Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

13 juni 2008 door Frea Kruisinga

Is 5 cm groeien in 4 maanden nog wel normaal? (4 jr)

Mijn dochtertje wordt volgende maand 4 jaar. Het is een stevige dame van 24 kilo en haar lengte is nu 112 cm. In de afgelopen 4 maanden is ze maar liefst 5 cm gegroeid!

Is dit wel normaal? Het zit me niet lekker. Iedereen is klein in de familie; haar vader en ik zijn maar 167 en 168 cm. Moet ik dit verder na laten kijken?

Antwoord

Uw dochter is inderdaad een groot meisje, dat in de laatste paar maanden harder is gegroeid dan verwacht. In die zin is het dus niet 'normaal', vooropgesteld dat de metingen betrouwbaar waren. Vervolgens is de vraag of dit verder onderzocht zou moeten worden. Als er inderdaad geen fouten bij het meten zijn gemaakt, dan zou ik dat inderdaad wel adviseren. Hieronder zal ik iets meer vertellen over de twee kwesties waar het hier om gaat: de lengte, die groter is dan je op grond van de lengte van de ouders zou verwachten, en de forse groei in de afgelopen tijd.

Er bestaan verschillende aandoeningen die gepaard gaan met een grote lengte. In z'n algemeenheid, dus even los van uw dochter, kan het bijvoorbeeld gaan om:

  • Het syndroom van Marfan - een erfelijke afwijking waarbij sprake is van een grote gestalte, met lange armen en benen. Daarbij kunnen afwijkingen voorkomen aan de ogen en het hart.
  • Homocysteinurie - ook een erfelijke afwijking, met een beeld dat lijkt op het syndroom van Marfan.
  • Hormonale afwijkingen, zoals een te hard werkende schildklier of een te vroege puberteit. (Bij een te vroege puberteit is de groei versneld, maar de eindlengte juist beperkt omdat het groeien snel ophoudt).
  • Ook dikke kinderen zijn vaak wat groter, vooral in de puberteit, maar de eindlengte is uiteindelijk normaal.

Wat uw dochter betreft zal nader onderzocht moeten worden of er iets bijzonders aan de hand is, en zo ja wat. Houd er rekening mee dat daar ook iets vaags uit kan komen, zoals dat het te maken kan hebben met het feit dat uw dochter 'stevig' is.

Tot slot nog een korte toelichting op de forse groei, van 5 cm in de afgelopen 4 maanden. Zo'n snelle groei zie je vooral aan het begin van de puberteit. Onderzocht zou dus moeten worden (als de metingen klopten) of er sprake is van een te vroege puberteit. Krijgt ze bijvoorbeeld al borstontwikkeling? Dan kan dat een oorzaak zijn. Ook kan er sprake zijn van hormonale oorzaken, zoals een te veel aan groeihormoon en een te snel werkende schildklier.

Lees ook: