3 oktober 2008 door Frea Kruisinga

Is het normaal dat mijn kind zo veel slaapt? (2 jr)

Mijn zoon is 2 jaar en slaapt erg veel. Hij slaapt doorgaans de klok rond en als hij rond 8 uur uit zijn bedje komt, zit hij een half uur later alweer met zijn duim in z'n mond. Moe!

Tussen de middag slaapt hij rustig nog 2 tot 4 uur. De laatste weken heeft hij vaak wallen onder zijn oogjes.

Hij is overigens wel actief en rent veel. Maar de mate waarin hij moe is, baart mij zorgen. Een maand of 4 geleden is zijn bloed al gecontroleerd op algemeen bloedbeeld en allergie, dit op aanraden van de kinderarts.

Mijn vraag: is het normaal dat hij zo veel slaapt? Eigenlijk doet hij dit al vanaf zijn geboorte.

Antwoord

De slaapbehoefte van kinderen varieert per leeftijd en per kind. De variatie kan zelfs behoorlijk groot zijn. Gezonde kinderen van 2 jaar slapen bijvoorbeeld ergens tussen de 10 en 15 uur (of zelfs nog meer). Er zijn dus gezonde 2-jarigen die meer dan 15 uur per dag slapen!

Uit datgene wat u vertelde, leid ik af dat uw zoontje zo'n 14 tot 16 uur per dag slaapt. Dat kán dus helemaal normaal zijn.

Belangrijker is hoe hij verder functioneert. Zou het bijvoorbeeld een kind zijn dat de hele dag op de bank hangt en niet wil spelen, dan is dat natuurlijk niet normaal en wel een reden voor nader onderzoek. Dat is echter niet het beeld dat u schetste. Uw zoontje is actief en rent veel.

Het is natuurlijk niet uitgesloten dat er wel een probleem is, waar hij moe van wordt. Misschien is bijvoorbeeld de kwaliteit van zijn slaap niet goed en wordt hij tussendoor veel wakker. Maar als hij lekker actief speelt, goed eet en drinkt, en goed groeit, dan is uw zoontje waarschijnlijk een van de kinderen die gewoon veel slaap nodig heeft.

Lees ook: