelfde. In beide gevallen gaat het om iets wat ik niet wil. Heb ik hier als ouder geen zeggenschap in?

Nu liep die jongen vandaag voor de tweede keer in een prinsessenjurk. Waarop ik dus weer gereageerd hebt. Maar wel wat feller dan de vorige keer.

Klopt dat, van dat pedagogisch beleid? Ik weet anders niet wat ik nog kan proberen om hun zover te krijgen om mijn zoon op andere gedachten te brengen als hij het vraagt.

Antwoord

Elke crèche heeft zijn eigen pedagogisch beleid, dat sterk kan verschillen van crèche tot crèche, maar het laten dragen van een prinsessenjurk door jongetjes zal overal worden toegestaan en waarschijnlijk nooit ontmoedigd worden. Net zoals meisjes best een piratenpakje mogen dragen, of de hoofdtooi van een indianen-stamhoofd.

De achtergrond daarvan is dat peuters nog geen besef hebben van het verschil tussen jongens en meisjes. In vaktermen gaat het om de zogenaamde gender-identiteit. Dat is: weten dat je een jongetje of een meisje bent, en wat dat allemaal betekent (naast het feit dat jongetjes een piemel hebben en meisjes niet). Baby's hebben nog geen gender-identiteit, en peuters, zoals uw zoontje, ook nog niet of nauwelijks. Dat komt allemaal pas later.

Misschien maakt u zich zorgen dat uw zoontje zijn gender-identiteit niet goed kan ontwikkelen als hij wel eens een prinsessenjurk draagt, maar daar hoeft u echt niet bang voor te zijn. De seksuele geaardheid op latere leeftijd staat ook volkomen los hiervan.

Verder is er natuurlijk wel degelijk een essentieel verschil tussen toestaan om alleen naar buiten te gaan en toestaan om je te verkleden als meisje. Het een is gevaarlijk en het andere niet.

Lees ook: