11 oktober 2002 door Nanny Gortzak

Kan ik antibiotica en pijnstillers gebruiken na een operatie?

Ik geef nu 11 maanden borstvoeding en ik wil er nog een tijd mee doorgaan. Maar... nu word ik binnenkort aan mijn voet geopereerd. Ik las op de site dat de verdoving geen kwaad kan (klopt toch?). Maar hoe zit het met de antibiotica en de pijnstillers na afloop van de operatie? Ik weet namelijk dat er vaak infecties optreden, die vervolgens behandeld worden met antibiotica. En pijnstillers zijn ook vaak nodig.

Het is geen dringende operatie en ik zou hem kunnen uitstellen. Maar als het kan, wil ik het toch liever nu laten doen, omdat ik nu aan de beurt ben.

Antwoord

Het basisprincipe luidt als volgt: in de regel is de medicatie die bij (of na) een operatie wordt gebruikt, geen reden om te stoppen met borstvoeding. Hooguit wordt de borstvoeding voor de duur van de operatie zelf onderbroken. Zodra de moeder weer zover is bijgekomen dat zij zelf haar kind kan vasthouden, kan zij het kind ook weer voeden.

Op dit basisprincipe zijn natuurlijk uitzonderingen. Hieronder zal ik nader ingaan op de bijzonderheden.

Verdoving en pijnstillers

Soms wordt er voor of na de operatie medicatie aangeboden om te slapen, of tegen de pijn, die niet samengaat met borstvoeding.

Daarom verdient het aanbeveling om vooraf aan de anestesioloog te vertellen dat u borstvoeding geeft, en dat u de onderbreking daarvan zo kort mogelijk wilt houden. Samen kunt u dan kiezen welke medicatie nodig of gewenst is, om de borstvoeding zo min mogelijk te schaden.

U kunt hierbij ook rekening houden met de leeftijd van uw baby en wat deze verder al eet op de dag. Een grotere baby die niet alleen meer moedermelk drinkt, is bijvoorbeeld minder kwetsbaar dan een kleine baby die verder nog niets anders eet of drinkt.

Antibiotica

U verwacht dat u in verband met de operatie waarschijnlijk antibiotica zult moeten gebruiken. Ook daarvoor geldt dat veel soorten goed samengaan met borstvoeding, maar dat sommige middelen misschien problemen kunnen geven.

Dit kunt u bespreken met de behandelend arts. Het kan daarbij helpen als u in het gesprek goed aangeeft dat de borstvoeding voor u en uw kind erg belangrijk is.

Hoewel veel medicatie geen probleem hoeft te geven in combinatie met de borstvoeding, kan het soms nodig zijn om wat verder te zoeken dan de gangbare middelen.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u de volgende artikelen raadplegen:

Dat slik ik niet

Basis-artikel over medicijngebruik bij zwangerschap, zwanger worden en borstvoeding.

Medicijngebruik tijdens de borstvoeding

Artikel uit de Vraagbaak Borstvoeding.