Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Hoe wordt peuterdiarree veroorzaakt? En wat eraan te doen?

Janneke van 1,5 jaar oud heeft nu al ruim drie maanden last van "peuterdiarree". Tenminste, zo noemt de huisarts het. Hij heeft er echter geen verklaring voor. Zij is onderzocht op wormen, cysten en bacteriƫn, dus dat is het niet, vandaar de "uitslag" peuterdiarree.

Kunt u hier iets meer over vertellen (oorzaak, oplossing)? De ontlasting stinkt ook behoorlijk, is echter wel regelmatig als gewone ontlasting, dus circa 1x per dag.

Antwoord

Eigenlijk kan je in het geval van uw dochter niet spreken van diarree omdat diarree eigenlijk vaker per dag moet optreden en dun van samenstelling moet zijn. Toch kan het wel degelijk zo zijn dat uw Janneke peuterdiarree heeft.

Goede groei

In geval van peuterdiarree heeft het betreffende kindje dus vaak dunne ontlasting zonder dat daarbij de groei stagneert. Dit laatste is een absolute voorwaarde. Indien de groei niet goed is mag je er niet vanuit gaan dat het peuterdiarree is.

Peuterdiarree is het gevolg van het nog niet volledig uitgerijpt zijn van de darm. Hierdoor verteert de darm nog niet alles even goed en kan er diarree ontstaan met zelfs onverteerde voedselresten. Peuterdiarree is voornamelijk lastig en niet zo zeer schadelijk.

Dieet met vier v's

Als behandeling voor de peuterdiarree is het goed om het liefst in overleg met een diƫtiste een dieet op te stellen met de zogenaamde 4 V's. Deze staan voor:

1) Vruchtensappen (deze moeten minder gegeven worden omdat het veel fructose suikers bevat die de diarree in stand houden);

2) Vezels (meer vezels eten doet de ontlasting verbeteren bij peuterdiarree);

3) Vocht (minder vocht/drinken geven, kinderen met peuterdiarree drinken soms erg veel en met name appelsap);

4) Vet (meer vet in het eten doet bij peuterdiarree de diarree verminderen).

Variatie in ontlasting

Het is goed om zich te realiseren dat de ontlasting bij kinderen, zeker bij zuigelingen en peuters, van nature al een zeer grote variatie kent zonder dat er sprake is van een ziekte.

Tot de leeftijd van ongeveer 3 jaar is een ontlasting frequentie van 3x per dag tot 1x per 3 dagen normaal. Ook de consistentie van de poep is nog erg wisselend zonder dat er sprake is van een ziekte. Dus meestal is het ontschuldig.

Belangrijk is dat de groei goed is en blijft. Is er sprake van goede groei dan is peuterdiarree dus de meest voorkomende oorzaak van diarree op deze leeftijd. Is de groei niet goed dan hoeft er nog steeds niets aan de hand te zijn. Maar het is wel verstandig om dan de huisarts of de kinderarts te bezoeken.

Lees ook: