7 maart 2003 door Diederik Bosman

Kan mijn dochter de baby besmetten met haar Pseudokroep? (2½ jr en 7½ mnd)

Mijn dochtertje van 2½ jaar had gisteren een aanval van Pseudokroep. Geen prettige ervaring. Wij zijn naar de arts gegaan en hebben medicijnen gekregen. Het gaat nu beter.

Mijn vraag luidt: in hoeverre loopt onze zoon van 7½ maand het risico dat hij het ook krijgt? (Toen hij twee weken oud was heeft hij kinkhoest gehad, waarvoor hij opgenomen is geweest in het ziekenhuis.)

Antwoord

De leeftijd waarop Pseudokroep (laryngitis subglottica) optreedt, is veelal tussen de 1 en 4 jaar. Zulke leeftijdsintervallen zijn echter nooit absoluut. Dat betekent dus dat de kans klein is dat uw zoontje van 7½ maand het ook krijgt, maar dat het niet uitgesloten kan worden.

Laryngitis subglottica is een virale infectie van de larynx: een gebied tussen de mond en het begin van de luchtpijp, zo rond de stembanden. Daar ontstaat een zwelling van het slijmvlies als gevolg van de infectie. De ruimte die overblijft om de ingeademde lucht te laten passeren is door de zwelling kleiner dan normaal, waardoor het inademen moeilijker wordt. Dit laatste noemen we Inspiratoire stridor en gaat gepaard met een piepende inademing.