Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

21 juni 2002 door Diederik Bosman

Is een trechterborst hinderlijk, en hoe zwaar is de operatie? (2 jr)

Ons zoontje van 2 jaar is geboren met een zogenaamde 'schoenmakersborst': een kuil in de borst. De arts heeft ons verteld dat dit erfelijk is. Op het consultatiebureau vertelden ze dat dit met een eenvoudige ingreep gecorrigeerd kan worden. De huisarts gaf juist aan dat dit niet om een eenvoudige ingreep gaat.

Onze vragen: is het nu wel of niet een eenvoudige ingreep? En kan onze zoon hier (lichamelijk) hinder van ondervinden? [...]

Antwoord

De officiële benaming van dit verschijnsel is Pectus excavatum of trechterborst. Zelden geeft een dergelijke afwijking van de borstkas lichamelijke symptomen. Meestal is de afwijking bij de geboorte al aanwezig, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Hóe het ontstaat, is onduidelijk.

Pectus excavatum (trechterborst)

Het grootste bezwaar van een trechterborst is dat het niet mooi is en dat het de lichaamshouding op latere leeftijd beïnvloedt.

Er hoeft zelden geopereerd te worden. Maar áls er geopereerd wordt, is het geen eenvoudige ingreep (alhoewel ook niet echt gevaarlijk). Er zou om cosmetische redenen geopereerd kunnen worden, of als het problemen met ademen geeft.

Lees ook: